Sarjayrittäjä Jaajo Linnonmaalle 5G tuo vapautta ja vakautta yrittämiseen

Lukuaika 3 min

Jaajo Linnonmaalle yrittäjyys on vapautta tehdä monenlaisia asioita missä ja milloin vain. Mutta miten sarjayrittäjä ehtii ja pystyy kaikkeen?

Sarjayrittäjä ja mediapersoona Jaajo Linnonmaalla on monta rautaa tulessa. Aamuvarhaisella hän juontaa yhtä Suomen kuunnelluinta radio-ohjelmaa, Aamulypsyä. Sen jälkeen hän pyörittää yritystensä toimintaa yhdessä tiiminsä kanssa toimistollaan kulttuuritehdas Korjaamolla.

Linnonmaa on mukana kuuden eri yrityksen operatiivisessa toiminnassa ja vielä useammassa yrityksessä omistajana ja hallituksen jäsenenä. Lisäksi hän on tv-juontaja ja näyttelijä.

”Moni ei osaa ajatella, että isoin duunini on kuitenkin henkilöbrändin kasvattaminen. Olen kymmenen vuoden ajan rakentanut Instagram -kanavaa, jossa tällä hetkellä on 336 000 seuraajaa. Olen myös Linkkarissa, Twitterissä ja TikTokissa, ja jokin aika sitten YouTubessa alkoi Lypsytube. Nyt aletaankin tavoittaa jo niin paljon ihmisiä, että se houkuttaa kaupallisia kumppaneita ja siitä alkaa syntyä merkittävää liiketoimintaa”, Linnonmaa selvittää.

Työssään Linnonmaalle älypuhelin on kaikki kaikessa. Hän ei edes omista omaa tietokonetta. Kännykällä hän hoitaa etäpalaverit, sähköiset allekirjoitukset, ottaa kuvat ja tekee videot, ja lataa ne sosiaaliseen mediaan.

Linnonmaan Instagram -postauksesta lähti liikkeelle myös yhteistyö Elisan kanssa. Tarinan mukaan Elisan asiakaspalvelija soitti Linnonmaalle ja kertoi seuraavansa häntä Instagramissa ja kiinnittäneensä huomiota surkeaan videokuvan laatuun. Asiakaspalvelija ehdotti uuden kännykän hankkimista, mutta ymmärsi, mistä kenkä puristi – Linnonmaalla ei ollut aikaa siirtää dataa vanhasta kännykästä uuteen ja varmistaa, että kaikki pysyy tallessa. Asiakaspalvelija lupasi tulla joku aamu Aamulypsy-studion ulkopuolelle ja lähetyksen aikana siirtää kaiken datan uuteen kännykkään.

”Hän ehdotti, että jos olen tyytyväinen, niin ostan kännykän. Ja niin tapahtui. Otin siinä heti kuvan, laitoin Linkkariin, ja se meni ihan viraaliksi. Se keräsi yli 300 000 tykkäystä. Se oli täydellinen esimerkki siitä, miten asiakasta palvellaan”, Linnonmaa muistelee.

Ulos laatikosta – kaikkea voi opetella

Yrittäjänä Linnonmaa ei halua rajata itseään ulos mistään sellaisesta liiketoiminnasta, josta hän ei välttämättä mitään tiedä. Kun hän kaksi vuotta sitten päätti ryhtyä ravintoloitsijaksi, ravintola-ala oli hänelle yläasteen oppilaskunnan nakkikioskiprojektia lukuun ottamatta täysin tuntematon. Nyt hän on käynyt sen suhteen kovan koulun jo pelkästään koronan takia ja ravintola Briccosta on parin vuoden aikana kasvanut kolmen ravintolan ketju.

Linnonmaan vahvuus yrittäjänä on, että hän ymmärtää media-arvon ja markkinoinnin merkityksen. Hän pystyy hyödyntämään omaa henkilöbrändiä ja markkinointiosaamista bisneksessä, vaikka liiketoiminta sisällöllisesti olisikin vieraampaa.

Ravintola Briccolla on pop up -kioski, jonka voi auton perässä viedä eri paikkoihin. Elisan 5G kulkee kioskin mukana ja tuo nettiyhteyden paikasta riippumatta.

”Sen avulla saamme kassakoneet ja maksupäätteet toimimaan sekä musiikin soimaan”.

Delegointi on yrittäjyyden hienous

Linnonmaan piti alun perin lähteä jatkamaan isänsä yritystoimintaa, eikä hän ensin uskaltanut kertoa vanhemmilleen toisenlaisista suunnitelmista – siitä, että hän halusi radiojuontajaksi.

”18-vuotiaana isän yrityksen autonkuljettajana kuuntelin radion aamuohjelmia ja ihastuin radiomaailmaan. Päätin, että siinä on unelmaduunini.”

Unelma kävi toteen ja Linnonmaa on juontanut Aamulypsyä jo vuodesta 2006 lähtien. Lisäksi hän on käsikirjoittanut ja näytellyt elokuvissa, juontanut muun muassa Haluatko miljonääriksi ja Diili -ohjelmia. Hän on perustanut yrityksiä ja toimii omistajana monissa. Hän haluaa tehdä kaikkea, mutta miten hän kerkeää kaikkeen?

”En kerkeäkään ja siinä on se hienous. Olen oppinut delegoimisen taidon. Siirrän kaikki sellaiset tehtävät, jotka tiimini pystyy tekemään, eteenpäin. Säästän aikaani tehtäviin, joissa minua oikeasti tarvitaan.”

Kolme vinkkiä unelmayrittäjyyteen

  1. Nauti tekemisestäsi: Monien kasvu- ja sarjayrittäjien unelmien täyttymys on EXIT. Minun unelmani on tehdä montaa erilaista asiaa niiden ihmisten kanssa, jotka olen halunnut työkavereiksi.
  2. Toteuta intohimoasi: Käytämme työn tekemiseen 1/3 osan elämästämme. Joka ikinen aamu töihin pitäisi pystyä lähtemään innoissaan. Jos niin ei ole, kannattaisi pohtia, mihin duuniin lähtisi innoissaan.
  3. Opettele delegoimaan: Unelmoin siitä, ettei tarvitsisi pitää lomaa vaan voisin yrittäjänä tulla ja mennä ilman huolta siitä, toimivatko asiat ilman minua.

Kuka: Jaajo Linnonmaa, 44

  • Sarjayrittäjä kuuden yrityksen operatiivisessa toiminnassa ja toimii useiden yritysten omistajana ja hallituksen jäsenenä.
  • Asuu Espoossa vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa.
  • Koulutukseltaan matkailumerkonomi
  • Harrastaa tennistä

 

Lue lisää Jaajon yrittäjyysvinkeistä

Tutustu Elisan 5G:hen