Pärjääkö yrittäjä edullisella puhelimella?

Lukuaika 6 min

Onko puhelimeen järkevää sijoittaa yli 600 euroa, vai pärjäisikö yrityskäytössä 200 euron mallilla? Toimittaja Osku Kannisto tutustui suosituimpiin Android-puhelimiin ja selvitti, mitä lisähinta tuo tullessaan.

Teksti: Osku Kannisto

Kun yrittäjä valitsee työkäyttöön puhelimia, valinta kannattaa tehdä huolellisesti: laitteet ovat käytössä päivittäin usein seuraavat parikin vuotta. Moni pitää hintaa yhtenä tärkeistä valintakriteereistä, mutta yrittäjän on syytä huomioida muitakin asioita. Tärkeää on esimerkiksi se, että yrityksen käytössä olevat laitteet pelaavat hyvin yhteen. Vaikkapa Android-laitteiden käyttäjien on hyvä huomata, että eri valmistajien Android-käyttöliittymät ovat erilaisia.

Tähän laitevertailuun otimme mukaan joukon suosittuja Android-puhelimia hintahaitarin kummastakin päästä. Testasimme seuraavat laitteet:

 Mihin hinta vaikuttaa?

Lisähinnalla puhelimeen saa parempia ominaisuuksia, kuten enemmän sisäistä muistia, paremman kameran tai nopeamman 300 Mbps 4G-yhteyden. Lisäksi kalliimpien mallien näytön tarkkuus ja laatu ovat poikkeuksetta paremmat kuin edullisten mallien. Toisaalta tässä vertailussa testattujen edullisten puhelinten akkukesto oli mittauksissa premium-malleja parempi.

Puhelinta valitessa kannattaa huomata myös, että edullisten mallien kahdeksan gigatavun keskusmuisti ei riitä tehokäyttäjille. Microsd-muistikortilla voi laajentaa tallennustilaa, mutta lisämuisti ei kuitenkaan vastaa isompaa sisäistä muistia nopeuden osalta ja vaatii käyttäjältä toimenpiteitä tallennuspaikkoja määriteltäessä. Lisäksi irralliselle muistikortille tallennettu tieto tulisi muistaa turvata esimerkiksi kryptaamalla koko muistikortin sisältö – muuten tietoturva vaarantuu.

Tärkein eroista on kalliiden mallien selkeästi parempi suorituskyky ja sukupolven uudemmat tekniset ominaisuudet. Premium-malleissa tärkeitä ominaisuuksia ovat 802.11ac wifi ja 4G cat6. Nämä ehkä kuulostavat kryptiseltä, mutta uusin wifi-tekniikka mahdollistaa parhaan siirtonopeuden (300 Mbps). Tämä tarkoittaa sitä, että dokumentit, kuvat ja videot latautuvat huomattavan nopeasti ja pilvipalveluiden käyttö käy sujuvasti. Hyvä suorituskyky takaa puhelimille myös pitkän käyttöiän sekä valmiuden tuleville Android- ja sovelluspäivityksille.

Valinnassa edullisen ja kalliin mallin välillä ei tule unohtaa inhimillistä näkökulmaa. Hyvää ja arvokasta puhelinta tulee usein käytettyä mieluummin ja tehokkaammin kuin edullisempaa mallia. Huippumallin saaminen juuri työhön on hyvä tapa varmistaa käyttäjän tyytyväisyys. Puhelin kulkee siellä missä käyttäjäkin taaten hyvän tavoitettavuuden – ehkä vain sen mainion kameran ansiosta.

Tuotekohtaiset arviot:

Huawei P8

399 € (alv 0 %)

Huawei P8 on tyylikkäästi viimeistelty puhelin, joka on ilo silmälle ja mukava käsitellä. Alumiininen kuori luo laadukkaan tuntuman. P8 sijoittuu hinnaltaan houkuttelevasti hieman muiden valmistajien premium-mallien alapuolelle, mikä tekee siitä kiinnostavan vaihtoehdon.

Suorituskyvyltään P8 on testijoukon kolmanneksi tehokkain puhelin. Kosketusnäyttö toimii viiveettä, ja sovelluksien käynnistys ja moniajo toimivat sulavasti. Liikkuvan työn ammattilaista miellyttävät miehen käteen sopivat mitat, joiden ansiosta ruudun kulmiinkin ylettyy peukalolla helposti yhden käden otteella.

Sivuun sijoitettu virtakytkin ansaitsee kiitosta hyvin valitusta paikasta ja muotoilusta. P8:n käyttöliittymä poikkeaa Android-puhelinten valtavirrasta. Käyttö muistuttaa pitkälti Applen iOS-näkymää. Sovellusten kuvakkeet asettuvat suoraan pääruuduille, eikä erillistä sovellusvalikkoa ole tarjolla.

Huawein kamera ei pärjää vertailussa muille premium-puhelimille. Kuvanlaadussa on ongelmia hankalissa kuvausolosuhteissa, kuten vastavalossa ja hämärässä. Ne konkretisoituvat sisäkuvauksessa esimerkiksi rakennustyömailla Suomen talvioloissa. Videokuvaa ei voi taltioida 4k-tarkkuudella. Erittäin tarkka etukamera ja kuvauksen aikaiset kaunistustoiminnot sopivat kuitenkin esimerkiksi bloggaajille ja itseään brändääville käyttäjille.

Toimistoaan taskussa pyörittävälle, liikkuvalle yrittäjälle Huawei ei ole paras ratkaisu. Tyylikkään muotoilun ja hyvän suoritustehon kompromissina Huawei jää akkukestoltaan testin hännille. Sillä pärjää peruskäytössä päivän, mutta tehokäyttäjän on syytä pitää laturia matkassa.

Hyvää: Näyttävä muotoilu, suorituskyky, 300Mbps 4G.
Erikoisuus: Kahdeksan megapikselin selfie-kamera.

LG G4

480 € (alv 0 %)

LG:n lippulaivapuhelin G4 on teknisesti kiinnostava. Puhelimen hieman kaareva muotoilu ja kavennetut reunat saavat mallin istumaan tukevasti käteen. Sen viimeistely ei kuitenkaan pärjää Samsung Galaxy S6 edgelle, Huaweille ja Sonyn puhelimille muovisen takakuoren takia.

LG:n virtakytkin on sijoitettu puhelimen takapuolelle kameran linssin ja äänenvoimakkuussäätimien viereen. Näppäimen käyttö vaatii hieman harjoittelua – tosin puhelimen saa hereille myös tuplaklikkaamalla kosketusruutua.

Iso ja tarkka näyttö ovat omiaan puhelimella paljon sähköposteja ja dokumentteja kirjoittaville. Vaikka eroa halkaisijassa on vain puoli tuumaa muihin puhelimiin verrattuna, on tekstien luettavuus huomattavasti parempi kuin muilla.

Suorituskyky on testin toiseksi paras. Kosketusnäytön vasteessa ei ole huomauttamisen varaa, ja ohjelmat käynnistyvät ripeästi. Sisäistä 32 gigatavun muistia voi laajentaa microsd-muistikortilla, minkä hankintaa voi suositella ainakin videota kuvaaville.

G4:n kamera on parasta, mitä toistaiseksi puhelimissa on nähty. Erinomainen valovoima, kuvanlaatu ja salamannopea tarkennus mahdollistavat hyvien kuvien ottamisen myös hankalissa olosuhteissa. Kuvia voi jpg-muodon ohella tallentaa dng-raakamuodossa, jolloin jälkikäsittelymahdollisuudet ovat entistä paremmat. 4k-video tuottaa erinomaista jälkeä hyvän kuvanvakaajan ansiosta.

LG G4:ää voi suositella tehokäyttäjälle, joka arvostaa isoa ja laadukasta näyttö. Puhelin sopii erityisesti niille yrittäjille, jotka kuvaavat työssään: loistavan kameran ansiosta laukkuun ei tarvitse pakata enää erikseen kameraa laadukkaampien kuvien takia. Hintaansa nähden LG on houkutteleva muihin premium-malleihin verrattuna.

Hyvää: Loistava kamera, ison näytön luettavuus, 300 Mbps 4G.
Erikoisuus: Vaihdettava akku, hieman kaareva muotoilu.

Samsung Galaxy J5

160 € (alv 0 %)

Galaxy J5 vaikuttaa hintaansa laadukkaammalta puhelimelta. Se vastaa mitoiltaan ja painoltaan hyvin pitkälti Galaxy S6:ta. Pyöreä muotoilu istuu käteen, ja yhdellä kädellä käyttö on helppoa viiden tuuman kosketusnäytöltä.

Työkäytössä ongelmaksi muodostui laitteen epäyhteensopivuus Microsoftin Word -sovelluksen kanssa. Dokumentteja voi editoida nettiselaimesta tai yleisellä Office365-sovelluksella, mutta se ei ole yhtä kätevää kuin muilla puhelimilla toimivalla Word-sovelluksella.

13 megapikselin kamera on tyydyttävä. Tarkennus tapahtuu verkkaasti ja lähelle epäluotettavasti, joten suttuisilta kuvilta ei voi välttyä ainakaan sisätiloissa. Ongelma korostuu tilanteissa, joissa kuvia pitäisi saada näpsittyä nopeasti ja luotettavasti sisätiloissa – vaikkapa remonttikohteissa talviaikaan. Ulkona kuvatessa laatuero huippumalleihin kapenee.

Edullinen hinta heijastaa laitteen vaatimattomia ominaisuuksia. Suurin rasite on kahdeksan gigatavun keskusmuisti, jota on syytä laajentaa välittömästi muistikortilla. Hd-tason näyttö toimii käytännössä hyvin, eikä lisätarkkuutta jää peruskäytössä kaipaamaan.

Suorituskyvyssä J5 jää selkeästi testin vaatimattomimmaksi, ja uusia Android-versiota tuskin tullaan puhelimelle tekemään. Se puolestaan saattaa estää päivittyvien sovellusten toiminnan puhelimessa, mikä kannattaa huomioida puhelimen elinkaarta arvioitaessa.

Hyvää: Akkukesto, asiallinen kamera.
Erikoista: Vaihdettava akku.

Samsung Galaxy S6 edge

Alkaen 560 € (alv 0 %)

Samsung Galaxy S6 edge sisältää kaiken, mitä käyttäjä voi modernilta älypuhelimelta toivoa. Suorituskykyä riittää pitkälle tulevaisuuteen, ja muotoilu hivelee silmää. Lisäksi puhelinta voi ladata langattomasti – tosin tarvittavan induktiolaturin joutuu hankkimaan erikseen.

Ohuet reunat luovat tukevan ja liukumattoman otteen. Sormenjälkitunnistin toimii erittäin luotettavasti ja sitä kannattaa ehdottomasti käyttää laitteen lukitukseen.

Puhelimen käyttö on todella mukavaa huikean suorituskyvyn ja erinomaisen näytön ansiosta. Puhelin pyörittää ongelmitta raskaimpiakin sovelluksia, ja ripeät nettiyhteydet huolehtivat tiedon kulusta wifin ja 4g:n peiton alueella erinomaisesti.

Dokumenttien kirjoitus onnistuu varsin vaivattomasti, eikä ruudun reunakaarevuus osoittautunut ongelmaksi edes pystyasennossa. Automaattinen tekstisyöttö auttaa kirjoittamaan nopeasti, ja siitä on kiistatonta hyötyä paljon sähköposteja ja dokumentteja kännykällä kirjoitteleville, kuten vaikkapa myyntityötä tekeville.

Kuvien laatu on erinomainen. Yksityiskohdat tallentuvat huikean tarkkoina ja värit toistuvat mainion elävinä. 4k-videokuvauksessa ei valitettavasti ole mahdollista käyttää kuvanvakausta, joten varmempaa on kuvata full hd -tarkkuudella käsivaralta.

S6 edgen erinomaisuus tulee esille ylivoimaisessa suorituskyvyssä, kameran laadussa, muotoilussa sekä yleisessä käytettävyydessä. Puhelimen elinkaaren voi ennakoida helposti yltävän vuoden muita tehopuhelimia pidemmälle.

Hyvää: Huikea suorituskyky, erinomainen näyttö, hyvä kamera, 300 Mbps 4G.
Erikoisuus: Langaton lataus mahdollista, reunoilta kaartuva näyttö, sormenjälkilukija.

Sony Xperia M4 Aqua

199 € (alv 0 %)

Xperia M4 Aqua muistuttaa ulkoisesti lähes täysin Sonyn lippulaivaa Z3+:aa. Puhelin on nimensä mukaisesti pöly- ja vesitiivis kestäen upotuksen metrin syvyyteen lyhyeksi aikaa. Lataukseen käytettävä microusb-portti on tosin suojaamaton, joten kovassa pölyssä portin voi saada tukittua.

Suorituskyky on selkeästi Samsungin J5-mallia parempi. Vasteaika ei ole juuri heikompi kuin huippumalleissa kosketusnäyttöä käyttäessä. Ruudun tarkkuus ja laatu riittävät mainiosti työkäyttöön.

Jämäkkä puhelin istuu erinomaisesti yhteen käteen, ja ruudun reunoille ulottuu hyvin peukalolla. Microsd-korttipaikkaan pääsee käsiksi avaamalla luukun puhelimen kyljestä.

Kamera on taattua Sony-laatua. Kuvaustilaan pääsee nopeasti, kun painaa pitkään kameran fyysistä laukaisunäppäintä. Kuvia otettaessa kamera haluaa tarkentaa ennen kuvan ottamista, mikä tuo laukaisuun viivettä – toisaalta näin vältytään epätarkoilta kuvilta. Kuvanvakain ja automatiikka toimivat erinomaisesti myös videokuvauksessa.

M4 Aquan kompastuskivi on hyvin niukka kahdeksan gigatavun keskusmuisti, josta käyttäjälle jää alle puolet käytettäväksi. Paljon eri sovelluksia hyödyntävä tehokäyttäjä tai vähänkin enemmän kuvia ottava yrittäjä saa muistin täyteen nopeasti. Käytännössä puhelimeen kannattaa heti hankkia hyvä muistikortti, jotta puhelin ei tukkeudu kuvista ja videoista heti ensimmäisen kuukauden käytön aikana.

Hyvää: Näyttää premium-puhelimelta, tyydyttävä suorituskyky.
Erikoista: Pöly- ja vesitiivis, kameralla laukaisunäppäin.

Sony Xperia Z3+

483,50 € (alv 0 %)

Sonyn Xperia Z3+ on näyttävä puhelin, joka tarjoaa kaikki tämän hetken herkut Samsungin ja LG:n lippulaivojen tavoin. Viimeistelyssä pieni miinus on muovinen takakuori, joka tosin näyttää lasilta. Pöly- ja vesitiiviys tuovat lisäturvaa ulkona tai rakennuksilla työskenteleville.

Premium-luokan puhelinta on mukava käyttää, eikä suorituskyvyssä ole ongelmia. Näytön tarkkuus ja laatu ovat hyvät, mutta eivät pärjää Samsungille ja LG:lle.

Käyttöliittymään on liitetty paljon Sonyn omia palveluita, jotka eivät miellytä useita tehokäyttäjiä. Sivuja voi kuitenkin muokata kattavasti ja näin sovittaa käyttöliittymän omaan makuun pienellä vaivalla.

Z3+:n ehdoton vahvuus on sen laadukas kamera. Kuvanlaatu on huikaiseva, ja yksityiskohdat toistuvat terävinä. 4k-videokuvaus onnistuu kuvanvakaajan kanssa, mutta puhelin lämpenee huomattavasti videoidessa. Kameraan voi ladata netistä lisätoimintoja, joilla voi esimerkiksi ehostaa selfie-kuvia vaikkapa tekorusketuksella.

Suorituskyvyltään Z3+ jää premium-mallien heikoimmaksi. Tehoero on yllättävän pieni verratessa edullisempaan M4 Aqua -malliin. Valmistaja tosin on korjannut tämän ongelman uudella Z5-mallillaan, joka ei vertailuun ehtinyt. Akkukestoltaan puhelin oli testin toiseksi heikoin videokatselussa.

Hyvää: Tyylikäs ja jämäkkä, erinomainen kamera.
Erikoista: Pöly- ja vesitiivis.

Puhelinten testitulokset

Akkukestomittaukset

akkukesto
Akkukesto testattiin puhelinten perusasetuksilla katsomalla full hd -tarkkuuden videota wifin yli. Ero parhaan Samsung Galaxy J5:n ja heikoimman Huawei P8:n välillä on merkittävä. Samsungin akku ei hyydy päivässä edes tehokäytössä.

 

Suorituskykymittaukset

suorituskyky
Samsung Galaxy S6 edge on aivan omaa luokkaansa suorituskykyä mitatessa. Hyvä suorituskyky takaa laitteelle pitkän elinkaaren. Mittaukset tehtiin Geekbench3-sovelluksella.

Ominaisuudet

taulukko-fix

TESTIN TULOS:

Testin voittaja yrityskäytössä hinta-laatusuhteen osalta on selkeästi Sony Xperia M4 Aqua. Laite vaikuttaa ulkoisesti premium-mallilta, mutta pärjää työkäytössä suorituskyvyn ja ominaisuuksien osalta. Puhelimen hinta on silti pienyrittäjääkin houkutteleva. Ero suorituskyvyssä ja laadukkaassa tuntumassa on selkeä verratessa Samsungin edulliseen J5-malliin.

Premium-malleista valinnan tekeminen on vaikeampaa. Kaikissa puhelimissa on omat vahvuutensa vailla ongelmaksi nousevia heikkouksia. Ainoastaan suorituskyvyltään muita huippumalleja selkeästi heikomman Sony Xperia Z3+:n hankintaa ei nykyhinnalla voi suositella muille kuin nimenomaan vesitiivistä premium-mallia etsiville.

Pystyykö puhelimella oikeasti tekemään töitä?

Uusi, isolla näytöllä varustettu älypuhelin avaa uusia mahdollisuuksia. Sähköpostin ja dokumenttien lukemisen lisäksi niiden kirjoittaminen onnistuu yllättävän hyvin. Elisan yrittäjille tarjoamat Toimisto 365  ja Povari-pilvipalvelu sopivat kokeilun perusteella erinomaisesti myös älypuhelimen ruudulle.

Toimisto 365 tuo käyttäjälle Microsoftin toimistopaketin. Word-tekstinkäsittely ja Excel-taulukot saa muokattavaksi vaivatta sovelluksilla suoraan puhelimessa. Sujuvan mobiilikäytön ansiosta dokumentit kulkevat aina taskussa, joten kannettavaa ei tarvitse kantaa laukussa mukana.

Povari on turvallinen ja aidosti kotimainen varmuuskopio- ja pilvipalvelu, joka ei säilö tiedostoja ulkomaisille palvelimille. Pilveen tallennettuja tiedostoja pystyy jakamaan käyttäjille hallitusti. Mobiililaitteissa jakoihin pääsee vaivatta käsiksi Syncplicity-nimisellä sovelluksella, joten käyttö ei rajoitu tietokoneelle.

 

Laitteiden hinnat on tarkistettu 1.10.2015. Hinnat saattavat muuttua, ja voimassa olevan hinnan voi tarkistaa Elisan yritysverkkokaupasta.