Digitalisaatio, asiakasymmärrys ja kokeilukulttuuri luovat uusia innovaatioita

Lukuaika 2 min

“Teknologia on kypsää digitaalisille palveluille. Nyt kyse on siitä, kuka ensimmäisenä löytää idean ja osaa implementoida sen niin, että asiakkaat hyötyvät siitä”, sanoo johtaja Anna-Mari Ylihurula Elisan Yritysasiakkaat -yksiköstä.

Jokaisella toimialalla syntyy nyt digitaalisia innovaatioita. Markkinoista on tullut globaaleja ja tekoäly poistaa viimeisiäkin kielellisiä markkinarajoja koko ajan parantuvan käännösteknologian ansiosta. Kuluttajilla on älykäs tietokone, älykännykkä, ja internet taskussaan. Tämä luo paljon uusia mahdollisuuksia.

Anna-Mari Ylihurula, Elisa

“Tämän päivän konkreettinen digitalisaatio vaatii yritysjohdolta ennen kaikkea kolmea asiaa. Asiakasymmärrystä, teknologian mahdollisuuksien ymmärtämistä ja kokeilukulttuurin luomista omaan yritykseen”, Ylihurula tiivistää.

Kokeilukulttuuri luo osaamista ja ymmärrystä digitalisaatiosta

“Kun teknologiset mahdollisuudet ovat kaikkien saatavilla, menestymisen ratkaisee halu ja uskallus lähteä liikkeelle digitalisaatiossa. Kokeilujen avulla yrityksissä oivalletaan esimerkiksi tekoälyn mahdollisuudet, mikä toimii ja mikä ei. Näin me toimimme Elisassakin: koko ajan kokeilemme ja pilotoimme uusien teknologioiden mahdollisuuksia ennen kuin tuotteistamme niitä ratkaisuiksi asiakkaillemme ”, Ylihurula sanoo.

Hän näkee yritysjohdon yhtenä tärkeimpänä tehtävänä kokeilukulttuurin luomista yrityksen sisälle. “Jatkuvasti kokeilemalla ja oppimalla yrityksiin syntyy parhaiten osaamista ja ymmärrystä teknologian mahdollisuuksista. Kokeilut kannattaa tehdä hyvin pieninä ja nopeina, jolloin ne ovat pieniä investointeja ja niitä voidaan tehdä kymmeniä samassa ajassa kuin yhtä isoa yrityksen sisäistä kehitysprojektia”, Ylihurula vertaa.

“Tämän näkee maailman huippuyrityksissä. Niissä rakennetaan ideasta ensimmäinen palveluversio tunneissa ja viedään heti asiakkaille ideana testattavaksi”, Ylihurula sanoo.

Asiakkaat mukaan palvelukehitykseen aikaisessa vaiheessa

Asiakasymmärrys ja asiakkaan ottaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa digitaalisten palvelujen ja ratkaisujen kehittämiseen on tämän päivän menestystekijä.

“Liian usein palveluja ja tuotteita kehitetään yrityksen sisällä omien olettamusten pohjalta. Sen sijaan idea kannattaa viedä mahdollisimman raakileena oikeiden asiakkaiden ja käyttäjien arvioitavaksi, ja kysyä suoraan, miten käyttäisitte tätä ja miten tämä palvelee tarpeitanne”, Ylihurula sanoo.

Kun todelliset asiakkaat otetaan mukaan palvelu- ja tuotekehitykseen aikaisessa vaiheessa, myös asiakasymmärrys lisääntyy. “Yritysjohdon tehtävä on ymmärtää asiakasta yhä paremmin, olla itse asiakkaana, haastatella asiakkaita ja myös havainnoida asiakkaiden omia prosesseja. Mitä paremmin asiakkaan ja asiakkaan liiketoiminnan ymmärtää, sitä paremmin voi rakentaa digitaalisia palveluja, jotka ratkaisevat liiketoiminnallisia ongelmia”, Ylihurula miettii.

Teknologian mahdollisuuksien ymmärtäminen johdon tehtävänä

“Yritysjohdon ei tarvitse ymmärtää syvällisesti teknologiaa, mutta pitää ymmärtää teknologiset ilmiöt ja mahdollisuudet. Johdon tehtävä on näyttää mallia teknologian hyödyntämisen mahdollistajana. Esimerkiksi investoinneissa etusijalla tulee olla “digital first” -ajatusmalli, jossa palvelut ja prosessit suunnitellaan ensisijaisesti digitaaliseen maailmaan sopiviksi”, Ylihurula sanoo.

Hän ei näe, että erillisille digitalisaatiostrategialle olisi enää tarvetta. “Digitalisaation tulisi jo olla organisaation strategian luonnollisena osana, osana kaikkea toimintaa”.

Kun kokeilukulttuuri, asiakasymmärrys ja teknologian mahdollisuuksien ymmärtäminen yhdistyvät, syntyy digitaalisia palveluja, joiden suositteluaste on asiakkailla korkea.

Yksi erittäin suositeltu palvelu on terveydenhoidon etämittaussovellus, jonka Elisa ja Hämeenlinnan kaupungin terveydenhoito kehittivät yhdessä lääkärien ja potilaiden kanssa. Etämittaussovellus kerää kiitosta niin näppäryydestä, helppoudesta kuin sopivuudesta lapsille. Sovellus on myös parantanut mittaustulosten luotettavuutta ja terveydenhoidon tuottavuutta.

Lue lisää terveydenhoidon digitalisaatiosta
Lue lisää käytännön digitaalisaatiosta

Katso video ”Sinä olet digitalisaatio”