Oma IT auttaa Tarkkalan Kuljetusta kasvamaan vakaasti

Lukuaika 2 min

Nopeasti kasvanut Tarkkalan Kuljetus valitsi Elisa Oma IT:n tuki-, ylläpito- ja kehityspalvelut kasvunsa tukipilariksi.

Metsäteollisuuden sivuvirtojen eli hakkeen, purun ja kuoriaineksen kuljetuksiin erikoistunut Tarkkalan Kuljetus kaksinkertaisti viime vuonna sekä henkilökuntansa että kalustonsa ostamalla kuljetusliike K. Ingmanin. Riihimäellä pääpaikkaansa pitävässä yrityksessä on tänä päivänä noin 80 työntekijää.

Yrityksen kasvuun liittyy myös kasvukivut. Yksi niistä koskee ICT-toimintoja. Palveluntarve kasvaa, kun henkilöstöä, laitteita ja ohjelmistoja tulee lisää. Kun yrityksen yhden osakkaan Antti Tarkkalan aikaa riitti vielä muutama vuosi sitten näiden asioiden osa-aikaiseen hoitoon, on tilanne nyt toinen.

”Totesimme, etteivät voimamme riitä hoitamaan ICT:n ylläpitoa ja kehittämistä, vaan tarvitsemme tueksemme alan osaavan kumppanin.”

Vakuuttavaa kumppanuutta

Tarkkala löysi Elisan ensimmäisen kerran koronakesänä 2020, kun yrityksessä havaittiin tarve parantaa henkilöstön yhteydenpitoa. Suurin osa työntekijöistä on jatkuvasti tien päällä ja toimiston työntekijätkin koronan vuoksi pääasiassa etätöissä. Ratkaisuksi Tarkkala löysi Elisan helppokäyttöisen Beekeeper -mobiiliviestintäratkaisun.

Hyvä yhteistyö Elisan kanssa painoi vaa’assa, kun yrityksessä lähdettiin miettimään, miten ICT-ratkaisuja kehitetään kasvavan yrityksen tarpeisiin laajemmalla skaalalla. Yritys toki arvioi muitakin tarjouksia, mutta Elisan Oma IT vei voiton.

”Haluamme hankkia palvelut yhdeltä luukulta. Elisa tarjosi kilpailukykyisen kokonaisuuden tarpeisiimme”, Tarkkala sanoo.

Näkemystä ja tekemistä

Tarkkalan Kuljetus edellytti kumppaniltaan sekä päivittäisen ICT-tuen tarjoamista että pitkäjänteistä näkemystä ICT-toiminnan kehittämiseen. Kasvava yritys tarvitsee selkeän kasvua tukevan digiloikan, joka merkitsee jatkuvaa ICT-ympäristön kehittämistä. Pelkät kehitysideat eivät riitä, vaan niiden toimeenpanoon pitää löytyä riittävästi ammattitaitoista henkilöstöä. Toiminnan ydin on siinä, että kehityskohteet todetaan yhdessä ja Elisa toteuttaa ne.

Oma IT -palvelun käynnistys vaati vuoden 2021 alussa muutamia koeponnistuksia.

”Otimme palvelun käyttöön keskellä isoa muutosprosessiamme. Hioimme Elisan kanssa toimintamallin ja sitä koskevan ohjeistuksen kuljettajillemme”, Tarkkala muistelee.

Aikaa bisneksen kehittämiselle

Elisa Oma IT:n tuen piirissä on Tarkkalan Kuljetuksen autojen päätelaitteet sekä hallinnon tietokoneet eli noin 40 tietokonetta ja niiden perusohjelmia. Koneet ovat etävalvonnassa niin, että esimerkiksi autokuljettajan kertoessa autonsa numeron, voi tuki ottaa suoraan yhteyden kyseiseen autoon.

Kun ICT-asioista suurin osa on Elisa Oma IT:n hoidossa, on Tarkkalalle vapautunut enemmän työaikaa liiketoiminnan operatiiviseen pyörittämiseen ja sen kehittämiseen.

Näkymä tulevaan

ICT-kehitystyön pohjana on Elisan kehitysyhteyshenkilön alkukartoituksen perusteella laatima ICT-kehitysohjelma. Ensimmäinen isompi kehityshanke oli maaliskuun aikana valmistunut langattoman verkon uudistus, jonka myötä nostettiin verkon suorituskykyä ja parannettiin sen käyttövarmuutta.

Pian vuoden kestäneen yhteistyön jälkeen Tarkkala on valmis suosittelemaan Elisan Oma IT:tä kollegoilleen.

”Oli hyvä, että lähdimme viime kesänä etsimään kumppania, kun liiketoimintamme loikkasi uudelle tasolle. Kehitämme yhteistyötä  Elisan kanssa niin, että Oma IT tarjoaa kasvullemme mahdollisuuksia vuosiksi eteenpäin”, Tarkkala tiivistää.

Elisa Oma IT:n hyödyt Tarkkalan Kuljetukselle:

  1. Yrityksen resurssien vapautuminen liiketoiminnan kehittämiseen.
  2. Skaalautuvia resursseja ICT-ylläpitoon ja -tukeen.
  3. Ison ICT-toimijan ajantasaiset ja laajat resurssit toiminnan kehittämiseen.
  4. Kyky kuunnella asiakkaan tarpeita ja luoda konkreettinen kehityspolku.
  5. Selkeä skaalautuva konsepti, joka mukautuu kasvun tarpeisiin ja volyymiin.