Tervetuloa Hofficeen!

Yhä useampi yksinyrittäjä ja opiskelija kaipaa työyhteisöä. Ruotsista alkunsa saanut hoffice-ilmiö vastaa tarpeeseen.

Teksti ja kuvat: Hanna Kangasniemi

 

Jaakko Blomberg toteutti Suomen ensimmäisen pop up -kotitoimiston eli hofficen helmikuussa 2015. Idean hän toi Ruotsista, hofficen syntysijoilta, missä hän oli osallistunut yhteisöllisen kotitoimiston työpäivään. Nimitys hoffice tulee sanoista home ja office – konsepti siis yhdistää kodin ja toimiston.

”Jo ensimmäinen järjestämäni hoffice oli heti täynnä. Kun ihmiset tottuvat hofficen käytäntöihin, osa heistä alkaa pitää myös omaa hofficea. Tilaa siihen ei tarvita yksiötä enempää, sillä osallistujamäärä mitoitetaan tilan mukaan”, Jaakko kertoo.

Vierailimme Jaakon kotona Helsingin Alppilassa hoffice-päivässä, johon oli etukäteen Facebookissa ilmoittautunut 16 henkeä.

Hoffice tehostaa työntekoa

Aamukymmeneltä hoffice-päivän osallistujat ovat suurimmaksi osaksi saapuneet ja on aika esittäytyä ja käydä läpi päivän ohjelma. Perjantaiseen hofficeen on tullut tasaisesti konkareita ja ensikertalaisia.

”Aluksi suurin osa osallistujista oli naisia, mutta nyt mukana on yhä enemmän myös miehiä. Moni on luullut etukäteen, että täällä olisi vain omia kavereitani, mutta vanhat ystävät ovat olleet itse asiassa vähemmistössä”, Jaakko kertoo.

Esittelykierroksella selviää, että paikalla on muun muassa psykoterapeutti, kielitieteilijä, insinööri, opiskelija, mobiilipelifirman osakas, valokuvaaja ja junnufudiksen valmentaja.

Yksi päivittää kotisivujaan, toinen tekee kirjanpitoa. Tekeillä on harjoitustöitä, apuraha-anomuksia, portfoliokurssin hakemusta ja valmennuksen kausisuunnitelmia. Yhteistä paikalle tulleille on, että he haluavat yhteisöllisestä tekemisestä seuraa ja kiritystä.

Hoffice tarjoaakin itsekuria itsensätyöllistäjille ja opiskelijoille: Työtä tehdään 45 minuutin jaksoissa, jolloin on puhekielto. Tauoilla osallistujat kertovat, miten ovat edistyneet päivän tavoitteissaan.

”Kun tekee töitä Hofficessa, keskittyy yhteen asiaan, eikä sählää mitään turhaa. Breikillä on aina seuraa ja voi myös rentoutua juttelemalla”, Johanna Tiinus perustelee osallistumistaan.

Johannan tavoin ensimmäistä kertaa Hofficessa vieraileva Inna Kinnunen kiittelee Hofficen antavan hyvän rytmin työhön.

”Kun pitää väliajalla kertoa toisille, miten edistyy päivän tavoitteissaan, saa paremmin tulosta aikaan”, Inna sanoo ja lisää, että lisäksi on hyvä olla ihmisten seurassa.

”Ei pidä tehdä liikaa töitä yksin.”

Hofficen hyviä puolia on myös ilmaisuus. Se on konttori niille, jotka muuten puurtaisivat yksin kotona tai kahviloissa, joissa ympäristön hälykin saattaa häiritä.

Verkostoitumista työn ohessa

Puolen päivän aikaan keittiössä alkaa tapahtua. Porukka kerääntyy tekemään vegaaniburritoja. Ruuan voi nauttia omakustannehintaan muutamalla eurolla.

”Tein ensimmäisessä hofficessa itse ruuat, mutta pian tajusin, ettei siihen kannata käyttää aikaa. Meillähän on hyvä porukka, jonka kanssa tehdä yhdessä ruokaa”, Jaakko sanoo.

Ruuanlaitto ja yhteinen lounas ovat Jaakon tuoma hauska mauste hofficen konseptiin. Maukkaat burritot katoavat nopeasti nälkäisiin suihin. Päälle tarjoillaan Johannes Aallon leipomia muffinseja.

Jos hoffice ei tunnu omalta, voi kokeilla vaikka cofficea, jossa porukka sopii sivustolla tekevänsä töitä yhdessä julkisissa tiloissa. Maailmalla on myös kahviloita (Anti Cafe), joissa voi tehdä töitä maksamalla muutaman euron tuntivuokraa tilasta ja kahvista. Yhdessä tekemällä saa monessa mielessä enemmän.

”Hoffice-päivän tavoitteeni oli saada apuraha-anomus valmiiksi. Sain sen meilattua 20 sekuntia ennen määräajan umpeutumista”, Jaakko iloitsee työpäivän päätteeksi.

”Jos minulla ei olisi jo omaa toimistotilaa, pitäisin hofficeja varmaan joka päivä”, hän miettii. Mielessä muhii jo variaatioita: Miltä kuulostaisi Sleepless Hoffice tai projekti-Hoffice?

5 syytä osallistua hofficeen

* Tehokas tapa tehdä etäpäivä tai yksinyrittäjälle työskennellä työyhteisössä.

* Antaa rytmiä ja tavoitteita työntekoon.

* Mahdollisuus tavata uusia ihmisiä ja verkostoitua.

* Tapa tutustua kaupunkiin käymällä paikoissa, joihin ei muuten menisi.

* Ilmainen toimisto ja edullinen lounas.

 

Lue lisää hofficesta Hoffice Helsinki -ryhmän Facebook-sivulta.