Nopea 5G-yhteys tekee mökkikaudesta pitemmän

Lukuaika 2 min

Kesämökki on lomailua varten, mutta silloin kun tietokonetta tarvitaan, yhteyden on toimittava. Nopea 5G-yhteys tuo mökille teinit, työt ja vapauden hoitaa asiat juuri silloin, kun se mökkeilyn keskelle sopii.

Käsillä oleva vuodenaika ei ole mikä tahansa vuodenaika. Nyt alkava suvi on 5G-kesä.

”Näin voi hyvin sanoa. Suomessa 5G-verkot ovat kasvaneet vauhdilla, ja suurten kaupunkien lisäksi Elisalla on investoitu paljon 5G-verkon rakentamiseen pienillä mökkeilyn näkökulmasta tärkeillä alueilla”, Elisan yritysliittymien Business Lead Minna Vatilo kertoo.

Moni onkin nyt aikeissa päivittää myös kesämökin yhteydet 5G-aikaan. Kaupungissa on totuttu nopeaan verkkoon, ja vaikka kesämökille nostalgia sopii muuten hyvin, digiajan työvälineet vaativat seurakseen huippunopeat yhteydet.

”Koronan aikana niin työntekijät kuin työnantajat ovat oppineet etätöihin. Luotettavien ja nopeiden mobiiliyhteyksien ansiosta työt voi tehdä mökiltä ja pidentää näin kesää molemmista päistä varsinaisen lomakauden ulkopuolelle.”

Perheen teinit ja viihdepalvelut vaativat nopeaa kaistaa

Etätyön ohessa tärkeä syy kesäasunnon 5G-päivitykselle on jälkikasvun viihtyminen. Kun bitit kulkevat vauhdilla, saattavat teini-ikäiset lapsetkin kulkea vanhempien perässä mökille pikkuisen pidempään kuin muuten.

”Esimerkiksi paljon kaistaa tarvitsevien Netflixin katselu, musiikin kuuntelu Spotifysta ja laadukas videotapaaminen asiakkaan kanssa onnistuvat sujuvasti samaan aikaan nopean ja kapasiteetiltaan suuren 5G-liittymän avulla.”

On omasta päätöksestä kiinni, kuinka paljon omaan mökkeilyyn haluaa tekniikkaa. Kun yksi tarvitsee täyden palvelun virtuaalitoimiston laiturin nokkaan, haluaa toinen kuunnella kesän ääniä rauhassa ilman näppäimistön häiriöääniä. Arjen täyttävää digiähkyä on hyvä pysähtyä miettimään, mutta samalla kesämökin digivarustusta kannattaa ajatella käytännöllisesti.

”On hyvä vähentää varsinaisella lomalla tietokoneiden ja puhelimen käyttöä, ja välillä olla jopa kokonaan ilman niitä. Samalla kuitenkin on mukavampaa, että yhteydet toimivat siinä vaiheessa kunnolla, kun niitä halutaan käyttää varsinaisen lomakauden ulkopuolella.”

Mobiilireitittimen voi ottaa mukaan myös lomareissuille

”Se, millainen 5G-yhteys kannattaa valita, on täysin kiinni siitä, kuinka paljon ja mihin verkkoa mökillä käytetään”, Vatilo kiteyttää.

Yksinkertaisin ratkaisu on verkkoyhteyden jakaminen omasta 5G-puhelimesta. Tapa on helppo, ja myös jakamalla saavutettu nopeus riittää hyvin satunnaiseen peruskäyttöön.

”Ongelma tulee toisaalta juuri käytännöllisyydestä. Jakaminen vie puhelimesta akkua, ja esimerkiksi puhelun tullessa jako voi katketa. Jos mökillä tekee töitä, on parempi käyttää erillistä 5G-liittymää.”

5G-yhteys voidaan tuoda kesäasunnolle akkukäyttöisen mobiilireitittimen eli tuttavallisemmin mokkulan tai verkkovirtaa käyttävän 5G-reitittimen avulla. Elisalla on kattava 5G-verkko, mutta vielä rakennusvaiheessa osa mökkikuntien niemenkärjistä jää senkin ulottumattomiin.

”Mokkula sopii hyvin mökille ja sen voi ottaa myös matkalle mukaan. 5G:n hyötyihin kuuluu myös se, että 5G-liittymillä saa parhaan yhteyden myös 4G-verkon alueella.”

Kiinteä antenni on ympärivuotisen loma-asunnon valinta

Kun kyse on enemmän ympäri vuoden asuttavasta loma-asunnosta kuin syrjäisestä piilopaikkana toimivasta mökistä, myös vaatimustaso usein kasvaa. Silloin paras ratkaisu verkkoyhteydeksi on yrityskäyttöön suunnattu Elisa Netti Lite 5G Kiinteä tai sen kuluttajapuolen Elisan 5G Kotinetti.

”Kiinteä antenni on usein paras, kun tarvitaan paljon nopeutta ja kapasiteettia. Sen avulla yhteys saadaan usein toimimaan myös siellä, missä esimerkiksi maaston muotojen takia puhelimen tai mokkulan kuuluvuus jää vajaaksi.”

Loma-asunnot myös kehittyvät jatkuvasti, Vatilo huomauttaa. Uudisrakentamisen ja suurempien remonttien myötä yhä useampi vapaa-ajan asunto muuttuu älymökiksi, jonka lämmitystä, valaistusta ja kulunvalvontaa voidaan ohjata etänä. Älymökki vaatii yhteyksiltä luotettavuutta.

”Nykyisin moni laite toimii omalla SIM-kortilla. Mökin 5G-yhteys kuitenkin mahdollistaa erilaisten taloteknisten ratkaisujen käytön luotettavasti yhden yhteyden avulla.”

Tutustu myös:

5G:n avulla Woolin livestriimi ei katkea

5G vie Hiltin työkalut kaupaksi mistä vain ja milloin vain

Tarjoamiamme palveluja ja ratkaisuja etätyöhön

Lue lisää 5G:stä:

Elisan 5G-verkko Suomessa

Sujuvampi etätyöarki 5G:llä

Lataa maksuton opas:

Hybridityön parhaat käytännöt – tarkistuslista