Huawei P30 ja P30 Pro hemmottelevat kuvaajia

Lukuaika 4 min

Huawein uutuusmallit vievät kamerapuhelimia harppauksen eteenpäin. P30-mallit kiilaavat myös muilla ominaisuuksillaan puhelinmaailman huipulle.

Huawein uudet huippumallit, P30 ja P30 Pro, ovat suunnattu puhelimiaan aktiivisesti käyttäville ja paljon kuvaaville. Uudet mallit tuovat mukanaan sekä kilpailijoita ulottuvamman zoomin että laajakulman, joilla kuvakulmiin saa mukavaa vaihtelua. Huawein lippulaivamallisto näyttää, että kiinalaisyhtiö on tällä hetkellä kamerapuhelinten huipulla.

Suunnannäyttäjä P30 Pro

P30 Pro on huippumalli, jonka ominaisuudet ovat tinkimättömät. P30 Pro on muotoiltu tyylikkäästi kaartuvien lasien avulla. Lasikuorten välissä on metallinen kehys, joka tekee puhelimesta jämäkän oloisen. Näyttäviä värivaihtoehtoja on kolme.

P30 Pron kameravarustus on parasta, mitä tällä hetkellä voi puhelimiin saada. Takaosaan on mahdutettu neloiskamera. 40 megapikselin pääkamera on saanut rinnalleen 20 megapikselin laajakulman sekä 125mm linssiä vastaavan ainutlaatuisen optisen telezoomin. Neljäntenä kamerana on syvyystietoa tallentava TOF-3D-kamera, jonka avulla kohteet saa irroitettua taustasta muotokuvissa. Etukameran tarkkuus on huikea 32 megapikseliä.

Kolmen optisen polttovälin ja tekoälyn avulla P30 Pro toimii kuvauksessa yhtä joustavasti kuin hyvä pokkarikamera. Zoomia voi säätää portaattomasti ruudulta tai valita suoraan laaja, 1x, 5x ja 10x -esiasetuksen. Ulottuva optinen zoom on todella mielenkiintoinen lisä, mitä ei kilpailijoista löydy. Sillä pystyy poimimaan yksityiskohtia ja kuvaamaan kohteita reippaasti kauempaa, mihin kamerapuhelimet ovat aiemmin pystyneet.

Laajakulmalinssin käyttömahdollisuudet tulevat esille maisema- ja katukuvien ohella sisällä kuvatessa. Synttäri- ja ryhmäkuviin saa mahtumaan reilusti enemmän ihmisiä tarvitsematta tiivistää. Toisaalta kuvaus onnistuu tarvittaessa hyvinkin läheltä. Makrokuvauksessa lähin tarkennusetäisyys on 2,5 senttiä.

Pääkameran suurin valttikortti on sen huikea 40 megapikselin tarkkuus. Kuvien yksityiskohdat tallentuvat huikean terävinä ja kuvia voi ongelmitta rajata eri käyttötarkoituksiin.

Huaweilla kuvaus on ilahduttavan helppoa ja monipuolista. Kuvaaminen onnistuu tekoälyn tukemana automatiikalla, joka tunnistaa kohteen ja kuvaustilanteen ja asettaa valotussäädöt kohdalleen. Kuvien dynamiikka on esimerkillistä. Vaalea taivas ei pala läpivalkoiseksi, vaikka tummissa sävyissä olevat yksityiskohdat erottuvat. Tähän eivät perinteiset kamerapuhelimet pysty.

Kameran loistavuus ei rajoitu valoisassa otettuihin huippukuviin. P30 Pro kirjaimellisesti loistaa hämäräkuvauksessa ainutlaatuisen herkän sensorinsa ansiosta. Käytännössä, jos kohteen voi silmällä havaita, siitä pystyy ottamaan kuvan. On hyvin hämmentävää ottaa pimeässä kuvia, joissa valo ja varsinkin värit ylittävät silmän näkökyvyn. Tästä huolimatta kuvien yksityiskohdat ovat yllättävän tarkkoja.

Kameran ohella P30 Pro pitää sisällään huipputekniikkaa. Erikoismaininnan arvoinen arkikäytössä on huikea 4200 mAh:n akku, jonka turvin peruskäytössä puhelimella pärjää hyvin 1,5-2 vuorokautta ilman latausta tehokkaassakin käytössä. Kun ison akun yhdistää puhelimen huippunopeaan pikalataukseen (70% varaus puolessa tunnissa), voidaankin puhua tehokäyttäjän unelmapuhelimesta. Puhelinta voi lisäksi ladata langattomasti, ja sillä voi ladata toisia laitteita langattomasti.

Iso oled-näyttö viehättää ja sen hdr-väreistä on aitoa iloa YouTube- ja Netflix-videoita katsellessa. Etukamera on piilotettu yläosaan sijoitettuun pieneen pisaraloveen, joka ei käyttöä juuri häiritse. Puhelimelle tunnistautuminen onnistuu näppärästi ja turvallisesti etulasin alle kätketyn sormenjälkilukijan avulla. IP68-suojaus takaa puhelimen kestävän kaiken pölyn ja tilapäisen upotuksen veteen.

Kokonaisuutena Huawei P30 on tämän hetken ehdottomasti kiinnostavimpia ja ominaisuuksiltaan monipuolisimpia puhelimia. Sen kamerat ovat teknisesti omaa luokkaansa. Nyt voi ensimmäisen kerran todeta puhelimen päihittävän jo laadukkaankin pokkarin kuvanlaadussa ja ominaisuuksissa. Huawei P30 Pro on ominaisuuksiaan silmällä pitäen varsin maltillisesti hinnoiteltu kilpailijoihinsa nähden, mikä on sen ehdoton etu.

P30 – kompaktimpi tehopuhelin

P30 Pron pikkuveli P30 on hyvä vaihtoehto hieman pienempää ja edullisempaa huippupuhelinta etsivälle. Kannattaa kuitenkin huomata, että sen kameraominaisuudet eivät ole aivan samat kuin P30 Prossa. Suorituskyky puhelimissa on identtinen.

Muotoilussa P30 on perinteisempää mallia. Sen muoto on tasainen vailla kaartuvia laseja. Heti käteen ottaessa huomio kiinnittyy ohuuteen. Sen ansiosta puhelimesta saa hyvän otteen ja se sujahtaa helposti taskuun. Puhelin on selkeästi Pro-mallia lyhyempi ja kevyempi.

P30 istuu hyvin keskikokoiseen käteen. Sen kulmiin ylettyy pitkällä peukalolla Pro-versiota helpommin, joten käyttö luonnistuu tarvittaessa yhdelläkin kädellä.

Takakameroita P30:ssä on kolme. Etu- ja pääkamerat vastaavat Pro-mallia. Isoveljeen verrattuna syvyyskamera puuttuu ja optinen telezoom on korvattu aiemmista Huawein huippumalleista tutulla teleobjektiivilla ja digitaalisella zoomilla. Laajakulmalinssin tarkkuus on hieman heikompi.

Kuvausautomatiikan avulla myös P30 tuottaa huippuotoksia. Erot tavallisiin kamerapuhelimiin tulevat esiin erityisesti kuvien ongelmakohdissa, jossa vaaleat tai tummat sävyt eivät näkyisi samaan aikaan lainkaan. Kohteentunnistus toimii tehokkaasti ja puhelin ilmoittaa tunnistamansa kohteen selkeästi ruudulla kuvausohjelman nimenä.

Hämäräkuvaus onnistuu mainiosti – aivan kuten Pro-mallillakin. Käytännössä, jos kohteen voi silmällä havaita, siitä pystyy ottamaan kuvan myös P30-puhelimella yökuvausohjelman avulla.

Laajakulman ja telelinssin lisäys pääkameran rinnalle avaa uusia kuvausmahdollisuuksia. Laajakulma on erinomainen lisä ahtaisiin tiloihin. Tele-kameran digitaalinen 3x- ja 5x-zoomaus toimii parhaiten muutaman metrin etäisyydeltä potrettien tai yksityiskohtien kuvauksessa.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu etulasin alle ja toimii hyvin pienen harjoittelun jälkeen. Etukamera on sijoitettu siististi pieneen, pisaranmalliseen loveen näytön yläosaan. Pitkän näytön ansiosta se jää vaakakäytössä 16:9-videokuvan ulkopuolelle.

Puhelimen akku on kooltaan 3650 mAh, mikä riittää hyvin koko työpäivän ajaksi. Pikalatauksen avulla akun saa yli puolilleen 30 minuutin latauksella. Langatonta latausta P30 ei tue. Puhelimen suojaus IP53 tarkoittaa käytännössä puhelimen kestävän tavallisen pölyn ja vesisateen. Sitä ei kestä hetkellistä veteen uppoamista Pro-mallin tavoin.

P30 on hyvä vaihtoehto monipuolista ja hieman pienempää huippupuhelinta etsivälle. Sen suorituskyky ja ominaisuudet riittävät pitkälle tulevaisuudessakin. Puhelin eroaa edukseen monipuolisella kameralla.

Huawei P30 Pro

Näyttö: 6,5’’ (2340×1080)
Tallennustila: 128 tai 256 Gt + muistikortti
Takakamera: 40 + 20 + 8 MP + TOF
Etikamera: 32 MP
Akku: 4200 mAh
Sim: 2 x nanosim
Suojaus: IP68
Koko: 158 x 73 x 8,4 mm
Paino: 192 g

Hyvää:
Huikeat kamerat
Akkukesto ja pikalataus
Helppokäyttöinen

Huonoa:
Ei hdr-videokuvausta

Osta Huawei P30 Pro yritykselle

Osta Huawei P30 Pro 128 Gt kuluttajana
Osta Huawei P30 Pro 256 Gt kuluttajana

Huawei P30

Näyttö: 6,1’’ (2340×1080)
Tallennustila: 128 + muistikortti
Takakamera: 40 + 16 + 8 MP
Etikamera: 32 MP
Akku: 3650 mAh
Sim: 2 x nanosim
Suojaus: IP53
Koko: 149 x 71 x 7,6 mm
Paino: 165 g

Hyvää:
Toimii yhdellä kädellä
Hyvät kamerat
Asiallinen akkukesto ja pikalataus

Huonoa:
Ei IP68-suojausta
Langaton lataus puuttuu

Osta Huawei P30 yritykselle

Osta Huawei P30 kuluttajana