Career Kickstart reittinä tietoverkko- ja kyberturvaosaamisen ytimeen

Lukuaika 5 min

Elisa Santa Monican Career Kickstart -ohjelma tuo yhteen kaksi menestyksen keskeistä ainesosaa: tulevaisuuden lupaavimmat tietoverkko- ja kyberturvaosaajat sekä markkinoiden parhaat teknologiat. Ohjelmassa hakijat saavat jo rekrytoinnin aikana esimakua Elisa Santa Monican tunnetuista koulutuksista. Työllistyessään he pääsevät rautaisten asiantuntijoiden rinnalle toteuttamaan vaativia verkko- ja konesaliratkaisuja. Career Kickstartin kautta työllistyneet Teemu, Roni, Sergey ja Miika halusivat avata, millainen matka hakuvaiheesta osaksi markkinoiden kovimpia NOC- ja SOC-tiimejä on ollut!

Elisa Santa Monica Oy on turvallisiin tietoverkko- ja konesaliratkaisuihin keskittynyt huippuammattilaisten joukko. Alan parhaiden teknologioiden lisäksi yritys on kivenkovien asiantuntijoiden kotipaikka. Asiakkaat odottavatkin ESM:ltä alan uusinta tietoa ja nopeaa reagointikykyä. Career Kickstart raottaa nyt ovea kehityshaluisille tekijöille ja tarjoaa ensiluokkaisen mahdollisuuden päästä työskentelemään alan tunnettujen osaajien ja haastavien casejen parissa.

Elisa Santa Monican kehitysjohtaja Joni Oksanen alleviivaa nuorten asiantuntijoiden potentiaalia.

– Nuoret asiantuntijat ovat meille korvaamaton voimavara. Ensinnäkin he tuovat näkemystä ja kokemuksia uusimmista akateemisista kehityssuunnista, joka näkyi Career Kickstartissa erityisesti laajana kyberturvaa opiskelevien henkilöiden hakijamääränä, joka oli meille erittäin iloinen yllätys. Toisekseen nuoret tuovat bisneselämään tuoreita out-of-the-box näkemyksiä ja pystyvät haastamaan vanhoja ajattelutapojamme ja toimintamallejamme. Tavoitteenamme oli päästä poimimaan parhaat parhaista, ja olen vahvasti sitä mieltä, että tämä tavoite täyttyi mainiosti!

Career Kickstart tarjoaa useita eri rooleja, jotka valikoituvat hakijan osaamisen ja kehitysintressien mukaan. Mahdollisia työnkuvia ovat muun muassa Solution Support, Technical Consultant, Solution Manager, NOC Specialist / Engineer, Production Manager sekä Project Manager. Osana rekrytointia hakija pääsee myös perehtymään Elisa Santa Monican läpi Suomen mainetta niittäneisiin koulutuksiin.

Koulutuksista saa hyödyn irti jo rekrytointivaiheessa

Career Kickstartin rekrytointiprosessi alkaa haastatteluilla, joista 12 henkilöä jatkaa viikon mittaiselle intensiivijaksolle. Intensiivijakson aikana hakijat pääsevät veloituksetta perehtymään Elisa Santa Monican koulutuksiin. Koulutuksissa käsitellään muun muassa kyberuhkiin varautumista nykyaikaisilla torjunta ja hallintamekanismeilla, pilven perusteita, IP:tä ja LAN-verkkoja sekä yritysverkon tietoturvaa. Koulutuksien jälkeen opittuja asioita kerrataan testin muodossa. Testien ja kehityspotentiaalin perusteella valikoituvat seuraavat Elisan tietoverkkojen ja kyberturvan superstarat.

Elisan rekrytointipäällikkö Susanne Ström näkee Career Kickstartin loistavana kontribuutiona asiantuntijuuden vahvistamiseen ja tuoreen osaamisen hankkimiseen. Myös hakijoiden kokemukset rekrytointiohjelmasta ovat olleet positiivisia.

– Tämä ohjelma on mieletön mahdollisuus vahvistaa kompetenssejamme ajankohtaisella tiedolla ja nuoren talentin asenteella. Lisäksi pystymme tämän tyylisellä rekrytointiohjelmalla tarjoamaan ikään kuin vastapalveluksena ohjelmaan osallistumisesta Elisa Santa Monican huippuosaamista laajemman talenttijoukon käyttöön. Osoituksena tästä saimme intensiivijaksosta poikkeuksetta kiitosta myös niiltä ehdokkailta, jotka eivät tällä erää päätyneet elisalaisiksi”, Susanne kertoo.

Mukana sekä vastavalmistuneita että Elisan sisäisiä hakijoita

Career Kickstartin erikoisuus onkin, että se imaisee hakijat sisäänsä jo intensiivijakson aikana. Ohjelma sopii parhaiten vastavalmistuville tai uusia kehityssuuntia etsiville osaajille. Tätä mieltä ovat myös Teemu Tikkanen, Roni Selander, Sergey Martikainen sekä Miika Hirvenlahti, jotka kesällä työllistyivät Career Kickstartin kautta Elisa Santa Monicalle. Teemulle, Ronille ja Sergeylle yhteistä oli se, että kaikkien opinnot ammattikorkeassa olivat hakuhetkellä loppusuoralla. Miika puolestaan haki Career Kickstartista uusia suuntia uralleen Elisan sisäisenä hakijana.

Teemu Tikkanen, SOC Analyst 

Intensiivijakso on paljon enemmän kuin viikon työhaastattelu, loistava verkostoitumismahdollisuus oman alan osaajien kesken!

Mikkelistä lähtöisin oleva Teemu on opiskellut Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja päätyi Helsinkiin Career Kickstartin edesauttamana. Teemun ensikosketus Career Kickstartiin ja Elisa Santa Monicaan tuli juurikin Jyväskylässä, kun Joni Oksanen kävi koululla esittelemässä organisaation toimintaa sekä ainutlaatuista rekrytointiohjelmaa.

Elisa Santa Monica kuulosti Teemun korvaan hyvältä työpaikalta ja Career Kickstart toimivalta väylältä päästä firmaan sisään. Ajoitus oli myös varsin otollinen: opintoja oli enää muutaman opintopisteen verran jäljellä.

Rekrytointivaiheen intensiivijakso oli Teemulle tutustumista eri koulutuksiin ja aiheisiin. Erityisen kiehtovina mieleen jäivät kyber- ja pilvipalvelut. Nyt, kun työuraa Elisalla on muutama kuukausi takana, Teemu kertoo työtehtävien vastanneen hyvin odotuksia. Kyberin ja pilven lisäksi innostusta löytyy myös verkkopuolelle.

– Tulevaisuudessa täällä tuntuu olevan myös hyvin mahdollisuuksia kasvaa työtehtävissä ja saada enemmän vastuuta uusien rekryjen myötä. Tällöin tarjolle tulee esimerkiksi Senior Analyst -tason hommia, Teemu suunnittelee.

– Kehittymismahdollisuuksia on muutenkin monia sen perusteella, mikä aihealue kiinnostaa itseä eniten. Esimerkiksi arkkitehtuurihommia on tarjolla, jos infra kiinnostaa, hän täydentää.

Kehitysmahdollisuuksista ja poluista jutellaan myös esimiehen kanssa säännöllisesti. Tiimin kokeneemmat tekijät avustavat mielellään ja kysyvätkin välillä, onko haasteellisia tapauksia tullut vastaan.

– Töiden alussa annettiin rauha orientoitua työtehtäviin. Sen jälkeen on voinut itse oman osaamisen kehittymisen perusteella ottaa haasteellisempiakin tehtäviä hoitaakseen, Teemu kertoo.

Viikon kestävä ”työhaastattelu” oli Teemun näkökulmasta paljon enemmän kuin kyseinen sana antaa ymmärtää.

– Intensiiviviikko on erinomainen verkostoitumistilanne muiden alan tekijöiden kanssa. Sen aikana pääsee tutustumaan työelämään ihan eri tavalla kuin opiskelujen aikana, hän kehuu.

Roni Selander, NOC Engineer

Intensiiviviikon kouluttajat olivat osaavia ja huomioivat kohderyhmän hyvin.

Helsingistä kotoisin oleva Roni on opiskellut Haaga-Heliassa, ja hänelläkin kurssit ja opintopisteet alkoivat olla mukavasti kasassa Career Kickstartin siinä kohtaa kun kuuli Career Kickstartista ja Elisa Santa Monicasta.

Career Kickstartin hakuvaiheessa mukana oli vielä monenlaisia työtehtäviä, eikä Ronille ollut aivan selvää, millaiseen tehtävään sitä lopulta päätyy. Omia intressejä kuitenkin kuunneltiin. Sen jälkeen kun odotettu puhelu tuli, niin työnkuvat lukkiutuivat ja sävelet ovat siitä lähtien olleet selvät.

Hakuvaiheen intensiiviviikko koulutuksineen loi kuitenkin jo hyvän pohjan tuleviin työtehtäviin. Erityisesti kouluttajat tekivät Roniin vaikutuksen.

– ­Intensiiviviikon kouluttajat olivat taitavia, ja osasivat huomioida kohderyhmän hyvin. Keskittyminen ei herpaantunut hetkeksikään, niin kuin ehkä koulun luennoilla joskus nuorempana saattoi käydä, Roni summaa.

Sergey Martikainen, NOC Engineer

Työllistymisen jälkeen sai rauhassa orientoitua uuteen työhön ja tiimin toimintaan. Tämä oli minusta tosi hyvä juttu, ja kaiken tasoisia työtehtäviä on riittänyt hyvin.

Sergey on myös opiskellut Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Hän kuuli Joni Oksasen vierailusta vasta jälkikäteen ja bongasi työpaikkailmoituksen koulun Slackista. Ajoitus oli myös hänelle erinomainen, kun viimeiset kurssit olivat käynnissä ja Career Kickstartissa esitellyt työnkuvat vaikuttivat mielenkiintoisilta.

Kun rekrytointiviikko oli ohi, jäi Sergeylle sellainen tunne, että lisäosaamista ja hyödyllistä tietoa oli jo jäänyt käteen. Intensiiviviikko sopii hänen mukaansa erityisen hyvin juuri koulunsa päättäneille. Intensiiviviikolla oli esiintymässä myös Suomen tasolla tunnettuja kouluttajia, joten opiskelijalle ja osaamistaan kartuttavalle ammattilaiselle se oli ideaalinen paikka.

Ensimmäiset pari viikkoa työskentely oli enimmäkseen perehdytystä, mutta sen jälkeen työnkuva on alkanut avautua.

– ­Eka kuukausi oli paljolti itseopiskelua ennen kuin pääsi varsinaisesti sorvin ääreen. Tämä oli minusta tosi hyvä juttu, että alkuun sai rauhassa perehtyä ja orientoitua uuteen työhön ja tiimin toimintaan. Kaiken tasoisia työtehtäviä on riittänyt hyvin – niin helpompia juttuja, joilla on päässyt alkuun kuin sitten haastavampiakin caseja, Sergey kuvailee.

Talon sisällä on runsaasti mahdollisuuksia liikkua, ja tähän Sergeyn mukaan myös kannustetaan. Urapolkuja mietitään Elisassa aktiivisesti, ja suunnitteilla on jopa uusi urapolkumalli, joka tukee aloittelevia tietoverkko- ja kyberturva-asiantuntijoita valinnoissaan entistäkin paremmin.

Miika Hirvenlahti, Technical Consultant Trainee 

Potentiaaliselle hakijalle voisin sanoa, että hakeminen kannattaa ehdottomasti! Luvassa on haastavia, mutta palkitsevia tehtäviä sekä mahdollisuus kartuttaa tietotaitoa alan huippujen kanssa.

Toisin kuin Teemu, Roni ja Sergey, Miika lähti Career Kickstartiin Elisan sisäisenä hakijana. Alkujaan Miika työllistyi Elisalle vuonna 2009 henkilöasiakaspuolelle. Sen jälkeen hän on työskennellyt erilaisissa teknisen tuen rooleissa muun muassa kouluttajana ja mobiiliviankorjauksessa. Välillä tie on vienyt myös yritysasiakasliiketoiminnan puolelle.

Miikaa on aina kiinnostanut osaamisen laajentaminen uusien haasteiden parissa, ja Career Kickstart on auki myös Elisan sisäisille hakijoille. Siksi hän näkikin rekrytointiohjelman loistavana saumana uusien ovien avaamiseen. Santa Monica oli Miikalle jo vuosien varrelta tuttu toimija, joka edustaa toimialansa ehdotonta huippua.

– Santa Monica oli tuttu toimija jo entuudestaan. Mielikuva on ollut sellainen, että jos tuohon firmaan pääsee niin maailma on auki. Nyt Career Kickstart oli osaltaan avaamassa ovia sinne suuntaan, Miika kuvailee.

Intensiiviviikosta jäi myös Miikalle hyvä kuva.

– Kouluttajat olivat erinomaisia, kuten odottaa saattoikin. Koulutukset olivat tiiviitä, mutta joillain osa-alueilla mentiin omaa osaamista syvemmällekin. Vuorovaikutteisuus oli myös iso plussa, ja kysymyksiin sai aina vastauksia.

Career Kickstartin kautta Miika työllistyi teknisen konsultoinnin traineeksi. Tehtävässä on tarjolla runsaasti uusia haasteita, ja nykyinen projekti eroaa huomattavasti Miikan aiemmista työnkuvista. Koulutukset ovat jatkuneet intensiiviviikon jälkeenkin, ja osaamista on käyty täydentämässä Ranskassakin asti.

Miika aikoo hyödyntää Elisa Santa Monican kattavaa koulutustarjontaa jatkossakin. Osaamista on tarkoitus syventää muun muassa langattomien verkkojen alueella. Kaiken kaikkiaan Miika kertoo olleensa tyytyväinen jo intensiivijaksolle pääsemisestä.

– Asiantuntijahommissa kaikenlainen koulutus on eteenpäin, ja intensiiviviikko oli jo itsessäänkin tosi palkitseva. Tulevalle hakijalle voisin sanoa, että hakeminen kannattaa ehdottomasti! Luvassa on haastavia, mutta palkitsevia tehtäviä sekä mahdollisuus kartuttaa tietotaitoa alan huippujen kanssa.

Jos kiinnostuit Elisa Santa Monican uramahdollisuuksista ja työskentelystä tietoverkkojen ja kyberturvan aallonharjalla, niin voit ilmiantaa itsesi jo nyt osoitteessa rekrytointi@elisa.fi!