Älypuhelin – piina vai pelastus?

Onko tuttu tilanne? Ollaan kaveriporukoissa, mutta kukaan ei ole läsnä. Ainakaan koko ajan. Sen sijaan puhelinta päivystetään herkeämättä, josko joku kutsuisi tai ainakin uutisissa olisi jotain uutta.

Tai sitten näet nuorisojoukon välitunnilla tai muuten vaan vapaalla. Aika ja paikka on sama, mutta läsnäolo muualla. Joku tärkeämpi taho kutsuu toisaalla ja siihen pitää välittömästi reagoida.

Toisaalta, ei ole kerta tai kaksi kun olen siunaillut kännykän ja mobiilimaailman ihanuutta. Sähköpostit, tekstiviestit, pikaviestit, kalenteri, uutiset, junaliput, ePassi (elokuvat, konsertit, matsiliput jne.), lähimaksaminen, Wilma, lounaskortti (+ mobiilipalvelu), hälytykset/herätykset, treeniohjelma, sosiaalinen media ja niin edelleen. Puhumattakaan valokuvauksesta, videoista, musiikista ja pelaamisesta.

Niin, ja kartat löytyy ja navigointi vie perille.

Kaikki hoituu helposti ja nopeasti kännykällä. Ja mitä ei löytyisi netistä. Loistavia palveluita ja sovelluksia, jotka tekevät arjesta paljon sujuvamman ja mukavamman.

Tieto on käden ulottuvilla ja monet hommat hoituvat ajasta ja paikasta riippumatta. Tilanteen mukaan voin hoitaa työt kotoa, autosta, mökiltä, kahvilasta tai juna-asemalta. Mutta entä päivän alku ja loppu kun sitä voi tehdä koska vain?

Päivän tunnit on täynnä, mutta uutta meiliä ja hommaa puskee sisään kellon ympäri. Ja saattaapa joku kollegakin soittaa, vaikka iltauutiset on jo meneillään. Houkutus meilien vilkuiluun ja “parin nopean puhelun” ottamiselle on suuri, koska se käy nopeasti ja helpottaa huomista päivää. Tai niin ainakin luulen.

Vanhassa sketsissä pomo sanoo Pasille, että voit vielä vaellella metsissä ilman kelloa. Tähän aikaan päivitettynä kello pitäisi vaihtaa kännykkään. Kellosta ei taida metsässä suurempaa harmia olla, mutta luontoelämys voi tärveltyä pahasti WhatsApp-viestien, Insta-päivitysten tai meilin parissa.

Kaverillani on mielenkiintoinen tapa jättää puhelin autoon kun tulee käymään. Pari kolme tuntia voi hyvin mennä turistessa ja kahvia juodessa. Voi olla, että joku on sillä aikaa soittanut tai laittanut viestiä. Sitä emme tiedä ja ehkä ei tarvitsekaan tietää. Asiaan voi palata. Varmaa on kuitenkin se, että olemme paikalla tässä ja nyt. Ihan oikeasti läsnä.

Työroolini liittyy mobiiliin ja saarnaan mielelläni sen valtavista mahdollisuuksista tuottavuuden ja työtyytyväisyyden edistäjänä. Pitäisikö kuitenkin välillä puhua siitä, miten laitteen sammuttaminen (tai edes hiljentäminen) auttaa huomioimaan muut, palauttaa läsnäolon ja tuo meidät paljon lähemmäksi toisiamme?

Uskon edelleen, että älypuhelin ja muut mobiililaitteet ovat hyvä juttu. Kunhan balanssi ja kohtuus säilyvät.

Eräs käyttäjä sanoi säätävänsä online/offline-suhdetta Lentotila-painikkeella. Kun päivä on pulkassa, nappia painamalla sammuvat kaikki verkkoyhteydet. Ja kun päivä aamulla taas alkaa, samalla napin painalluksella koko maailma on käden ulottuvilla.

Kommentit tervetulleita

Mikä on oma kokemuksesi? Onko jatkuva verkossa oleminen ja saatavuus pelkästään hyvä juttu vai onko mobiilin elämäntavan hallitseminen vaikeaa?

 

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Kirjoittanut

Timo Läpinen toimii Elisa Appelsiinissa uuden teknologian evankelistana ja on julkaissut jo puolitoistasataa artikkelia mobiilista, tuottavuudesta ja uusista tuotteista. Vapaa-ajalla Timo ajaa Paimion Trek-tallissa, nostaa punttia ja on kova TPS-fani.