5G-privaattiverkko antaa Urokselle lisää vauhtia

Lukuaika 2 min

Oma privaattiverkko tuo sujuvuutta teknologiayhtiö Uroksen IoT-sovellusten tuotekehitykseen. Yhtiö haluaa olla valmiina, kun 5G lyö IoT:ssä lopullisesti läpi.

Kuvat: Uros Ltd

Oululaislähtöinen yritys Uros on noussut viime vuosina esineiden internetin eli IoT:n vahvaksi osaajaksi ja kansainväliseksi peluriksi. Nyt yhtiö on päättänyt panostaa yhä vahvemmin 5G-teknologian hyödyntämiseen.

”Tähän asti esineiden internet on perustunut useisiin erilaisiin radioyhteyksiin, mutta 5G:n avulla kyetään yhdistämään toisiinsa miljoonia laitteita”, Uroksen teknologiajohtaja Rauno Jokelainen sanoo.

IoT-sovellusten näkökulmasta tärkeimpiä ominaisuuksia ovat 5G-yhteyksien luotettavuus, nopeus, kaistanleveys sekä latenssi eli pieni viive. Nämä ominaisuudet mahdollistavat erilaisten etäohjaus- ja valvontajärjestelmien sujuvan käytön.

Rauno Jokelainen, Uros

”5G nostaa koko IoT-alan seuraavalle tasolle. Se mahdollistaa räjähdysmäisen kasvun, ja siksi haluamme Uroksessa panostaa siihen jo nyt.”

Privaattiverkko vauhdittaa tuotekehitystä

Parasta aikaa Uros on käynnistämässä Oulussa omaa IoT-kiihdyttämöään, joka avaa ovensa koronaviruksen aiheuttamien matkustusrajoitusten poistuttua. Suuryrityksistä kumppaneina ovat muun muassa Qualcomm, LG ja kommunikaatiokumppanina Elisa.

”Lisäksi mukaan tulee Oulun yliopisto ja puolisen tusinaa pienempää IoT-kehittäjää. Tarkoitus on luoda IoT-ekosysteemi, joka vauhdittaa yritysten välistä yhteistyötä ja IoT-alan kehitystä.”

Yritykset työskentelevät noin 400 neliön tiloissa, joihin Elisa on rakentanut Urokselle langattoman 5G-privaattiverkon. Privaattiverkko on yrityksen tai organisaation käyttöön dedikoitu mobiiliverkko, joka takaa yhteyksien tarvitseman kapasiteetin, luotettavan toiminnan sekä tietoturvallisuuden. Privaattiverkossa toimivat vain halutut ja sallitut mobiililiittymät.

”Privaattiverkko takaa yritykselle luotettavasti verkkokapasiteetin, minkä sen kriittinen liiketoiminta tarvitsee. Muista verkoista erillään oleva privaattiverkko on myös tietoturvallinen ja latenssi eli viive on julkisia verkkoja lyhyempi”, Elisan mobiiliratkaisujen johtaja Eetu Prieur sanoo.

Urokselle privaattiverkon etu näkyy tuotekehityksessä. ”Se vauhdittaa tuotekehityksen alkuvaiheita. Julkisessa verkossa kapasiteetti elää, mutta tässä meillä on koko kapasiteetti omassa käytössämme, jolloin kehitysvaiheessa on yksi muuttuja vähemmän”, Jokelainen sanoo.

Privaattiverkko kehittyy yrityksen tarpeiden mukaan

Vielä tällä hetkellä 5G tarvitsee toimiakseen 4G:tä. Myös Uroksen tiloihin rakennettu 5G-verkko hyödyntää 4G:tä.

”Jatkossa verkko voidaan tarpeen mukaan päivittää puhtaaksi 5G-verkoksi. Toki nyt Uroksen IoT-keskuksessa voidaan testata sekä 4G- että 5G-pohjaisia IoT-ratkaisuja”, Prieur sanoo.

Toisin sanoen privaattiverkko mahdollistaa jo nyt hyvin laajan IoT-laitteistojen tutkimisen ja kehittämisen, mutta samalla laboratoriota hyödyntävät yritykset pääsevät katsomaan eteenpäin. Vuonna 2025 maailmassa arvioidaan olevan noin 25 – 40 miljardia toisiinsa kytkeytynyttä laitetta.

”5G tulee kaikille muillekin yrityksille, mutta haluamme olla heti alkumetreillä täydellä vauhdilla liikkeellä. Kun 5G lyö kunnolla IoT:ssä läpi, meillä on ratkaisut valmiina.” Jokelainen toteaa.

”Ensimmäisessä vaiheessa 5G leviää esimerkiksi videovalvontajärjestelmiin, jotka tarvitsevat suurta lähetysnopeutta ja kapasiteettia. Lyhyen latenssin vuoksi myös teollisuusratkaisut ovat eturintamassa.”

5G näkyy myös areenalla

Uroksen omassa valikoimassa kivijalan muodostavat neljä tuotelinjaa eli IoT-laitteiden yhdistämispalveluita tarjoava Uros Connect, vesihuollon digitalisointia ja nesteiden laadun valvontaa tarjoavat Uros Flow ja Sense sekä areenateknologiaan keskittyvä Uros Live.

Viimeisin on valittu Tampereelle nousevan monitoimiareenan nimeksi yritysyhteistyön pohjalta.

”Alkuvaiheessa 5G näkyy areenalla parantuneina yhteysmahdollisuuksina asiakkaille, ja varmasti ajan oloon myös areenan IoT-ratkaisuina. Areenoilla IoT·tä voidaan hyödyntää monilla tavoilla esimerkiksi lippujen automaattisesta lukemisesta ja ihmisvirtojen ohjaamisesta juoma-automaattien käyttöön”, Jokelainen sanoo.

Lue lisää privaattiverkoista

Lue lisää 5G:stä