Etätyö 5G:n siivittämänä

Lukuaika 3 min

Kuuntele podcast

Voit kuunnella jakson myös:

ELISA KIRJASSA

APPLE PODCASTISSA

SPOTIFYSSA

Nyt puhutaan 5G:stä ja sen tuomista etätyömahdollisuuksista. Mitä konkreettista hyötyä 5G-verkosta on, ja mistä yhteys hankitaan? Näihin ja muihin kysymyksiin vastaavat vieraamme Antti Rajala, Jonna Tyynelä sekä Santeri Kotajärvi juontajamme Kimmo Pentikäisen johdolla.

”Tervetuloa Elisa-podcastin pariin. Tässä sarjassa käsittelemme meidän ja asiakkaidemme parhaita oppeja digitalisaatiosta, ja miten ne mahdollistavat kestävän tulevaisuuden. Tänään aiheenamme on 5G-verkko ja se, miten se edistää etätyöskentelyä”, alustaa Pentikäinen.

”Nythän 5G-verkko mahdollistaa ihan erilaisen yhteyden tason kotikonttorissa etätyöskentelyyn. Miten tämä käytännössä toteutuu, Antti?”, Pentikäinen avaa keskustelun.

”Kyllä, tänä päivänä 5G-teknologia on tuonut mahdollisuuden järjestää yhteydet entistä nopeammiksi. Elisalla on kaksi vaihtoehtoa kotikäyttäjille: 5G-reititin sisätiloihin, eli vapaasti siirreltävä reititinlaite. Lisäksi 5G Kiinteä, joka on erilainen kuin sisäreititin.

5G Kiinteä on ulos asennettava ulkoyksikkö, jossa radio-osa varmistaa, että 5G-yhteys on paras mahdollinen. Tämä johtuu siitä, että 4G- ja 5G -signaalit vaimenevat sisätiloissa. Esimerkiksi kiinteistöissä, joissa on energiansäästössä onnistuttu oikein hyvin, saattaa olla vaikeuksia 4G- ja 5G-yhteyksien kuuluvuuden kanssa ja siinä tapauksessa ulkoyksikkö on ratkaisu nopealle ja luotettavalle yhteydelle”, toteaa Rajala.

5G-verkko – nopea, luotettava ja katkeamaton

Pähkinänkuoressa 5G-verkko siis mahdollistaa yhteydet ja tiedostot saataville yhtä nopeasti, luotettavasti ja katkeamattomasti – aivan kuten toimistolla. Keskustelun keskiössä onkin ollut, onko 5G tarpeellinen vai pärjääkö 4G-puhelimella vielä muutaman vuoden. Mitä siihen tuumaa Jonna Tyynelä?

”Mobiililähtöinen työnteko on ollut jo pidempään kasvussa, ja 5G:n myötä mobiliteetin määrä tulee kasvamaan entisestään. 5G-yhteyden nopeuden ja kapasiteetin ansiosta voimme olla varmoja, että mobiiliverkko toimii tarvittavalla nopeudella missä vain, ja sen ansiosta voidaan hyödyntää yritysten järjestelmiä mobiililaitteissa paikkariippumattomasti. 4G- ja 5G -yhteyksien nopeuksissa erot ovat huomattavat, mutta hintaerot eivät ole niin merkittäviä, eli ehdottomasti kannustamme yrityksiä siirtymään jo nyt 5G-verkon hyödyntämiseen. Näin voidaan oikeasti mahdollistaa entistä sujuvampi työnteko”, Tyynelä kiteyttää.

Kun Mobiililähtöinen ja paikkariippumaton työ on kasvussa, on yritysten entistä tärkeämpää tarjota työntekijöille oikeanlainen ympäristö ja työkalut, joilla voidaan mahdollistaa sujuva ja turvallinen työnteko mobiililaitteilla siitä sijainnista riippumatta.

”Tulisi lähteä liikkeelle siitä, miten niitä laitteita hankitaan ja varmistaa, että työntekijöillä on aina toimivat laitteet saatavilla. Lisäksi pitäisi miettiä, miten laitteen ohjelmistopuolta hallitaan, eli varmistetaan, että työntekijöillä on mobiililaitteella aina työhön tarvittavat järjestelmät ja asetukset saatavilla”, Tyynelä kertoo.

Etätyön suosion kasvaessa tietoturvan merkitys korostuu

”Kolmas aspekti, mitä ei sovi unohtaa, on laitteen suojattu ja turvallinen käyttö. Mobiililaitteet ovat nykypäivänä hyvin henkilökohtaisia työlaitteita, ja niissä on yhä enemmän yrityksen ja työntekijän dataa – jopa enemmän kuin tietokoneissa. Tästä johtuen erilaiset uhat ovat kasvaneet merkittävästi. Yritysten tulisi miettiä, kuinka he varmistavat datan turvallisen säilytyksen. Tärkeää on myös korostaa, että näillä ei haluta rajoittaa laitteen käyttöä, vaan nimenomaan mahdollistaa vapaa ja huoleton käyttö toimiston ulkopuolella”, Tyynelä muistuttaa.

”Etätyössä yrityksen tietoturvan merkitys korostuu yhä enemmän, ja sitä kautta on keskeistä, että on olemassa selkeä prosessien sekä laitteiden elinkaaren hallinta”, Pentikäinen toteaa.

Halusimme selvittää myös käyttäjäkokemuksia 5G-verkosta. ”4G- vai 5G-yhteys, on varmasti saatu jo erilaisia kokemuksia, mitä mieltä asiakkaamme ovat?”, Pentikäinen kysyy.

”5G-verkosta tullut palaute on ollut erittäin positiivista, ja parhaita palautteitahan meille on ne, että 5G-päivityksen jälkeen nettiyhteyttä ei ole enää tarvinnut miettiä, se on vaan toiminut”, Kotajärvi kertoo.

”Aikaisemmin verkossa on ollut ruuhkautumisista johtuvia ikäviä häiriötilanteita, mutta 5G-päivityksen jälkeen ongelmat on poistuneet kokonaan. Sen on mahdollistanut tietysti 5G-verkon kapasiteettikyky ja sen tarjoamat nopeusvaihtoehdot, jotka vastaavat parhaimmillaan kuituyhteyttä”, Kotajärvi jatkaa.

5G-yhteyden hankinta on helppoa

”5G-yhteyden hankkiminen on tosi helppoa: yritysasiakkaamme voi olla yhteydessä omaan vastuumyyjänsä tai vaikka soittaa myyntilinjaamme. Asiakas voi myös piipahtaa myymälässä tai jättää verkkosivujen kautta yhteydenottopyynnön, jolloin otamme yhteyttä niin pian kuin mahdollista”, Kotajärvi sanoo.

Tässä oli tämänkertainen tietopaketti 5G-verkon merkityksestä etätyön näkökulmasta. Lopuksi on kiitosten aika – kiitämme vieraitamme Antti Rajalaa, Jonna Tyynelää sekä Santeri Kotajärveä kiinnostavaan 5G-keskusteluun osallistumisesta.

Lisätietoa 5G-verkon mahdollisuuksista osoitteesta elisa.fi/yrityksille.

Lue myös

Etätyön ja videoneuvottelujen parhaat käytännöt

5G ja etätyö

Viisi syytä, miksi mobiilireititin voittaa kännykän etätyössä

Fiksu työnantaja tukee hybridityötä – valmiina kolmeen työtapaan