Elisa Kassa helpottaa urheilumyymälän arkea

Lukuaika 2 min

Verkkokauppa ja kivijalkakauppa eivät ole erillisiä myyntikanavia, vaan voivat toimia hyvässä synkronissa keskenään. Elisa Kassa yhdistää Futiskauppa.netin kaikki tärkeät toiminnot.

Janne Wikman katselee ikkunan takana Mannerheimintien kuljettamaa aamuruuhkaa, ja pakkaa samalla pelipaitoja asiakkaille lähetettäväksi. Wikmanin Futiskauppa.net on hiljalleen vakiinnuttamassa asemaansa jalkapalloharrastajien erikoismyymälänä.

”Pyöritin aikani verkkokauppaa toisen työn ohessa, mutta kun homma alkoi laajentua, piti laittaa asioita uuteen järjestykseen. Uskoin, että markkinoilla on isojen ketjujen rinnalla mahdollisuudet pienelle ja erikoistuneelle liikkeelle”, Wikman kertoo.

Wikman irtisanoutui työstään ja alkoi täyspäiväiseksi kauppiaaksi 2011. Hänellä on nyt verkkokaupan lisäksi 70-neliöinen myymälä loistopaikalla Helsingin Töölössä, aivan Olympiastadionin vieressä – lajin harrastajien ja stadionille vaeltavien futisfanien kulkureitillä.

Sovita kaupassa, tilaa netissä

Futiskauppa.netin kivijalkakaupassa on tavaraa lattiasta kattoon. Palloja, kenkiä, kasseja, peliasuja, maalivahdin hanskoja. On tarvikkeita valmentajille, huoltajille ja tuomareille. ”Pyrin välttämään sanoja ei saa tai ei löydy. Yritän palvella pieniäkin tarpeita ja hankkia tavaraa ilman että sitä pitää tilata 50 kappaletta. Toki kaikkea ei aina saa käden käänteessä”, Wikman sanoo.

Elisan Kassa mahdollistaa kivijalkamyymälän, verkkokaupan, taloushallinnon sekä varastohallinnan yhdistämisen. Kassajärjestelmä otettiin käyttöön alkuvuonna 2015, ja Futiskauppa pääsi kokeilemaan sitä pilottiasiakkaana.

”Integrointi saatiin heti sujumaan. Minulla on myynnissä 6 000 tuotevariaatiota, ja 99 prosenttia saatiin siirrettyä ongelmitta vanhasta järjestelmästä.”

Wikman ei halua erotella verkkokaupan ja kivijalkamyymälän myyntiä tarkemmin, koska ne toimivat saumattomasti yhteen. ”Verkkokauppa tekee Suomen pienemmäksi. Kauimmaiset tilaukset ovat menneet Norjaan”, hän virnistää.

Monille urheiluliikkeille se, että asiakas sovittaa tuotteita myymälässä ja tilaa ne netistä, on ongelma. Wikmanille ei. ”Asiakkaiden on helppo hypistellä täällä tuotteita, ja esimerkiksi isoja tilauksia tekeville junnujoukkueille on ehdoton valtti, että kokoja voi käydä sovittamassa.”

Varastot aina ajan tasalla

Elisa Kassassa verkkokauppa ja yrityksen kotisivut seurustelevat saumattomasti keskenään.

”Kun lisään Kassaan uuden tuotteen valokuvineen ja teksteineen, järjestelmät juttelevat yöllä, ja aamulla kaikki on päivittynyt myös verkkokauppaan.”

Jokaisen tuotteen kaikkia kokoja ja värejä ei tarvitse myöskään syöttää erikseen, vaan vaihtoehtojen lisääminen hoituu helposti valikoiden kautta. Pilvessä pyörivään Kassaan pääsee kiinni mistä vain. Wikmankin päivittää sivuja tarvittaessa iltaisin. ”Tietysti futista katsoessa.”

Järjestelmä toimii myös mobiilina. Se mahdollistaa myynnin ja tavaran saatavuuden varmistamisen mukana kulkevalta tabletilta, niin liikkeessä kuin vaikkapa messuilla tai pop-up-myymälässä.

Reaaliaikaiseen varastonhallintaan voi asettaa hälytysrajat, jotka kertovat, jos joku tuote alkaa loppua. ”Vaikka minulla on hyvä näppituntuma varastooni, ohjelma auttaa kertomalla, mistä hyllyköstä mikäkin laatikko löytyy”, Wikman kertoo.

Yrittäjän työn tehostaja

Syksyn mittaan Wikman aikoo ottaa käyttöön myös Kassan kanta-asiakasrekisterin. Se mahdollistaa viestit, tarjoukset ja alennukset erilaisille kanta-asiakasryhmille. ”Nyt on niin monta miekkaa ahjossa, että otetaan asia kerrallaan”, kauppias hymyilee.

Avoimien rajapintojen ansiosta myös muiden järjestelmien liittäminen Kassaan onnistuu helposti. Futiskauppa käyttää kirjanpidossa ja laskutuksessa Netvisoria.

”Integroinnin ansiosta kirjanpitäjäni pääsee raportteihin kiinni, ja kun kirjanpitäjä on tyytyväinen, kaikki on hyvin”, Wikman nauraa.

Elisa Kassa säästää Wikmanilta paljon aikaa ja vaivaa. ”Kun pienessä organisaatiossa kaikki pitää tehdä itse, sillä on iso merkitys.”