Windows 10: File Explorer -vinkit tehokäyttäjälle

Windows 10 on ollut nyt saatavilla hieman yli kaksi kuukautta ja vastaanotto on ollut varsin hyvä. Microsoft kertoi pari viikkoa sitten, että Windows 10:iin päivitettyjen koneiden määrä oli ylittänyt 75 miljoonan rajapyykin. Vahvistamattomien tietojen mukaan tuo luku olisi nyt jo yli 100 miljoonaa.

Tämän artikkelin ensimmäisessä osassa käsittelin Windows 10:n uudistunutta File Explorer –sovellusta ja sen tehokkaampaa hyödyntämistä.

Tässä jatko-osassa menen pari askelta pidemmälle seuraavilla teemoilla:

  • Laajennetun Send To –valikon käyttö ja muokkaaminen
  • Pikatyökalurivin (Quick Access Toolbar) muokkaaminen
  • Invert Selection –toiminnon hyödyntäminen tiedostojen valitsemisessa

Myöhemmin ilmestyvässä artikkelissa käsittelen vielä edistynyttä hakua, hakujen kiinnittämistä Käynnistä-valikkoon sekä suodattimien ja ryhmittelyn käyttöä.

Käytä laajennettua Send To –valikkoa

Monelle on tuttu juttu, että tiedostoa voi napauttaa hiiren oikealla ja tehdä Send To –valikolla erilaisia operaatioita, kuten kopioida tiedosto/tiedostot Documents-kansioon tai luoda tiedostosta pikakuvake työpöydälle.

Mutta tiesitkö, että Shift-näppäin pohjassa Send To –valikko tarjoaa paljon enemmän vaihtoehtoja?

Send To –valikon muokkaaminen

Voit myös muokata Send To –valikkoa ja tehdä siitä vielä hyödyllisemmän. Tarpeettomia valintoja voi poistaa, ja lisätä sellaisia vaihtoehtoja, joita usein tarvitsee.

Send To –valikon sisältö sijaitsee piilotetussa kansiossa, mutta löytyy helposti näin:

  • Avaa Run-ikkuna (Win+R).
  • Kirjoita shell:sendto ja paina Enter.
  • File Explorerin pitäisi käynnistyä ja näyttää Send To –valikon sisältö.

Voit lisätä tähän kansioon pikakuvakkeita, jotka viittaavat sovelluksiin ja kansioihin. Esim. Notepad (Muistio) on aika kätevä olla suoraan Send to –valikossa. Sama pätee kuvatiedostoihin ja omaan suosikkieditoriin.

Tässä uusi Send To –valikkoni kun lisäsin Notepad-linkin ja poistin Fax recipient -valinnan:

Muokkaa Pikatyökaluriviä (Quick Access Toolbar)

Nauha (Ribbon) esiteltiin ensimmäisen kerran Office 2007 –version yhteydessä ja on sittemmin löytänyt tiensä myös File Exploreriin. Nauhan ylä- tai alapuolella on Pikatyökalurivi (Quick Access Toolbar), joka on aina näkyvissä ja johon voi kerätä usein tarvittavat komennot.

Pikatyökalurivissä on valmiina pari painiketta ja lisää voi aktivoida työkalurivin päässä olevasta painikkeesta/valikosta:

Pikatyökalurivin räätälöinti ei kuitenkaan rajoitu tähän vaan voit lisätä siihen minkä tahansa Nauhan toiminnon, mukaan lukien ryhmän tai gallerian. Toimi näin:

  1. Napauta Nauhan painiketta / toimintoa hiiren oikealla.
  2. Valitse Add to Quick Access Toolbar.

Tässä olen lisännyt Pikatyökaluriville Select All-, Invert Selection-, Pin to Quick Access– ja Copy Path-painikkeet.

Pikatyökalurivissä on harmillinen rajoite: se ei laajene oikealle (kuten Officessa) ja siten osa painikkeista voi mennä piiloon nuolivalikon alle. Itselläni näkyy suoraan vain 7 painiketta.

Kun haluat poistaa painikkeen Työkaluriviltä, napauta painiketta hiiren oikealla ja valitse Remove from Quick Access Toolbar.

Vinkki: voit muokata Officen Pikatyökaluriviä aivan samoin. Napauta esim. PowerPointissa Nauhan toimintoa hiiren oikealla ja valitse Lisää pikatyökaluriville (Add to Quick Access Toolbar).

Tee käänteinen valinta Invert Selection –toiminnolla

Tiedostojen valinta hiirellä maalaamalla tai Ctrl-näppäimen avulla sujuu varsin näppärästi. Tai sitten voi käyttää valintaruutuja tähän tyyliin:

Valintaruudut eivät oletuksena ole käytettävissä, mutta saat ne käyttöön File Explorerin asetuksista: View, Options, View, Use check boxes to select items.

Mutta entä jos valittavia tiedostoja on pitkässä listassa paljon ja joukosta pitäisi jättää pois muutamia tiedostoja? Silloin Invert Selection –toiminto saattaa osoittautua hyödylliseksi, sillä voit tehdä sillä käänteisen valinnan.

Invert Selection –toiminto löytyy Home-välilehden oikeasta reunasta:

Tässä kaksi kuvaa, jossa jälkimmäisessä valinta on muutettu käänteiseksi Invert Selection –toiminnolla:

Toki on myös mahdollista valita ensin kaikki tiedostot (Ctrl+A) ja sen jälkeen ottaa Ctrl-näppäimen avulla valinnat pois niistä tiedostoista, joita ei halua valintaan mukaan.

Kommentit tervetulleita

Kaikki kommentit päivän artikkeliin ja Windows 10:iin liittyen tervetulleita. J

– Timo

 

Kirjoittanut

Timo Läpinen toimii Elisa Appelsiinissa uuden teknologian evankelistana ja on julkaissut jo puolitoistasataa artikkelia mobiilista, tuottavuudesta ja uusista tuotteista. Vapaa-ajalla Timo ajaa Paimion Trek-tallissa, nostaa punttia ja on kova TPS-fani.