Windows 10: hyödynnä uudistunut Tehtävienhallinta

Tehtävienhallinta (Task Manager) lienee monelle tuttu vuosien takaa. Useimmiten sitä käytetään jumiutuneen sovelluksen sulkemiseen, mutta sillä voi tehdä paljon muutakin.

Jos siirryit Windows 10:iin Windows XP- tai Windows 7 –versiosta, huomaat Tehtävienhallinnan muuttuneen paljon. Sovellus on nyt paitsi aiempaa monipuolisempi, myös paljon selkeämpi ja helppokäyttöisempi. Tehtävienhallinta uudistettiin suurelta osin jo Windows 8.1 –versiossa ja siksi muutos siitä kymppiin on lähinnä hienosäätöä.

Kerron seuraavassa, miten voit sulkea jumiutuneen sovelluksen ja hyödyntää Tehtävienhallinnan uusia ominaisuuksia.

Tehtävienhallinnan avaaminen ja kaatuneen sovelluksen sulkeminen

Ctrl+Shift+Esc on ehkä nopein tapa avata Tehtävienhallinta, mutta muitakin vaihtoehtoja on:

  • Paina Ctrl+Alt+Del ja valitse listasta Tehtävienhallinta (Task Manager).
  • Kirjoita Haku-kenttään Tehtävienhallinta (Task Manager).
  • Napauta hiiren oikealla Käynnistä-painiketta ja valitse Tehtävienhallinta (Task Manager).
  • Ja jos Cortana saapuu meille Suomeen (ehkä ensi vuonna?), niin Tehtävienhallinnan voi käynnistää myös puheohjauksella.

Ensimmäisellä kerralla Tehtävienhallinta avautuu suppeaan näkymään, jossa on listattuna käynnissä olevat sovellukset. Mikäli sovellus ei jostain syystä enää vastaa (eli on kaatunut), sen voi valita ja napauttaa Lopeta Tehtävä (End Task) –painiketta:

Prosessinäkymän hyödyntäminen

Yllä olevan kuvan More Details –painikkeesta Tehtävienhallinnan voi suurentaa niin, että sen koko toiminnallisuus on käytössä. Kuten aiemminkin, Prosessit (Processes)-välilehti listaa käynnissä olevat sovellukset, taustaprosessit ja Windows-prosessit.

Uutta on se, että ne on pääkohdittain ryhmitelty ja alakohdat (esim. Wordin asiakirjat tai Windows Explorerin ikkunat) on sijoitettu pääkohdan alle. Näin lukeminen helpottuu ja oleellisen asian löytää nopeammin.

Kunkin sovelluksen osalta on kerrottu reaaliaikaisesti, paljonko se käyttää prosessoritehoa, muistia, levyä ja verkkoa. Resurssien käyttö on myös värikoodattu, jolloin voi nopealla silmäyksellä nähdä suorituskyvyn pullonkaulat. Lisäksi sarakkeita voi lajitella nousevaan/laskevaan järjestykseen ja siten paikallistaa nopeasti halutun prosessin.

Prosesseista saa myös lisää tietoa, kun napauttaa hiiren oikealla sarakkeen otsikkoa ja valitsee lisättävän sarakkeen valikosta:

Automaattisesti käynnistyvät sovellukset

Osa sovelluksista lataa joitakin osia itsestään koneen käynnistyessä. Näin toimien sovelluksen varsinainen käynnistäminen nopeutuu. Toisaalta osa sovelluksista tarjoaa palveluita, jotka vaativat taustaprosessin käynnistämistä ja päällä oloa.

Käynnistys (Startup)-välilehti listaa kaikki automaattisesti käynnistyvät sovellukset ja näyttää niiden vaikutuksen koneen käynnistymisen nopeuteen (Low, Medium, High). Jos jonkin sovelluksen (tai sen komponentin) käynnistyminen kestää liian kauan, voit estää sen Disable-painikkeella.

Kuten Prosessit-välilehdellä, tässäkin voit valita lisää sarakkeita näytettäväksi. Napauta sarakeotsikkoa hiiren oikealla ja valitse näytettävä lisätieto:

Sovellusten toimintahistoria

Sovellushistoria (App history)-välilehdellä voit seurata, paljonko sovellukset vievät prosessoriaikaa tai käyttävät verkkoyhteyttä. Maksullinen verkkoyhteys (Käytön mukaan/Metered network) on listattu erikseen, jotta voit nähdä datapaketin käytön per sovellus.

Tässä kuvassa sovellukset on lajiteltu verkkoyhteyden käytön mukaan, jossa Elokuvat ja TV –sovellus on ykkösenä ladattuaan dataa (lähi)verkon yli runsaan 85 Mt verran.

Windows 10:n osalta on hyvä huomata, että modernit (Kaupan kautta ladattavat) sovellukset osaavat jäädyttää tai lakkauttaa (suspend) toimintansa silloin kun niitä ei aktiivisesti käytetä. Tämä säästää koneen resursseja ja nopeuttaa sovelluksen käyttöä, kun siihen palataan (jos se on auki) tai kun se käynnistetään uudelleen.

Sovellukset voivat myös jäädä joksikin aikaa näkyviin Prosessit-näkymään, vaikka ne suljetaan. Tämä on normaalia toimintaa eikä siitä kannata huolestua.

Jos haluat tarkastaa / säätää, mitkä sovellukset toimivat taustalla, voit tehdä sen asetuksissa (Käynnistä-valikko, Asetukset, Tietosuoja, Taustasovellukset):

Tarkastele koneesi suorituskykyä

Mikäli tietokone / sovellus ei vastaa ja näyttää jumittuneen, voit avata Tehtävienhallinnan ja katsoa Suorituskyky (Performance)-väliehdeltä, mistä kenkä puristaa. Vasemmassa reunassa näet perustiedot suorituskyvystä tähän malliin:

Kuten kuva osoittaa, verkkoliikennettä ei ole lainkaan, prosessorista on käytössä vain 14% ja 8 Gigatavun keskusmuistista on vapaana vielä puolet. Varsin hyvä tilanne siis.

Jos haluat katsoa tarkemmin esimerkiksi muistin käyttöä, valitse ao. kohta vasemmasta reunasta. Tässä kirjoitushetkellä Lenovo Thinkpad –kannettavani muistinkäyttö:

Kaavio ja sitä tukevat tiedot ovat selkeästi esillä ja lisäksi oikeassa yläkulmassa näkyy tiedot muistin kokonaismäärästä ja muistin nopeusluokka (DDR3).

Suorituskyky-välilehden tietoja tarkastelemalla saatat nopeasti nähdä, mikä osa-alue on maksimikäytöllä ja että kyseessä ei ehkä olekaan sovelluksen kaatuminen vaan tilapäinen pullonkaula esim. levyn käsittelyssä.

Vinkki: jos olet selvittämässä suorituskykyongelmaa, voit helposti poimia talteen tiedot ja lähettää ne tukitiimille. Napauta kuvaajan päällä hiiren oikealla ja valitse Kopioi, jonka jälkeen voit liittää tiedot toiseen sovellukseen:

Kommentit tervetulleita

Kaikki kommentit päivän artikkeliin ja Windows 10:iin liittyen tervetulleita. J

– Timo

 

Kirjoittanut

Timo Läpinen toimii Elisa Appelsiinissa uuden teknologian evankelistana ja on julkaissut jo puolitoistasataa artikkelia mobiilista, tuottavuudesta ja uusista tuotteista. Vapaa-ajalla Timo ajaa Paimion Trek-tallissa, nostaa punttia ja on kova TPS-fani.