Vertailussa 500 ja 1000 euron puhelimet – valitse sopivin älypuhelin

Lukuaika 7 min

Omiin tarpeisiin sopivan puhelimen valinta voi olla  haastavaa. Vertailimme 500 ja 1 000 euron hintaluokkien uusimmat luurit.

Teksti: Osku Kannisto

Puhelimella hoidetaan puhumisen ohella sähköpostit, viestittely, pankki- ja some-palvelut sekä kuvaus yhdellä ja samalla laitteella.

Työntehon kannalta oleellisinta on, että puhelin toimii luotettavasti ja ripeästi. Testin puhelimet ovat mainioita valintoja yrittäjälle ominaisuuksiensa osalta.

Kuinka paljon kannattaa panostaa puhelimeen?

Puhelimen hintaa miettiessä kannattaa puntaroida, kuinka paljon todellisuudessa puhelinta tulee käytettyä. Usein puhelimen päivittäinen käyttöaika on suurempi kuin tietokoneen. Kannattaisiko siis puhelimeen panostaa tietokonetta enemmän?

Tämän vuoden huippumallit: Samsung Note 8 ja Apple iPhone X maksavat jo yli tuhat euroa. Samsung Galaxy S9 ja S9+ ovat hieman edullisemmat. Huawein huippumalli maksaa 800 euroa. Näiden alapuolelle sijoittuu mielenkiintoinen noin 500 euron hintaluokka, johon kuuluu suosikkipuhelimet OnePlus 5T, Nokia 8, Honor 9 sekä Samsung Galaxy A8.

Yhteistä kalleimmille huippumalleille on tinkimättömyys kaikissa ominaisuuksissa. Suurelle osalle käyttäjistä viiden sadan euron puhelin on jo enemmän kuin riittävä. Tonnin luuri sopii tehokäyttäjälle, joka haluaa kaikki herkut tyylikkäissä kuorissa, osaa hyödyntää laitteen ominaisuuksia ja saa niistä selkeää lisäarvoa arkeensa.

Vuoden 2018 trendit

Kaikissa puhelimissa on tuplakamera ja 4k-videokuvaus Samsungin A8:aa lukuun ottamatta. Näyttöjen koko on Nokia ja Honor poislukien kasvanut peittämään koko puhelimen etupuolen uuden 18:9 kuvasuhteen muodossa. Biometrinen suojaus sormenjäljen tai kasvojen avulla on kaikissa ryhmän kännyköissä.

Vanha micro-usb-liitäntä on saanut väistyä symmetrisen usb-c-liitännän tieltä. Pikalatausta tukevat kaikki puhelimet, joskin Applessa se toimii vain erikseen hankittavalla laturilla. Tupla-sim on vakiona kaikissa paitsi iPhonessa.

Vuoden 2018 myötä Google on alkanut antaa suosituksia Android-puhelimista, jotka sopivat yrityskäyttöön. Listalle päästäkseen puhelimien ja valmistajien on täytettävä tarkat ehdot, kuten riittävä suorituskyky, akkukesto ja nopeat turvallisuuspäivitykset. Tämän vertailun puhelimista listalta löytyvät Huawei Mate 10 Pro ja Nokia 8.

Onko ominaisuuksissa eroja?

Ominaisuuslistoja tarkkailemalla erot ryhmien väleillä eivät ole selkeitä. Ainoa selkeä ero ryhmien välillä on IP67/IP68-luokitus, jonka täyttävät vain kalliimmat mallit. IP67-luokitus takaa, että puhelimet eivät päästä sisäänsä pienhiukkasia, kuten remonttipölyä tai hiekkaa. Ne myös kestävät hetkelliset upotuksen veteen metrin syvyyteen. IP68-luokitus takaa puolen tunnin upotuksen noin metrin syvyyteen. Edullisesta ryhmästä vain Samsung A8 täyttää IP68-kriteerit.

Muut erot tulevat esiin laitteiden muotoilussa sekä erilaisina ominaisuuksina. Huippumallit ovat todella silmiä hivelevästi muotoiltuja. Kuvanlaatu isoilla 18:9 amoled-näytöillä on erinomainen ja yltää hdr-värisuositukseen.

Langatonta latausta tukevat iPhone ja Samsungeista S9, S9+ sekä Note 8. Huaweissa on ryhmän suurin akku ja Leican kamera. Hinta tuntuu heijastuvat suoraan kameroihin. Huippumallien kamerat ovat poikkeuksetta askeleen edellä edullisempaa 500 euron ryhmää. Optinen kuvanvakain on vakiona ja kuvanlaatu on myös videoissa huippuluokkaa.

Edullisemmassa ryhmässä on tehty valintoja muotoilussa ja ominaisuuksissa. Jokaisesta mallista löytyy vahvuutensa. Honor istuu käteen parhaiten ja on joukon näyttävin. OnePlus on suorituskyvyltään lyömätön ja sen iso näyttö vastaa kalleimpia huippuluokan puhelimia.. Nokiassa taas on muista puuttuva optinen kuvanvakain. Samsung A8 panostaa näyttävyyteen, helppoon tietoturvaan ja isoon näyttöön.

Hyviä ja huippuja

Hintaeroa 500 ja 1 000 euron puhelimissa ei pysty täysin perustelemaan ominaisuuksilla. Edullisemmat puhelimet ovat ottaneet huippumallit kiinni suorituskyvyssä ja sisältävät monia aiemmin pelkkien huippumallien herkkuja.

Kalliimman ryhmän puhelimet ovat tinkimättömiä kokonaisuuksia, joissa muotoilu, ominaisuudet ja erityisesti kamerat on hiottu huippuunsa. Niitä on todella mukava käyttää tilanteessa kuin tilanteessa.

500 euron hintaryhmästä löytyy puhelimia, jotka tarjoavat huomattavasti paremman vastineen rahalle kuin huippumallit. Ne ovat puhelimia, jotka riittävät ahkeraan työkäyttöön ja suoriutuvat arjen askareista ongelmitta. Kaikki ominaisuudet ei ole niin loppuun asti hiottuja kuin kalliimmissa puhelimissa. Kamerat eivät ole yhtä laadukkaita, ja käytännöllistä vesitiiviyttä jää kaipaamaan. Muilta osin ero huippumalleihin on kurottu kiinni, joskin valitut ominaisuudet vaihtelevat valmistajien väleillä.

500 euron ryhmä

Honor 9

Honor 9 on helppo ja turvallinen valinta. Puhelin istuu tukevasti yhdessä kädessä ja ruudun reunoille ylettää helposti. Muotoilultaan Honor 9 vastaa huippuluokan puhelimia. Erikoisuutena tuplakameran linssit on upotettu koteloon eivätkä nouse pinnasta ulos, kuten yleensä. Sormenjälkitunnistin on kotinäppäimessä puhelimen etupuolella. Sen sivuilla sijaitsevat hipaisunäppäimet paluulle ja ohjelmalistalle.

Honorin käyttöliittymä on helppo ja sen kanssa pääsee sinuiksi nopeasti. Suorituskyvyssä ei ole huomautettavaa tavallisessa käytössä, ja Honoria on mukava käyttää.

Kamera on helppokäyttöinen myös pro-tilassa, joskin säätöjen tekeminen kirkkaassa valossa on haastavaa. Tuplakameran kuvanlaatu on edullisen ryhmän paras luontevien värien ja riittävän valotuksen ansiosta. Videoissa jää kaipaamaan optista kuvanvakaajaa.

Honor 9
Hinta: 362 € (alv 0%)
Muisti: 64 Gt + muistikortti
Näytön koko: 5,2’’ (16:9)
Näytön tarkkuus: 1920 x 1080 pikseliä
Kamerat: 20 MP ja 8 MP
Akkukesto: 3200 mAh
Mitat: 147 x 71 x 7,5 mm
Paino: 155 g

+ helppokäyttöinen
+ muotoilu
+ kuvanlaatu ja kamera
- kuvanvakaajan puute
- ei sääsuojausta 

>> Tutustu puhelimeen tarkemmin

Nokia 8

8 on toistaiseksi ainoa premium-luokkaan julkaistu uuden sukupolven Nokia-puhelin. Se on kooltaan hyvin käteen sopiva ja käyttö onnistuu yhdellä kädellä. Sormenjälkilukija on etupuolella ruudun alla. Kaksoiskamera on sijoitettu takapuolelle symmetrisesti keskelle puhelinta. Kuori on metallia, joka on hieman liukkaampaa kuin lasi, mutta ei kerää yhtä paljon sormenjälkiä.

Suorituskyvyltään 8 on hyvin ajan tasalla ja pärjää tasaväkisesti huippuryhmän kanssa. Käyttöliittymä on Google aito ja koristelematon Android. Se on aloittelijalle karu ja vaatii opettelua. Tehokäytössä muokattavuus on kuitenkin erinomainen. Tietoturva- ja käyttöjärjestelmäpäivitykset löytyvät nopeasti.

Kuvanlaadussa viehättää valotus, joka tuo esiin tummatkin yksityiskohdat. Värit ovat ajoittain hieman kylmät. Sisällä kuvatessa kuviin tulee selkeää kohinaa ja yksityiskohdat pehmenevät, mutta valotus on riittävä. Kuvanvakaaja toimii hyvin ja videot tallentuvat OnePlussaa ja Honoria tasaisempina.

Nokia 8

Hinta: 467 € (alv 0%)
Muisti: 64 Gt + muistikortti
Näytön koko: 5,3’’ (16:9)
Näytön tarkkuus: 2560 x 1440 pikseliä
Kamerat: 13 MP ja 13 MP
Akkukesto: 3090 mAh
Mitat: 151,5 x 73,7 x 7,9 mm
Paino: 160 g

+ käteensopiva
+ kuvanvakaaja
+ nopeat tietoturvapäivitykset
- ei sääsuojausta

>> Tutustu puhelimeen tarkemmin

OnePlus 5T

OnePlussan uutuuden suurin viehätys on täysin uusitussa näytössä. Jättimäinen amoled-näyttö jättää Honorin ja Nokian taakseen kuvanlaadussa ja koossa. Ison näytön heikkoutena kuitenkin on, että puhelinta on vaikeaa käyttää vain yhdellä kädellä. Peukalo ei ylety ruudun reunoille tukevassa otteessa. Metallikuori on asiallinen, mutta selkeästi liukkaampi kuin panssarilasinen. Sormenjälkitunnistin löytyy puhelimen takaa. Sen ohella voi käyttää kasvojen tunnistusta valoisassa.

Mahtava suorituskyky on oleellinen osa OnePlussan viehätystä. Käyttöliittymä on varsin karu ja koristelematon kuten Nokiallakin. Käyttö vaatii harjoittelua, mutta tehokäytössä säätömahdollisuudet miellyttävät.

Kamera on hyvä, mutta jää tässä kovassa seurassa joukon häntäpäähän. Automatiikalla on ongelmia valotuksen kanssa. Kuvat ovat poikkeuksetta alivalottuneita, minkä huomaa tummien yksityiskohtien ja sävyjen katoamisesta. Sähköinen kuvanvakain poistaa käden tärinän videossa, mutta kuva nykii ajoittain epäluonnollisesti.

OnePlus 5T

Hinta: 402 € / 450 € (alv 0%)
Muisti: 64 Gt / 128 Gt
Näytön koko: 6,0’’ (18:9)
Näytön tarkkuus: 2160 x 1080 pikseliä
Kamerat: 20 MP ja 16 MP
Akkukesto: 3300 mAh
Mitat: 156 x 75 x 7,3 mm
Paino: 162 g

+ nopea pikalataus
+ näyttö
- ei sääsuojausta
- ei optista kuvanvakaajaa

>> Tutustu puhelimeen tarkemmin

Samsung Galaxy A8 (2018)

Galaxy A8 on suunniteltu edulliseksi premium-malliksi. Sen ulkonäkö ja käyttötuntuma ovat tasapainossa hintaan.

A8:n eroaa kilpailijoistaan IP68-luokituksella, joka mahdollistaa työskentelyt pölyisissä tiloissa sekä upotuksen veden alle puoleksi tunniksi. Vaivaton tietoturva taakse sijoitetun sormenjälkilukijan, kasvojentunnistuksen sekä Knox-suojattujen kansioiden myötä ovat merkittäviä vahvuuksia yrittäjän arkikäytössä. Käytettävyys vakuuttaa yksinkertaisen Android-käyttöliittymän ansiosta. Pitkä ja laadukas näyttö sopii mainiosti tekstien lukemiseen ja tietojen selailuun.

Kuvauksessa on panostettu laadukkaisiin selfie-kuvausominaisuuksiin itse pääkameran sijaan. Etupuolella kaksi kameraa mahdollistavat tarkat tai laajat selfiet sekä taustan sumennuksen efektinä. Pääkamera on valovoimainen ja kuvat yksityiskohtaisia valoisassa. Valitettavasti optista kuvanvakaajaa ei ole, joten valotusaikaa ei voi kasvattaa ja videoissa on selkeää nykimistä käsivaralta kuvatessa. Videoita voi tallentaa maksimissaan vain full hd -tarkkuudella.

Samsung Galaxy A8

Hinta: 402 € (alv 0%) / 499 € (sis. alv)
Muisti: 32 Gt + muistikortti
Näytön koko: 5,6'' (18,5:9)
Näytön tarkkuus: 2220 x 1080 pikseliä
Kamerat: 16 MP ja 16+8 MP
Akkukesto: 3000 mAh
Mitat: 149,2 x 70,6 x 8,4 mm
Paino: 169 g

+ iso näyttö
+ tietoturvan vaivattomuus
+ sääsuojaus
- ei optista kuvanvakautusta

>> Tutustu puhelimeen tarkemmin

Huippumallit

Apple iPhone X

iPhone X eli kymppi on lähes tinkimätön puhelin, jonka hinta hipoo taivaita. Se on muotoiltu yhden käden käyttöä ajatellen ja onnistuu siinä erinomaisesti isosta näytöstään huolimatta. Kotinäppäin ja sormenjälkitunnistin ovat historiaa.

X:n käyttöliittymän uudistuksissa on onnistuttu erinomaisesti. Face id -kasvontunnistus toimii pimeässäkin luotettavasti ja ripeästi sormenjäljen sijaan. Kotinäppäimen korjaavat eleet toimivat luontevasti, eikä fyysistä näppäintä enää parin päivän jälkeen kaivannut lainkaan. Käyttöjärjestelmä on pidetty helppokäyttöisenä. Muokattavuus tehokäyttöön ei ole yhtä monipuolista kuin parhailla Android-puhelimilla. Suorituskyky ja käyttömukavuus ovat huippuluokkaa.

Kaksoiskameroissa on eri polttovälit, mikä mahdollistaa kaksi eri polttoväliä eli zoomauksen kuvanlaatua heikentämättä. Automatiikka on hiottu erinomaiseksi. Kuvat valottuvat kauniisti hävittämättä äärisävyjä ja värilämpö on luonnollinen. Molemmat takakamerat sisältävän optiset vakaajat, joista on erityistä iloa videokuvauksessa, jota X suostuu muusta ryhmästä poiketen tallentamaan 4k-tarkkuudella 60 kuvaa sekunnissa. Tuloksena on nykimätön video ilman tärinöitä.

Apple-iPhone-X-tahtiharmaa

Hinta: 950 € / 1087 € (alv 0%)
Muisti: 64 Gt / 256 Gt
Näytön koko: 5,8’’ (18:9)
Näytön tarkkuus: 2436 x 1125 pikseliä
Kamerat: 12 MP ja 7 MP
Akkukesto: 2700 mAh
Mitat: 144 x 71 x 7,7 mm
Paino: 174 g

+ kamerat
+ käytettävyys
+ kasvontunnistus
- käyttöliittymän muokattavuus

>> Tutustu puhelimeen tarkemmin

Huawei Mate 10 Pro

Mate 10 Pro on Huawein lippulaiva. Se on muotoiltu kauniisti lasikuoriin. Kamerat ja sormenjälkitunnistin on sijoitettu symmetrisesti puhelimen keskelle. Silmiin pistää iso oled-näyttö, joka peittää koko etualan. Yhden käden käyttö on hankalaa varsinkin ruudun yläreunaa tavoitellessa. Isoa näyttöä voi hyödyntää kahden sovelluksen yhteiskäytöllä.

Puhelin toimii ripeästi ja käyttöliittymä on aloittelijaystävällisen helppo. Sormenjälkitunnistin asettuu luontevasti puhelinta tukevan etusormen kohdalle ja toimii huomaamattoman ripeästi. Tehokäyttäjää viehättää puhelimen erikoissuuri akku, jonka ansiosta puhelin ei hyydy kovassakaan käytössä kesken päivän.

Leican tuplakamera tuottaa tarkkoja kuvia, joiden kontrasti on värikylläisyys ovat hyvät. Automatiikka toimii erinomaisesti ja kamera osaa poimia kuvaohjelman suoraan kuvattavan kohteen perusteella ja valottaa kuvia riittävästi. Kuvanvakaaja toimii hyvin hämärässä ja videoita kuvatessa.

Huawei Mate 10 Pro

Hinta: 644 € (alv 0%)
Muisti: 128 Gt
Näytön koko: 6,0’’ (18:9)
Näytön tarkkuus: 2160 x 1080 pikseliä
Kamerat: 20 MP ja 8 MP
Akkukesto: 4000 mAh
Mitat: 154 x 75 x 7,9 mm
Paino: 178 g

+ akkukesto
+ helppokäyttöinen
+ kamerat
- ei kasvontunnistusta 

>> Tutustu puhelimeen tarkemmin

Samsung Galaxy Note 8

Note 8 on tehokäyttäjän unelma. Suuri näyttö ja ominaisuudet tarjoavat mahdollisuuksia, joita muista puhelimista on turha etsiä. Puhelin on muotoilultaan seksikäs, mutta todella kookas. Ainut pieni miinus on keskilinjan sivuun asetettu sormenjälkitunnistin, joka ei ole vasenkätiselle hyvässä paikassa. Ongelman saa valoisassa korvattua käyttämällä kasvotunnistusta. Yhden käden käyttö on kuitenkin unohdettava.

Käyttöliittymässä on onnistuttu yhdistämään helppokäyttöisyys ja monipuolisuus. Ruudun voi jakaa kahdelle sovellukselle. Sormen ohella ruutua voi osoittaa puhelimen sisältä löytyvällä minikynällä. Tarkan käytön ohella kynällä voi helposti allekirjoittaa dokumentteja, tehdä muistiinpanoja suoraan kuviin ja korvata näppäimistön kirjoittelut tekstintunnistuksen avulla.

Puhelimen erikoisuus on Knox-suojaus, jolla tiedostoja voidaan suojata turvallisesti erikoiskansioon puhelimessa. Tiedot pysyvät turvassa, vaikka puhelimen antaisi hetkeksi lapselle pelaamista tai videoiden katselua varten. Lisäksi puhelin laajentuu kokonaiseksi tietokoneeksi telakkaan, näppäimistöön ja näyttöön kytkettäessä.

Kameran suorituskyky on huikea ja kaksoiskamerassa on kaksi polttoväliä iPhonen tavoin. Kuvanlaatu vakuuttaa kaikissa tilanteissa jo automatiikkaa käyttäessä. Kuvat ovat yksityiskohdiltaan teräviä ja valotukseltaan onnistuneita. Vakaaja toimii hyvin videoissa ja hämärässä.

Samsung Galaxy Note 8

Hinta: 830 € (alv 0%)
Muisti: 64 Gt + muistikortti
Näytön koko: 6,3’’ (18:9)
Näytön tarkkuus: 2960 x 1440 pikseliä
Kamerat: 12 MP ja 8 MP
Akkukesto: 3300 mAh
Mitat: 163 x 75 x 8,5 mm
Paino: 195 g

+ kameroiden laadukkuus
+ knox-tietoturva
+ kynäkäyttö
- todella suuri

>> Tutustu puhelimeen tarkemmin

Samsung Galaxy S9 ja S9+

Samsungin lippulaivat: Galaxy S9 ja S9+ ovat kaikilta osin puhelinmaailman tämän hetkistä eliittiä. Käytettävyys vakuuttaa hyvän suorituskyvyn, erinomaisen näytön ja ergonomian osalta. Pika- ja langaton lataus sekä vaivaton Knox-tietoturva tuovat helpotusta yrittäjän arkeen. Yksinkertainen Android-käyttöliittymä skaalautuu mainiosti aloittelijalta kokeneelle käyttäjälle.

Tarkka oled-näyttö vakuuttaa laadullaan. Äänentoisto on poikkeuksellisen tukeva puhelimeksi. DeX-telakan avulla puhelimet voi yhdistää näyttöön ja näppäimistöön käyttäen puhelinta tietokoneena, jos sen oma näyttö tuntuu liian pieneltä.

Kamera on omaa luokkaansa niin laadun kuin käyttömahdollisuuksien osalta. Vaihtuva aukkokoko tuo tarkkuutta päiväkuviin sekä mahdollistaa kuvat lähes täysin pimeässä. S9+ -mallissa on lisäksi telelinssi, jolla päästään lähemmäs kuvattavaa kohdetta kuvanlaadusta tinkimättä. Molemmissa kameroissa on optiset kuvanvakaajat, joiden avulla onnistuu kuvaus hämärässä sekä näyttävät videot käsivaralta. Perusmuistia voi laajentaa jopa 400 gigatavun kortilla esimerkiksi 4k-videoiden kuvausta ajatellen.

Samsung Galaxy S9 ja S9+

Hinta S9: 725 € (alv 0%) / 899 € (sis. alv)
Hinta S9+: 805 € (alv 0%) / 999 € (sis. alv)
Muisti: 64 Gt + muistikortti
Näytön koko: S9 5,8'', S9+ 6,2'' (18,5:9)
Näytön tarkkuus: 2960 x 1440 pikseliä
Kamerat: 12 MP (x2 S9+) ja 8 MP
Akkukesto: S9 3000 mAh, S9+ 3500mAh
Mitat S9: 147,7 x 68,7 x 8,5 mm, 163 g
Mitat S9+: 158,1 x 73,8 x 8,5 mm, 189 g

+ poikkeuksellinen kamera
+ monipuolisuus
+ IP68-sääsuojaus
+ toimiva muotoilu

>> Tutustu Samsung S9 puhelimeen tarkemmin

>> Tutustu Samsung S9+ puhelimeen tarkemmin