Luotettava IT-palvelu takaa leipurille sikeät yöunet

Lukuaika 2 min

Oulussa toimiva Huovisen Leipomo siirsi IT:nsä Elisan Oma IT -palveluksi. Yrittäjä haluaa IT-kumppanilta pitävää tietoturvaa, helppoutta, luotettavuutta ja henkilökohtaista palvelua.

Leipurin uni ei ole pitkä, sillä asiakkaat tarvitsevat tuoreet tuotteet jo aamuksi. Toimiva IT-palvelu voi kuitenkin auttaa leipuria nukkumaan lyhyen yönsä rauhassa.

”Itse leipominen perustuu käsityöhön, mutta yrityksessä tietotekniikka on joka paikassa läsnä, ja koko ajan vain tärkeämpää”, oululaisen Huovisen Leipomon yrittäjä Timo Kyllinen sanoo.

Kyllinen hankki vaimonsa Pirjon kanssa perinteikkään, vuonna 1939 aloittaneen leipomon vuonna 1996. Nykyisin toimipisteitä on kolme, joista kahdessa toimii leipomo. Näistä toinen keskittyy gluteenittomiin tuotteisiin.

”Leipomomme toimivat lähes koko viikon vuorokauden ympäri. IT:n merkitys korostuu etenkin tilauksissa, joita tulee niin suoraan tilausjärjestelmämme kuin puhelimen ja sähköpostinkin kautta. Kun iltavuoro tulee töihin, listat pitää olla valmiina.”

Viime keväänä Huovisen leipomo siirtyi käyttämään Elisan Oma IT -palvelua.

Palvelu korvaa oman IT-asiantuntijan

Huovisen Leipomolla Elisa Oma IT merkitsee lähes kokonaan ostopalveluna hankittua IT-palvelua. Elisa Oma IT on pk-yrityksille tarkoitettu kuukausiveloitteinen ICT-palvelukokonaisuus, jonka laajuus joustaa yrityksen tarpeiden mukaan.

Huovisen Leipomolla kokonaisuus koostuu Elisalta hankituista puhelin- ja päätelaitteista, tietoturvasta, lähiverkosta, sekä Microsoft 365 -ohjelmistosta.

”Omaa meillä on vain vanha serverimme, joka oli niin uusi, ettei sitä nyt kannattanut uudistaa. Kun se käy vanhaksi, keskitämme senkin Elisalle”, Kyllinen suunnittelee.

Noin seitsemän miljoonan liikevaihtoa tekevä leipomo työllistää kuutisenkymmentä ihmistä ja on alallaan keskisuuri. Kyllisen mielestä Elisa Oma IT on vastannut tarpeisiin hyvin.

”Meidän kokoisemme yrityksen ei kannata palkata omaa IT-ammattilaista, sillä hänelle ei olisi normaalitilanteessa riittävästi töitä – ellei hän sitten ajaisi autoa ja leipoisi samalla”, Kyllinen veistelee.

Huono kokemus osoitti tietoturvan arvon

IT-palveluiden hankinta on Kylliselle tuttua. Aikaisemmin Huovisen Leipomon laitteet ja IT oli keskitetty toiselle palveluntarjoajalle. Se opetti, että IT:n laatu mitataan huonona, ei hyvänä päivänä.

”Erään kassalla olevan koneemme järjestelmä oli jäänyt päivittämättä. Sen kautta järjestelmäämme pääsi sisään virus, joka jumitti kaiken. Maksuliikenteemme oli katki kolme päivää.”

Valitessaan uutta IT-kumppania Kyllinen kiinnitti paljon huomiota osaamiseen ja siihen, kuinka leveät voimavarat yrityksellä on. Tärkeä osa Elisan Oma IT -palvelua on kattava tietoturva, jota toteutetaan Elisan kautta keskitetysti ja etunojassa. Uhat tunnistetaan, ennen kuin vahinko on syntynyt.

”IT-järjestelmän toiminta leipomossa on kriittistä. Jos se ei toimi, pian koko homma pysähtyy. Aiemmin ajattelin monen muun tapaan, että eihän meihin mikään virus voi iskeä.”

Helppo hankinta osa henkilökohtaista otetta

Kun Elisa Oma IT -palvelu on ollut käytössä puolisen vuotta, Kyllinen on tyytyväinen.

”Valitettavaa ei ole, kun ei ole ongelmiakaan tullut vastaan”, hän kiteyttää.

IT-palveluja hankkiessa kolme asiaa nousevat Huovisen leipomossa yli muiden: luotettavuus, helppous ja henkilökohtaisuus.

”Valitsimme Elisan, sillä jo hankinta oli helppoa. Kävimme myyjän kanssa läpi, mitä tarvitsemme. Muuta meidän ei tarvinnutkaan tehdä, sillä elisalaiset hoitivat puolestamme käytännön järjestelyt.”

Ongelmatilanteita varten leipomolla on oma yhteyshenkilö, jonka puoleen Kyllisen väki voi kääntyä. Yritykselle on etu, että niin laitteita kuin yhteyksiä koskevat asiat saadaan selvitettyä yhdeltä luukulta.

”Asioitamme hoitaa sama tiimi. Sen ansiosta meidän ei tarvitse yhteyttä ottaessamme selittää asioita alusta lähtien. Tykkäämme siitä, että he tuntevat meidät.”