Mac vai Windows? Testissä kannettavien titaanit

Lukuaika 4 min

Microsoft Surface Book haastaa Applen ikonisen Macbook Pro:n sen omilla eduilla. Kumpi on vuoden 2017 kovin kannettava?

Teksti: Osku Kannisto Kuvat: Valmistajat

Vertailu Windows- ja Mac-tietokoneiden välillä on ikuista ja aina mielenkiintoista. Molemmille leireille löytyy vankkumattomia puolestapuhujia, mutta harvoin käyttäjät omaavat riittävästi kokemusta toiselta puolelta pystyäkseen oikeasti objektiiviseen arvioon. Usein mielikuvat jyräävät järjen.

Microsoftin uusi Surface Book jatkaa perinteisen ohjelmistovalmistajan voimallista hyökkäystä laitevalmistajien tontille. Jo ulkoasu paljastaa, että yhtiön tähtäimessä on nyt  alan ikoni, Applen Macbook Pro.

Tässä titaanien taistossa ei verrata omenoita ja päärynöitä, sillä vihdoin ja viimein huippukannettavien testissä molemmat valmistajat ovat luoneet sekä laiteraudan että sitä hyödyntävän ohjelmiston. Surface Book haastaakin Applen Macbook Pro:n sen omilla eduilla, mutta se lyö pöytään myös pari aivan omaa valttikorttia.

Onko vuoden 2017 kovin kannettava tietokone siis Mac vai Windows? Otetaan selvää.

Windowsin muodonmuutos

Windowsin rooli on muuttunut hyvin aggressiivisesti viimeisten vuosien aikana. Tuorein versio, Windows 10, on luotu kokoamalla parhaat ominaisuudet 7- ja 8-versioista, hiomalla käyttöliittymää ja lisäämällä uusia ominaisuuksia.

Applesta poiketen Microsoftin Surface Book -koneen näppäimistön saa joko irrotettua tai taitettua piiloon näytön taakse. Tämä yhdessä kynäohjauksen kanssa mahdollistaa tabletmaisia käyttötapoja, joilla Microsoft houkuttelee esimerkiksi graafisen alan ammattilaisia.

Muun muassa alakulman käynnistysvalikko on palannut 7-versiosta tutulle paikalleen, mutta sen rinnalla on 8-versiosta kosketusnäytölle paremmin sopiva tablettitila. Käyttöjärjestelmä soveltuu erinomaisesti hybridilaitteisiin kannettavien ja tablettien ohella.

Applen MacOS Sierra on Windowsiin verratessa konservatiivinen ja tarkoitettu vain tietokoneille. Maceista ei löydy kosketusnäyttöjä, vaan niitä käytetään aina näppäimistön ja hiiren tai kosketuslevyn avulla.

Käyttöjärjestelmän vahvuuksia ovat yksinkertaisuus ja selkeys. MacOS ei pakota käyttämään sen tuoreita ominaisuuksia, vaan kaikki vanha löytyy tutuilta paikoiltaan.

Kaksi kivenkovaa huippukannettavaa

Windows- ja Mac-tietokoneiden kehityksen huipentumia ovat Microsoft Surface Book ja Applen uusi MacBook Pro. Molemmat kannettavat on luotu vaativalle kuluttajalle ja yrittäjälle laatua ja käytettävyyttä silmällä pitäen.

Uudessa Macbook Prossa perinteinen funktionäppäimiä sisältänyt näppäimistön ylärivi on korvattu pienellä kosketusnäytöllä. Tämän sisältämät toiminnot ja painikkeet muuttuvat avoinna olevan ohjelman mukaan, mikä nopeuttaa käyttöä vähentämällä kosketuslevyn tarvetta monessa tilanteessa.

Koneiden tehoon voi vaikuttaa eri vaihtoehtojen perusteella, mutta jo testatut kokoonpanot ovat erinomaisia valintoja pitkäikäiseksi huippukoneeksi.

Surface Book haastaa rohkeasti MacBookin tuoden uusia mahdollisuuksia luovaan työskentelyyn, johon Applen koneita on perinteisesti käytetty.

Graafisen alan ammattilaisia houkutellaan erityisesti kynäohjauksella ja irrotettavan näppäimistön myötä mahdollistuvalla tabletmaisella käyttötavalla.

Molemmat koneet on luotu aktiiviseen käyttöön. Suorituskyky ja ominaisuudet riittävät sekä ammattilaisille että aktiivisille kotikäyttäjille ja takaavat laitteille pitkän käyttöiän. Akkukesto on riittävä pitkäänkin työpäivään.

Microsoft Surface Book

Surface Book on selkeästi yksi näyttävimmistä ja monipuolisimmista Windows-kannettavista. Sen erikoisuudet ovat tablettina toimiva irrotettava näyttö sekä vakiona mukaan kuuluva kynä. Kulmikas muotoilu on näyttävä, mutta yleisvaikutelma ei yllä MacBook Pron tasolle. Käyttäjä tunnistetaan kameralla, joten salasanaa tai PIN-koodia ei normaalivalossa tarvita. Tunnistus toimi testeissä erittäin hyvin, mutta pimeässä oli turvauduttava PIN-koodiin.

Kuuden megapikselin kosketusnäyttö vakuuttaa. Kontrasti on erinomainen ja laajojen katselukulmien ansiosta värit toistuvat luonnollisen neutraaleina myös sivusta. Kiiltäväpintaisen näytön kosketus on tarkka ja toimii ripeästi, kuten parhailla tableteilla.

Surface Bookin kulmikas muotoilu on näyttävä, mutta yleisvaikutelma ei yllä MacBook Pron tasolle. Laite mahdollistaa kuitenkin perinteisestä kannettavasta poikkeavia käyttötapoja, mikä lisää sen hyödyllisyyttä.

Surface Bookia voi käyttää normaalisti näppäimistön ja kosketuslevyn avulla. Näppäimistön tuntuma on ponnahtavan jämäkkä, mutta itse näppäimet heiluvat nopeassa kirjoituksessa ja niiden raoista paistaa taustavalo pimeässä. Kosketuslevy on tarkka, mutta painallukset ovat turhan äänekkäitä.

Ohjaukseen voi käyttää sormea tai mukaan kuuluvaa kynää. Sormen käyttö normaalissa työkäytössä ei tunnu luontevalta lukuun ottamatta Windowsin sivuista vedettäviä valikkoja ja pikatoimintoja, joiden käyttöä kannattaa harjoitella. Esimerkiksi zoomaus kahdella sormella suoraan dokumenttinäkymässä toimii aivan kuten tableteilla – erittäin näppärästi.

Kynästä saa suurimman ilon muistiinpanoissa, piirrossa ja kuvankäsittelyssä. Kynä tarttuu magneetilla kiinni kuvaruudun vasempaan kylkeen, kun sitä ei käytetä. Allekirjoitusmahdollisuus suoraan dokumentteihin on erittäin käyttökelpoinen ominaisuus, jota ei etukäteen tule ajatelleeksi.

Näyttö on tukevasti lukittu näppäimistöön, josta se irrotetaan avaamalla lukitus ohjelmallisesti. Iso tabletti on omiaan luovassa mediatyöskentelyssä, kahdenkeskisessä esittelykäytössä ja esimerkiksi elokuvia sohvalla katsoessa. Tukevan saranan ansiosta näytön saa aseteltua pöydälle pystyyn tai näppäimistön päälle erikoisempiin tilanteisiin. Windows 10:n kaikki ohjelmat ovat käytettävissä tablettitilassa.

Lisälaitteet voi kytkeä Surface Bookiin kahden USB-A-liitännän kautta. HDMI- tai VGA-liitäntää varten joutuu hankkimaan sovittimen. Uusia USB-C-lisälaitteita varten ei ole portteja. Yhdysrakenteinen SD-muistikortinlukija on kätevä kuvaajalle.

Surface Book on positiivinen kokemus ja tuo hybridirakenteellaan uusia mahdollisuuksia kannettavan käyttöön. Rutinoitunutta tehokäyttäjää hämää raja kosketuslevyn ja kosketusnäytön käytöstä. Ei voi olla miettimättä teenkö asiat nyt järkevästi, kun käytän vain kosketuslevyä, vai pitäisikö minun osata hyödyntää kosketusnäyttöä ja kynää useammin. Luonteva siirtyminen eri ohjaustapojen välillä ei tule intuitiivisesti selkärangasta vaan vaatii käyttäjältä aikaa ja kokeilunhalua.

Microsoft Surface Book

Hinta: 1 773,00 € ALV 0%
Keskusmuisti: 8 Gt
Tallennustila: 256 Gt
Näyttö: 13,5’’ 3000×2000 pikseliä
Mitat: 31x23x2,3 cm, 1,5 kg
Akkukesto: 12 h

 

 

 

Ennakkotilaa Microsoft Surface Book verkkokaupastamme

Apple MacBook Pro 13’’ late-2016

Applen MacBook Pro on yksi tehokäyttäjien ikisuosikeista – eikä suotta! MacBookit ovat käytettävyydeltään ergonomisia eikä akkukestossa ole ollut huomauttamisen varaa, kiitos koneelle optimoidun käyttöjärjestelmän. Laitteiden viimeistely hivelee silmää ja kestää hyvin aktiivista käyttöä sekä laukussa kuljettelua.

Uuden MacBook Pron tunnistaa minimalistisista mitoistaan sekä uudesta Touch Bar-kosketusrivistään, joka on sijoitettu funktionäppäinten tilalle. Graafisen Touch Barin sisältö muuttuu käytettävän ohjelman mukaan. Sen kautta on myös helppoa säätää näppäinten tai näytön kirkkautta ja äänenvoimakkuutta. Oikeaan päähän sijoitettu sormenjälkitunnistin toimii virtanäppäimenä ja suojaa koneen vaivattomasti ja luotettavasti. Sormenjälkilukija toimii hyvin myös pimeässä.

Ohjelmakohtainen tuki Touch Barille mahdollistaa Safari-selaimessa auki olevien ikkunoiden pienoiskuvat, joiden avulla voi vaihdella nopeasti ikkunoiden välillä. Photoshopissa voi säätää tasoja näppärästi ja käyttää peru-toimintoa liukuhihnalta useammankin askeleen päähän. Touch Bar-yhteensopivia mediaohjelmia löytyy jo runsaasti ja tuki laajenee vauhdilla muihinkin ohjelmiin. Isoimpiin ohjelmistoihin tuki saadaan varmasti päivitysten myötä.

Applen Macbook Pro -mallistoon kuuluu nyt kolme erilaista mallia. Edullisin on vasemman reunan 13-tuumainen malli ilman uutta Touch Bar -kosketuspalkkia. Testatun 13-tuumainen Touch Bar -mallin lisäksi tarjolla on myös 15-tuumaisella näytöllä varustettu tehokkaampi vaihtoehto.

MacBook Prossa viehättää erinomainen näyttö, joka toistaa värit luonnollisen pirteinä. Näyttö pystyy iPad Pro -tablettien ja iPhone 7 -puhelinten tavoin toistamaan laajennetun DCI P3 -väriavaruuden, mistä on suurin hyöty kuvien katseluun ja uusien HDR-videoiden editointiin.

Uusittu matalaprofiilinen näppäimistö vaati hieman totuttelua, mutta osoittautui muutaman päivän käytön jälkeen erinomaiseksi. Näppäimet eivät liiku sivuttaissuunnissa ja antavat hyvän vastineen painalluksille nopeassakin kirjoituksessa. Kursorin ohjaus ja hallinta isolla kosketuslevyllä onnistuu vaivattoman tarkasti.

Liitäntöinä uudessa MacBook Prossa on vain neljä uutta, pienempää USB-C-liitintä, joihin vanhat ulkoiset kovalevyt tai muut lisälaitteet eivät käy ilman sovitinta. USB-C-liitännän etu on sen monipuolisuus. Kaikkia liitäntöjä voidaan käyttää eri tehtäviin, esimerkiksi lisälevyjen tai näyttöjen kiinnittämiseen sekä tietokoneen lataukseen. Käyttäjä voi itse päättää, haluaako liittää laturin johdon koneen vasempaan vai oikeaan laitaan. Telakkakäyttöön riittää USB-keskittimellä varustettu USB-C-näyttö. Kuva, data ja lataus onnistuvat yhden kaapelin kautta.

Periaatteessa USB-C-liitännät ovat positiivinen muutos tulevaisuutta ajatellen. Natiiveja USB-C-lisälaitteita odotellessa siirtymäajalle on kuitenkin käytännössä pakko hankkia ainakin tavalliset USB-A- ja HDMI-liitännät sisältävä 60 euron sovitin.

Kokonaisuutena uusi MacBook Pro on kone, johon on helppo ihastua. Siitä on hankala löytää huomautettavaa, jos konetta on tarkoitus käyttää jatkossakin ilman kosketusnäyttöä. MacBook Prota arvostavat erityisesti tehokäyttäjät, joille käyttömukavuus, suorituskyky ja pitkä käyttöikä ovat tärkeimpiä valintakriteereitä.

 

Apple MacBook Pro 13 late-2016

Hinta: 1 692,00 € ALV 0%
Keskusmuisti: 8 Gt
Tallennustila: 256 Gt
Näyttö: 13’’ 2560×1600 pikseliä
Mitat: 30x21x1,5 cm, 1,4 kg
Akkukesto: 10 h

 

Tilaa MacBook Pro verkkokaupastamme