Microtec kerää Azureen dataa sahoilta ympäri maailmaa

Lukuaika 2 min

Kuvausteknologian, tekoälyn ja Azuren pilvipalvelun avulla MiCROTEC auttaa sahoja tehostamaan toimintaansa. Elisa on MiCROTECin IT- ja Azure-kumppani.

Teknologiayritys MiCROTEC on tehnyt perinteisistä sahoista korkean teknologian teollisuutta.

MiCROTECin tukkimittari tekee jokaisesta sahalle menevästä tukista digitaalisen 3D-mallin, lautaskanneri taas luokittelee sahatun puutavaran kuudentoista kameran ja tekoälyn avulla eri laatuluokkiin.

”MiCROTECin teknologiat ja järjestelmät auttavat tehostamaan ja optimoimaan kaikkia mekaanisen metsäteollisuuden prosesseja”, kertoo MiCROTEC Espoon operatiivinen johtaja Panu Koskinen.

Yli 400 henkeä työllistävän konsernin Espoon-toimipiste keskittyy lautaskannerien tuotekehitykseen. Tärkeä työkalu on Azure-pilvipalvelu, joka kerää tuotekehityksessä tarvittavaa konenäköjärjestelmien tuottamaa dataa yhteistyösahoilta.

”Tallennamme laitteilta kuvat pilveen. Sieltä me saamme ne tuotekehityksemme käyttöön”, Koskinen kertoo.

Globaali pilvialusta paras valinta

Espoossa kehitettyjä lautaskannereita on tuotantokäytössä jo noin 20 maassa aina Chileä, Australiaa ja Uutta-Seelantia myöten. Konenäköjärjestelmä kuvaa jokaisen sahan läpi kulkevan laudan kaikki sivut sekä päädyt.

”Me tunnistamme kuvista sahatavaran ominaisuudet, mitat ja erilaiset viat.”

Tuotantokäytössä olevat järjestelmät käsittelevät vuosittain valtavia datamääriä. Yhden laitteen läpi menee 3–4 lautaa sekunnissa, vuorokaudessa siis jopa 250 000–300 000 lautaa. Tallennustilaakin tarvitaan paljon, kun jokainen lauta kuvataan konenäköanalyysiä varten.

Globaalisti toimiva Microsoft Azure -pilvialusta oli luonteva valinta tuotekehitysdatan keruuseen. Pilvipalvelusta voi joustavasti hankkia tarvittavan kapasiteetin ja maksaa siitä vain käytön mukaan. Azuresta löytyy myös valmiita tekoäly- ja data-analytiikkakyvykkyyksiä.

Toinen vaihtoehto olisi Koskisen mukaan ollut siirtää aika ajoin dataa manuaalisesti etäyhteystyökaluilla. Tämä vaihtoehto ei houkutellut, sillä nyt data siirtyy pilveen automaattisesti.

MiCROTECin asiakkaille lautaskanneri on korvaamaton apuväline. Se tunnistaa sahatun puutavaran erilaiset viat, halkeamista ja oksista aina sinistymiin ja madonreikiin.

”Analyysin perusteella optimoidaan myös se, miten sahatavara kannattaa katkaista, jotta siitä saadaan mahdollisimman arvokas kappale”, Koskinen kertoo.

Tosielämän tuotantodata taas on arvokasta MiCROTECin tuotekehitykselle, joka rakentaa jo skannerin seuraavia tuotesukupolvia.

”Tuotannosta saadaan helposti isoja määriä dataa. Sen avulla pystymme kehittämään tuotetta eteenpäin.”

Pilvipalveluun kerättyä dataa tarvitaan muun muassa tekoälyn koulutusmateriaaliksi. Yrityksen oma neuroverkkoratkaisu oppii sen avulla jatkuvasti entistä tarkemmaksi konenäködatan analysoijaksi.

Helppous ratkaisi

MiCROTEC päätyi hankkimaan Azuren Elisan kautta helppouden takia. Yritykselle on jo käytössään esimerkiksi Elisan puhelinliittymät ja internet-yhteydet.

”Helpointa on, että kaikki palvelut tulevat yhden toimittajan kautta. Se tekee asioiden hoitamisesta sujuvaa.”

Tätä kiireinen operatiivinen johtaja osaa arvostaa.

Entä miten sujui Azure-pilvipalvelun käyttöönotto? Panu Koskinen naurahtaa, että ilmeisen hyvin, koska hän ei tiedä asiassa olleen ongelmia. Elisan asiantuntijat auttavat tarpeen tullen asiakkaitaan niin pilvistrategian luomisessa kuin yksittäisten palvelujen pystyttämisessä. Azuren käyttöönoton MiCROTECin IT-asiantuntijat hoitivat omin voimin.

Sen sijaan monissa muissa IT-asioissa Elisan asiantuntemusta on tullut hyödynnettyä, kertoo Koskinen.

”On todella iso etu, että kaikki asiat saa hoidettua yhden yhteyshenkilön kautta, olipa kyse sitten pilvipalveluista, tietoturvasta tai yrityksen internet-yhteyksistä.”

MiCROTECin yhteyshenkilö Elisalla on Azure-pilvipalveluhankinnan jälkeen jo saanut lisääkin hommia. Myös yrityksen matkapuhelimet on päätetty vastedes hankkia palveluna Elisalta.
”Sekin hoituu kätevästi tutun yhteyshenkilön kautta.”

Lue lisää:

Elisan vahva Azure-osaaminen tuo etuja asiakkaalle

Mitä kaikkea Microsoftin Azure oikeastaan on?

Azuren tietoturva on omaa konesalia vankemmalla perustalla