AFRY luottaa älykkääseen verkkoon

Lukuaika 2 min

Kansainvälisen suunnittelu- ja konsultointitoimisto AFRYn projektitoimistot yhdistyvät Elisan älykkään SD-WAN-verkon avulla.

Kuva: AFRY

Globaalisti toimivan AFRYn (ent. Pöyry Finland Oy) työntekijät työskentelevät tyypillisesti projektitoimistoissa, jotka sijaitsevat välillä asiakkaiden toimitiloissa eri puolilla maailmaa. Asiakkaiden tiloissa työskenteleville on erittäin tärkeä päästä käyttämään AFRYn yritysverkon palveluja kätevällä ja helpolla tavalla. Tähän ratkaisuksi löytyi Älykäs verkko, Elisan ohjelmisto-ohjattu yritysverkko SD-WAN (Software Defined Wide Area Network), jota AFRY käyttää osassa yritysverkkoaan.

“Olemme projektiorganisaatio, jolloin verkon muunneltavuus ja toimitusten ketteryys ovat meille keskeisiä laatukriteereitä. Projektitoimistomme sijaitsevat ajoittain asiakkaidemme tiloissa sekä kotimaassa että ulkomailla. Elisan SD-WAN mahdollistaa kaikkien yritysverkkomme palveluiden saamisen myös näissä projektitoimistoissa työskentelevien työntekijöidemme ulottuville”, kertoo IT Service Delivery Manager Jani Ekholm AFRYltä.

SD-WAN on nopea ja ketterä

Ohjelmisto-ohjattu SD-WAN-tekniikka parantaa yritysverkkojen vianhallintamahdollisuuksia ja tekee yritysverkoista  ketterämpiä.

Nopeimmillaan uusi SD-WAN verkko voidaan luoda siten, että projektikonsultti ottaa mukaan valmiiksi määritellyn SD-WAN-laitteen. Hän  yhdistää sen paikalliseen tietoverkkoon asiakkaan tiloissa ja siellä tilapäisesti työskentelevät saavat käyttöönsä yritysverkon palvelut nopeasti ja helposti.

Toinen SD-WAN-verkon hyöty löytyy kustannuksista. Globaalisti yritysten tietoliikenneyhteyksien hinnat voivat olla paikoin korkeat. SD-WANin ansiosta voidaan hyödyntää käytettävissä olevaa paikallista tietoverkkoa ja siten luoda pääsy yritysverkkoon kustannustehokkaasti.

Monipuolinen statistiikka helpottaa hallintaa

Elisan SD-WAN-verkkoja käyttävä asiakas saa käyttöönsä analytiikkaprotaalin, joka tarjoaa monipuolista statistiikka verkon käytöstä.

“Arvostamme sitä, että SD-WAN tarjoaa erinomaisen näkyvyyden verkon tilaan ja mahdollistaa dynaamisen liikennevirtojen ohjaamisen optimaalisella tavalla. Kokemuksemme Elisa SD-WAN:ista ovat olleet myönteisiä sekä kotimaassa että kansainvälisessä mittakaavassa, sanoo Ekholm AFRYltä.

Verkon statistiikan avulla voidaan esimerkiksi analysoida verkon käyttöasteita, havaita ajoissa pullonkauloja ja laajentaa verkon kapasiteettia ennen kuin sen käyttäjät havaitsevat ongelmia.

Yksi saumaton kokonaisuus

Elisan asiakkaiden palvelut siirtyvät vauhdilla pilveen, ja älykkäät verkot tukevat tätä kehitystä. Yritysverkkojen osalta Elisa tekee yhteistyötä useiden kansainvälisten teknologiatoimittajien, kuten Ericssonin ja Versan kanssa. Ohjelmisto-ohjatuissa yritysverkoissa eri tekniikoiden ja eri operaattoreiden liittymiä voidaan yhdistää yhdeksi saumattomaksi kokonaisuudeksi.

AFRYn yritysverkko on hybridiverkko, jossa käytetään sekä perinteistä yritysverkkotekniikka että SD-WAN-tekniikka. “Yhdessä ne muodostavat saumattoman kokonaisuuden yhtenäisten rajapintojen kautta saman palvelutiimin toteuttamana. Olennaista on käyttää tarpeeseen sopivaa verkkoteknologiaa”, kertoo Elisan WAN Business Manager Asko Kallio.

AFRYn teknisen konsultoinnin liiketoiminnassa syntyy paljon suuria datamääriä sisältävää digitaalista aineistoa, mikä asettaa erityisen suuret vaatimukset AFRYn yritysverkon kapasiteetille. Elisalla ja AFRYllä on pitkäaikainen kumppanuus yritysverkkojen toteutuksessa.

Lue lisää Älykkäästä verkosta

Elisa webinaari 15.5.2020: Älykäs verkko – tallenne katsottavissa täällä