Elisan ratkaisu auttaa ennustamaan koronaviruksen leviämistä

Lukuaika 2 min

Elisa tarjoaa työkalun koota yhteen koronaviruspandemian sairastumismäärät, resurssit ja ihmisvirtojen liikkumisdatan. Järjestelmä otetaan käyttöön HUSissa.

Koronaviruspandemian etenemisen kannalta keskeiset tiedot nähdään nyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä reaaliaikaisesti samalta näytöltä. Elisan kehittämän älykkään tilannekuvan kautta muun muassa sairastuneiden määrä, käytettävissä olevat sairaanhoitajat ja lääkärit sairaaloittain sekä suojavarusteiden lukumäärät on mahdollista hahmottaa entistä nopeammin ja kattavammin.

”Mallimme tuottaa reaaliaikaisen näkemyksen siitä, mitä tapahtuu, miksi tapahtuu ja mitä tulee tapahtumaan. Lisäksi laajasta kokonaisnäkymästä pääsee pureutumaan syvälle kunkin osa-alueen yksityiskohtiin”, kertoo Elisan Smart Factory -ratkaisusta vastaava liiketoimintajohtaja Kari Terho.

Terhon mukaan yksi ratkaisun tärkeimpiä ominaisuuksia on reaaliaikaisuus. Jos ennen vastaavat tiedot on koottu eri järjestelmistä raporteiksi, jotka on toimitettu johdon käyttöön esimerkiksi kerran päivässä, nyt kaikki tiedot päivittyvät samaan järjestelmään automaattisesti.

”Reaaliaikaisuus on elintärkeää kaikessa johtamisessa. Silloin tiedetään tarkasti, mitä juuri nyt tapahtuu, ja voidaan perustaa päätökset tuoreeseen tietoon”, Terho sanoo.

Ihmisvirtojen liikkeet ennustavat pandemian kulkua

Älykkään tilannekuvan lisäksi sairaanhoitopiirin käyttöön tuodaan Elisan dataa ihmisten liikkeistä ympäri pääkaupunkiseutua. Tiedot perustuvat siihen, miten mobiiliverkkoa ja -dataa hyödyntävät laitteet, kuten älypuhelimet, yhdistyvät tukiasemiin. Data välitetään HUSille ja Helsingin kaupungille anonyymisti ja suurempien ihmisjoukkojen tasolla. Yksittäisiä liikkujia ei tiedoista pysty tunnistamaan.

”Terveysviranomaiset käyttävät dataa koronaennustemallien tarkentamiseen. Jos esimerkiksi jollakin postinumeroalueella on paljon tartuntoja suhteessa asukasmäärään, on viranomaisten tärkeää tietää, mihin sieltä liikutaan”, kertoo Elisan data- ja analytiikkajohtaja Turkka Koivu.

Liikkumisdatan hyödyntäminen voi helpottaa koronaviruspandemian parempaa hallitsemista paikallistasolla ja auttaa viranomaisia tekemään tehokkaampia linjauksia.

”Datan viranomaisille antaman tiedon perusteella voidaan esimerkiksi harkita rajoitusten purkua paikallisesti tai toisaalta selvittää, missä olisi syytä tehostettuun tiedottamiseen ja testaamiseen”, Koivu sanoo.

Sopii eri toimialoille ja tilanteisiin

Elisa rakensi HUSin ratkaisun vain kahdessa viikossa. Taustalla on yrityksen pitkä kokemus vastaavista palveluista sekä Suomessa että kansainvälisesti. Suuryrityksille on tarjottu samanlaisia älykkäitä järjestelmiä johtamisen tueksi jo useamman vuoden ajan Smart Factory -ratkaisuna. Näiden asiakkuuksien kautta Elisalle on kertynyt laajaa kokemusta tiedon keräämisestä, yhdistämisestä, analysoinnista, automatisoinnista ja visualisoinnista.

”Ratkaisun avulla yrityksen tai organisaation johto tietää, että materiaalia riittää jokaiseen tuotantovaiheeseen eikä tule tuotantokatkoksia. Jos ongelmia syntyy, niistä tulee hälytys jo etukäteen, jotta poikkeustilanteisiin ehditään reagoida.”

Elisalla uskotaan, että organisaatioiden ja yritysten vanhat toimintatavat voidaan ohjata kestävämpään suuntaan juuri digitalisaation avulla. Tehokkuus ja laatu paranevat, ja esimerkiksi koronaviruspandemian kohdalla vähennetään inhimillistä kärsimystä ja tasataan kansantaloudelle kohdistuvaa painetta. Samalla kaikesta toiminnasta jää digitaalinen jälki tulevaisuuden tarpeita varten.

HUS on ratkaisun pioneeri terveydenhuollossa

Nyt rakennettu ratkaisu on toistaiseksi toiminnassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, jossa pandemiakoordinaatioryhmän ylin johto käyttää sitä jo aktiivisesti. Tarvittaessa ratkaisu on mahdollista ottaa käyttöön muissakin sairaanhoitopiireissä ympäri maan.

HUSissa yhteistyö on lähtenyt käyntiin saumattomasti ja rivakasti.

”Olimme yllättyneitä, että Elisalla on tällaista osaamista. Meillä itsellämme ei sellaista ollut, joten saimme nyt ottaa tiikerin loikan tilannekuvan muodostamiseen.”, sanoo HUSin IT-kehitysjohtaja Mikko Rotonen.

”Elisan asiantuntemus on täydentänyt HUSin omaa erittäin tervetulleella tavalla. Monet hyödyt ovat jo materialisoituneet operatiiviseen käyttöön”, analytiikka ja keinoälykehityspalvelut -yksikön kehittämispäällikkö Miika Leminen lisää.

Tutustu tarkemmin Elisan asiantuntijuuteen rakentaa reaaliaikaisia näkymiä yritysten päätöksenteon tueksi.

Lue myös

Smart Factory on datahipuista ennustamista ja poikkeamien tunnistamista

Yritykset ovat ottaneet digiloikan koronapandemian aikana

Etäneuvottelut pitävät bisneksen elossa kriisin keskellä

Elisa tarjoaa ratkaisuja hyvinvointialueiden haasteisiin

&n