5G vie yrityksen kotitoimiston vauhdin uudelle tasolle

Hostellipäällikkö Marko Repo toteutti kotitoimistoonsa valokuidun nopeudella toimivan 5G-verkkoyhteyden. Myös Eurohostelin vierasverkko hyötyisi 5G:n kapasiteetista ja nopeudesta.

Hostellipäällikkö Marko Repo tekee etätöitä terassilla puutarhassaan ja nauttii siitä, että aurinko paistaa. Repo työskentelee hostellipäällikkönä Helsingin Katajanokalla toimivassa Eurohostelissa. Kun koronaviruksen aiheuttama poikkeustila sai maat sulkemaan rajansa, matkailijoiden virta tyrehtyi. Samalla Revon omat työt siirtyivät omakotitalon kotitoimistolle, Elisa Netti Lite 5G Kiinteä -verkkoyhteyden päähän.

Marko Repo, Eurohostel

”Nyt luodaan yhteyksiä tulevaa varten ja hoidellaan juoksevia asioita, kuten kirjanpitoa ja kiinteistönhoitoa. Tekemistä riittää, ja kun työt hoidetaan kotoa, pitää myös yhteyksien toimia luotettavasti”, Repo toteaa.

Hankinta ja asennus sujuivat helposti

Kotitoimiston varustamisessa Repo kuuluu 5G-pioneereihin. Hän hankki keväällä omakotitaloonsa Elisa Netti Lite 5G Kiinteä -paketin. Seinään kiinnitettävällä ulkoisella antennilla saavutetaan häiriöttömät, liittymästä riippuen 600 Mbit/s tai 1000 Mbit/s nopeudet.

”5G:n olisi saanut toimimaan myös mokkulalla. Ajattelen asian niin, että haluan saada siitä kaiken mahdollisen irti. Kiinteä antenni on luotettava”, Repo perustelee.

Talo rakennettiin viisi vuotta sitten, mutta alueen rintamamiestalot ja kaupunki-infra ovat huomattavasti vanhempia. Uusia datakaapeleita ei alueelle ole vedetty, ja ensimmäiset vuodet kotitoimisto pyörikin 4G-yhteyden avulla.

”Vaihtoehtona mobiiliverkolle olisi ollut hidas kuparilinja tai valokuituyhteys, joka puolestaan olisi ollut liian kallis toteuttaa. Olinkin odottanut 5G:tä kuin kuuta nousevaa.”

Lopullinen hankintasysäys tuli Elisan 5G-yrittäjäinfossa, missä Repo oppi 5G:stä lisää ja sai myös neuvoja käytännön hankintaprosessiin. Sekä hankinta että asennus kävivät hänen mielestään todella helposti.

Elisa Netti Lite 5G

”Asentajilta meni kolmisen tuntia ja antennikin löysi paikkansa aika lailla siitä, mihin olimme sen ajatelleet. Tuntuu lähes käsittämättömältä, että saamme nyt kotiimme valokuidun nopeuden täysin langattomasti.”

Hostellin vierasverkko syntyisi helposti 5G:llä

Revon työpaikka, vuonna 1992 perustettu Eurohostel on Suomen suurimpia hostelleja. Lähes 30 vuoden kokemus on osoittanut, että vieras kaipaa edelleen henkilökohtaista palvelua ja mukavaa sänkyä. Muuten ala on muuttunut täysin: liiketoiminta syntyy ja elää digitaalisesti verkossa.

”Nykyisin valtaosa varauksista tehdään varauspalvelujen kautta. Digitaalisesti on kyettävä olemaan läsnä vuorokauden ympäri ja myös reagoimaan asioihin nopeasti. Se puolestaan merkitsee sitä, että myös tietoliikenneyhteyksien on toimittava niin toimistolla kuin kotonakin.”

Samalla toimivat ja nopeat verkkoyhteydet ovat monelle asiakkaalle tärkeimpiä kriteerejä majapaikkaa valittaessa. EU:n verkkovierailua koskeva sääntely on tehnyt mobiilidatan käytöstä EU-maiden asukkaille EU:n alueella halpaa. Kuitenkin erityisesti Euroopan ulkopuolelta tulevat matkailijat arvostavat toimivaa wifiä, sillä EU:n ulkopuolisilla liittymillä roaming eli datan siirto mobiiliverkossa on edelleen kallista.

”Nykyisin vieraat eivät juuri huoneen televisiota katsele. He käyttävät omia päätelaitteitaan verkossa, ja jos wifi hetkenkin pätkii, siitä kyllä kuullaan vastaanotossa nopeasti.”

Hostellin nykyisen vierasverkon nopeus riittää toistaiseksi. Kun päivitys tulee ajankohtaiseksi, myös tekniikka katsotaan sen hetken tarjonnan mukaan.

”Esimerkiksi hostellin vierasverkon voisi toteuttaa myös 5G:n avulla, sillä nopeus ja kapasiteetti riittäisivät hyvin.”

5G:ssä riittää kaistaa kaikille käyttäjille

Ennen Repo surffasi kotona ja työskenteli kotitoimistolla antennilla vahvistetulla 4G-yhteydellä. Verkon nopeustestit ovat osoittaneet 600 Mbit/s 5G-yhteyden olevan käytännössäkin noin 20 kertaa vanhaa 4G-yhteyttä nopeampi.

”Enää ei tässä talossa manailla hidasta nettiä”, Repo sanoo tyytyväisenä.

Hän jakaa 5G-yhteyden sisälle kotiinsa yhdellä wifi-reitittimellä, jonka lähellä nopeus on noin 500 Mbit/s. Viereisessäkin huoneessa nopeustesti kännykällä on kertonut nopeudeksi 200-300 Mbit/s.

Eurohostel

”Hyväähän tässä on se, että perusnopeus on sen verran iso, että vaikka se hieman välillä tippuisikin, sitä tuskin edes huomaa.”

Etäaikana erityisen tärkeäksi on osoittautunut 5G-teknologian luotettavuus ja kaistanleveys. Vaikka verkossa toimii samanaikaisesti useita päätelaitteita, kaistaa riittää jokaiseen. Kun yksi tekee töitä, voi toinen huoletta katsella 4K-laatuisina elokuvia suoratoistopalvelusta.

”Eikä se vanha 4G-laitteistokaan hukkaan mennyt. Vein sen kesämökille, eli kodin 5G-päivityksen myötä samalla myös mökin verkkoyhteydet paranivat selvästi.”