Lumialle uusi käyttöjärjestelmä: MS-DOS

Kaikki vähänkin kauemmin tietokoneita käyttäneet muistavat vanhan kunnon MS-DOS –käyttöjärjestelmän. Tuo mustavalkoinen ja merkkipohjainen järjestelmä, joka oli nopea ja kevyt. Eikä koreillut turhalla grafiikalla.

Nyt tuo legendaarinen MS-DOS on vihdoin saatavana myös Lumialle ja tottelee nimeä MS-DOS Mobile. Kyllä, ja kyseessä ei ole aprillipila. Tai, no ehkä vähän. Tarkkaan ottaen kyseessä ei ole käyttöjärjestelmä vaan sovellus, jonka Microsoft julkaisi tänään aamulla.

Microsoft Lumia Marketing –yksikön Tom Messett toteaa julkaistulla videolla, että “musta tausta ja valkoinen teksti ei ole koskaan näyttänyt näin hyvältä”. Ja tosiaan, onhan tuossa nostalgiaa. Ihan tulee vanhat hyvät ajat mieleen.

Uusi käyttöjärjestelmä (tai siis sovellus) on ladattavissa Windows Kaupasta tästä linkistä (ainakaan vielä ei löytynyt haku-toiminnolla):

http://www.windowsphone.com/s?appid=8573c4a8-b9df-4409-90a6-dad2dc0b6b26

Jätän kokeilun ja löytämisen ilon itse kullekin, mutta muutama sana saatteeksi käytöstä ja ominaisuuksista:

  • Ideana on liikkua levyn kansiorakenteessa MS-DOS –komennoilla ja sieltä käsin käynnistää sovelluksia tai tarkastella muita tietoja.
  • Napauta näytössä näkyvää MS-DOS –kehotetta kun haluat syöttää komentoja.
  • Keskeiset sovellukset löytyvät C:\PROGRAMS\PHONE –kansiosta, johon pääset näillä komennoilla: cd programs, cd phone.
  • Dir-komennolla saat näkyviin kansion sisällön alla olevan kuvan mukaisena listauksena.
  • Käynnistä sovellus kirjoittamalla sovelluksen nimi ja painamalla Enter. Esimerkiksi market + Enter avaa Windows Kauppa –sovelluksen.
  • Alareunan nuolipainikkeilla voi selata annettuja käskyjä eteen/taakse.

Mukavaa aprillipäivää ja hyvää pääsiäistä!

Kommentit tervetulleita

Mitä mieltä olet MS-DOS Mobilesta? Onko se vain hauska aprillipäivän kevennys vai olisiko sillä käyttöä ihan oikeastikin?

 

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Kirjoittanut

Timo Läpinen toimii Elisa Appelsiinissa uuden teknologian evankelistana ja on julkaissut jo puolitoistasataa artikkelia mobiilista, tuottavuudesta ja uusista tuotteista. Vapaa-ajalla Timo ajaa Paimion Trek-tallissa, nostaa punttia ja on kova TPS-fani.