5G-mobiiliverkot tarkoittavat tehokkaampia etätyövälineitä ja liiketoimintamahdollisuuksia

Lukuaika 4 min

Mitä havaintoja olet huomannut etätyöskentelyssä ja miten 5G on alkanut näkyä tässä murroksessa?

Olen innostunut teknologiasta, myönnetään. Erityisesti teknologia kiinnostaa minua hyödynnettävyyden näkökulmasta. Ilokseni työskentelen toimialalla, jossa syntyy kokoajan uutta.

Mobiiliverkkojen kehityksessä on meneillään käyttöönottoaika uudelle sukupolvelle, 5G:lle.  Eri sukupolvien kehitys on tuonut aina yhden uuden käyttötarkoituksen, jonka ansiosta uusi teknologia on otettu nopeasti käyttöön.

Matka 1G:stä 5G:hen

Aikanaan 1G toi mukanaan räjähdysmäisesti mobiilin puheen. Muistan elävästi ensimmäisen generaation palvelun, jonka työnantajani tarjosi minulle käyttöön. Puhelin oli niin iso, että tarvitsin sille antenneineen oman laukun ja häpesin, kun se alkoi soida asioidessani pankissa keskellä marmorista pankkisalia, vilkuttaen samanaikaisesti näppäimistöstä vihertävää valoa. Ratkaisu oli minulle työväline ja pakollinen mukana kuljetettava yhteydenpitovekotin. Soittoäänen kaiun luultavasti kuulee kaikki lukijat korvissaan.

Toinen generaatio, 2G, toi mukanaan tekstin. Voi sitä tunnetta kun lähettelin ensimmäistä tekstiviestiä mustavalkoisesta tiikerikuorisesta Nokian 2110 -puhelimesta ja en voinut uskoa, että se mitä aiemmin teimme postikortilla tai puhelulla toteutui nyt reaaliaikaisesti puhelimesta!

Seuraavassa vaiheessa 3G toi mukanaan laajemmin internetin käytön kännykästä käsin. Erilaisine sovelluksineen puhelinkone muuttui kosketusnäyttöiseksi tukien näytön koolla internetin sivuilla surffailua ja päivälehtien lukemista.

Viihtymisen palveluiden käyttö lisääntyi asteittain, ja 4G-generaation yleisin käyttötarkoitus olikin sitten jo videon käyttäminen ja sen soveltaminen eri käyttötarpeisiin: etäkokoustamiseen kollaboraatiosovelluksilla, sisällön ja videokuvan jakamiseen, virtuaalisiin livelähetyksiin sekä lisätyn todellisuuden sovelluksiin ja demoesittelyihin. Näillä kaikilla workshopataan yhdessä luovan työskentelyn sovelluksia käyttäen pilvessä, jonne data pitää saada kulkemaan.

Killeriapplikaatio tietyn sukupolven yleistymiseen on kaikissa näissä vaiheissa ollut ihmisten kärsimättömyys – tarve hyödyntää uutta teknologiaa entistä laadukkaammin ja monipuolisempiin käyttötarkoituksiin. Käyttäjä on kokenut saavansa arvoa.

Siirryttäessä  seuraavaan sukupolveen, paras uskomus on, että 5G tuo mukanaan palvelut. Pähkinänkuoressa tämä tarkoittaa, että 5G-verkko tarjoaa jopa yli 10-kertaiset nopeudet kuin edellisen sukupolven verkko.  5G mahdollistaa raskaidenkin sovellusten ja datamäärän käytön reaaliaikaisesti yhdistettynä muutaman millisekunnin viiveeseen, jolloin langattomaan verkkoon voidaan siirtää yhä uudenlaisia käyttötapauksia, priorisoida niille kaistaa ja taata häiriötön yhteys priorisoiduille kriittisille sovelluksille.

5G:tä hyödynnetään jo monella eri toimialalla, mutta laaja joukko uusiakin käyttökohteita löytyy

Olen luonnollisesti roolissani itse tutustunut ja rakentanut 5G:n käyttötapauksia liiketoimintaratkaisuiksi useilla eri toimialoilla. Etäohjattavat ajoneuvot, etäkirurgia, reaaliaikainen pelaaminen tai viiveetön livekuva ovat esimerkkejä jo nyt, joissa ominaisuuksia pilotoidaan.

Tutustuttuani varhaisen vaiheen ratkaisuihin ja ominaisuuksiin palvelukonsepteissa, olen myös päässyt käyttämään uuden sukupolven mobiiliverkkoteknologiaa sekä kotona etätyöskentelyssä että myös matkalla Lapin mökillä mobiililaajakaistayhteyden kautta. Olen myös tätä kautta päässyt tutustumaan ominaisuuksiin, joita uusi verkko käytännössä tarjoaa. Luulen, että asiakkaat tai tiimini eivät ole tunnistaneet sijaintiani, joka on usein ollut keskellä Lappia. Kertaakaan minulle ei ole mainittu yhteyksien pätkimisestä tai kuvan pysähtymisestä, vaikka samaan aikaan verkkoa ovat käyttäneet myös mieheni etätyössään ja lapseni etäkoulussa sekä tauoilla vaikkapa pelaamisessa.

Pääsin hiljattain osallistumaan virtuaaliseen, kotisohvalla pidettyyn, asiakastilaisuuteen, jossa oopperaklassikko Madama Butterfly kuvattiin Helsingin Kansallisoopperasta ja streamattiin kotisohvalle. En väistynyt ajatukselta 5G teknologiaa käyttävänä, mitä uutta tämä voisi tarkoittaa uuden sukupolven matkapuhelinverkkojen käytön aikana. Tuleeko tästä uudesta teknologisesta mahdollisuudesta elämysten laajentaja kotisohvalle? Tuleeko oopperasta asiakasrajaton, laajemman joukon ulottuvilla oleva tapahtuma ja kotisohvalle myydään lippuja erikseen? Silloin katsomme ystävättärieni kanssa kotona 8K television sekä 3D kuvan kautta oopperan ensi-iltaa, 360-kameralla kuvattuna. Datamäärä, joka tässä liikkuu, edellyttää valtavaa kaistaa ja toimintamalli hyötyy reunalaskennasta.

Elokuvat liikkuvat sujuvasti 8K-tarkkuudella 5G-verkossa ja korkealaatuiset 3D-elokuvat sekä streamaukset 8K-tarkkuudella, ilman erityisiä laseja, ovat mahdollisia kaupallisen 5G-verkon välityksellä. Tämä onnistuu siten, että 3D-näytön kaksi kameraa tunnistavat automaattisesti katsojan kasvot ja lähettävät katsojan molemmille silmille kuvastriimit, jotka yhdistyvät näyttäväksi 3D-kuvaksi. Tarkoittaako tämä sitä, että tulevaisuudessa kotisohvalla voi nauttia täydellisestä oopperaesityksestä ja ensi-illasta, jossa kuvan laatu varmistaa ensiluokkaisen esityksen? Palveluntarjoaja voi laajentaa katsomoaan lähes rajattomasti ja korkean kulttuurin palvelut voivat tulla kotisohvalle yhä useamman ulottuville ja ensi-illoista tulee globaaleja ensi-iltoja. Tämä jää nähtäväksi, mutta ei varmaankaan pitkäksi aikaa. Teknisesti se on mahdollista jo nyt.

Monet pienyrittäjät ovat siirtäneet myös jooga- ja jumppastudioista tunnit Microsoft Teamsin kautta tapahtuvaksi. Hyvä alku ja testi, tykkääkö asiakas, mutta uskon että nämäkin jalostuvat staattisesta kuvasta 360 kameroiden kuvaukseen ja katseen liike kotijumppaajalla ohjaa tarkasti kameraa fyysisesti toisessa tilassa olevan jumppaajan luokse. Yksittäiset liikkeiden asennot ja virheet näkyvät joogaopettajalta oppilaalle ja päinvastoin ja vuorovaikutus keskusteluineen on aitoa. Voit lähes tuntea virtuaalisen ohjaajan käden vatsasi alla korjaamassa lankkua.

Etätyöskentelyä 5G:llä

Työskentelen tälläkin hetkellä mökissä Lapin hiihtokeskuksessa. Päivät kuluvat etätyöskennellen ja iltaisin nautimme perheeni kanssa Lapin ulkoilumahdollisuuksista.

Elisan 5G on jo yli 70 paikkakunnalla ja lähes kaikissa Lapinkin hiihtokeskuksissa. Esimerkiksi Leville Elisan 5G avattiin lokakuussa 2020. Etätyöskentely vaikkapa Levin mökillä sujuu käyttämällä kännykästä 5G-yhteyttä tai hyödyntämällä huoneistossa mahdollisesti olevaa 5G reititintä, joka näyttää täysiä tolppia Levin keskustan läheisyydessä. Videokuvalla kokoustaminen on silloin ensiluokkaista. Reitittimen jakama 5G-yhteys antaa käytännössä nopean kaistan muun muassa etäpalavereihin ja isojenkin tiedostojen lataamiseen molempiin suuntiin verkkoon ja verkosta. Yhä useammalla Leville saapuvalla majoittujalla onkin tavoitteena after skin sijaan nimenomaan laadukas etätyöskentely ja illalla valoladuilla tai rinteillä hiihtely. Miten teknologiaa voidaan hyödyntää sinun toimialallasi, liikkuvaa ja ehkä pysyvästi hajallaan olevaa liiketoimintaa tukien?

Olemme eläneet pandemian hallinnoimaa aikaa nyt reilun vuoden ajan. Aika on muuttanut tapojamme työskennellä. Uskon, että etätyö on tullut jäädäkseen. Laadukkaat ja turvalliset etätyövälineet tulevat odotusarvoksi henkilöstön osalta vaikuttaen työnantajamielikuvaan. Asiakkaalle brändimielikuva välittyy laadukkaana kun etäkokoustaminen onnistuu tehokkaasti ja globaalisti sekä sujuvasti ilman häiritseviä katkoksia. Virtuaalityömatkailu saa uuden ajan.

Uuden sukupolven 5G-mobiiliverkot tarkoittavat tehokkaampia etätyövälineitä ja liiketoimintamahdollisuuksia – kokeilemalla oivallat mahdollisuudet. Etätyöstä on muotoutunut myös yksi 5G-verkon pääkäyttökohteista. Kannustan kaikkia rohkeasti kokeilemaan 5G:n mahdollisuuksia omassa työssä tai yrityksen liiketoiminnassa. Ole rohkeasti yhteydessä, me Elisalla autamme sinua!

Lue lyhyt oppimäärä 5G:n hyödyntämisestä eri toimialoilla

Lue lisää siitä, kuinka Levillä Elisan kattavasta 5G-verkosta pääsee hyötymään muun muassa Innovation Homen vuokraamissa etätyöskentelypisteissä Visit Levin toimitiloissa.

Lue Otava-konsernin Maarit Laakkosen haastattelu 5G:n kokeilemisestä etätyössä

Kokeile 5G nopeutta Turbonapilla >>

Kirjoittanut

Blogin kirjoittaja Anna-Mari Ylihurula työskentelee Elisan Yritysasiakasliiketoiminnassa johtajana. Anna-Marilla on kymmenien vuosien kokemus liiketoiminnan johtamisesta, ratkaisujen sekä prosessien rakentamisesta asiakaslähtöiseksi niin perinteisessä kuin digitaalisessa maailmassa useilla eri toimialoilla.