Windows 10: Käynnistä-valikon muokkaaminen

Lue lisää

Windows 10 –päivitykset alkoivat viime keskiviikkona ja vauhdilla alkoivatkin. Microsoft kertoi, että ensimmäisen kolmen päivän aikana Windows kymppiin päivitettiin 27 miljoonaa konetta.

Jos oman koneesi Windows Update ei vielä tarjoa päivitystä (vaikka olisit sen varannutkin), ei kannata vaipua epätoivoon. Windows 10 –päivitykset toteutetaan aalloissa ja koko päivitysrupeama tulee varmasti ottamaan ainakin muutaman viikon.

Nyt kun uusi ja upea Windows on saatu ilmoille, on aika käynnistää Windows 10 –vinkkien sarja. Tässä tulee ensimmäinen ja käsittelee Käynnistä-valikon muokkaamista. Se on oletuksena ihan toimiva, mutta vähän räätälöimällä siitä saa vielä paremman. Tai ainakin itselleen sopivamman.


Kuva: Windows 10:n Käynnistä-valikko

Perustoiminnallisuus

Käynnistä-valikko on tehnyt siis paluun ja sisältää tuttuun tapaan valinnat sovelluksille, asetuksille, kirjautumiselle ja tietokoneen sulkemiselle/uudelleenkäynnistämiselle. Käynnistä-valikko on matkan varrella myös uudistunut ja sisältää nyt usein tarvittavat toiminnot valikon alareunassa:

Sovellukset löytyvät Kaikki sovellukset –valinnan takaa, jossa niitä voi hakea myös kirjaimen perusteella (napauta sovelluslistassa kirjainta):

Omaa kuvaa/nimeä napauttamalla voit lukita koneen tai kirjautua ulos. Lisäksi pääset muuttamaan Microsoft-tilisi asetuksia. Mikäli koneessa on muita tilejä, ne näkyvät tässä valikossa ja nimeä napauttamalla toinen henkilö voi kirjautua sisään.

Virta-painikkeen valikosta voit laittaa koneen nukkumaan, sammuttaa sen kokonaan tai käynnistää uudelleen:

Oli mukava huomata, että Windows 8.1:stä tuttu Power User –valikko on edelleen mukana. Kun napautat Käynnistä-painiketta hiiren kakkospainikkeella, saat kätevän listan keskeisistä työkaluista ja sovelluksista:

Live Tile –ruutujen lisääminen ja muokkaaminen

Live Tile –ruudut ovat oiva lisä Käynnistä-valikkoon, sillä ne osaavat näyttää ajantasaista tietoa ilman, että sovellusta täytyy avata.

Hyvä esimerkki tästä on Sää-sovellus, joka vaihtaa kuluvan päivän ja kolmen päivän näkymän välillä:

Ruutuja on valmiina muutamia ja niitä voi lisätä sovelluslistasta seuraavasti:

  1. Napauta kohdetta hiiren oikealla.
  2. Valitse pikavalikosta Kiinnitä aloitusnäyttöön.

Huomaa, että kaikki sovellukset löytyvät Käynnistä-valikon kohdasta Kaikki sovellukset.

Ruutuja voi vapaasti siirtää hiirellä vetämällä ja siten luoda luontevia ryhmiä. Jos vedät ruudun tyhjään kohtaan, Windows luo automaattisesti paikan otsikolle. Tuota kohtaa napauttamalla pääset muuttamaan ryhmän nimeä. Ruudun kokoa voi helposti muuttaa kun napautat sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitset Muuta kokoa. Sovelluksesta riippuen kokoja voi olla neljä (pieni, keskikokoinen, leveä, suuri) tai vähemmän.

Voit myös kiinnittää ruudun alareunan Tehtäväpalkkiin (Kiinnitä tehtäväpalkkiin) tai poistaa sovelluksen kokonaan (Poista asennus). Jos et halua elävää ruutua ja päivittyvää tietoa, voit valita Poista tapahtumaruutu käytöstä. Samalla valinnalla voit tarvittaessa palauttaa ao. toiminnallisuuden (Ota tapahtumaruutu käyttöön).

Live Tile –ruutujen poistaminen

Live Tile –ruutuja voi myös poistaa, jotta Käynnistä-valikosta saa juuri itselleen sopivan. Voit poistaa ruutuja näin:

  1. Napauta ruutua hiiren oikealla.
  2. Valitse pikavalikosta Irrota aloitusnäytöstä.

Itse asiassa ruudut voi kokonaankin poistaa, jos Käynnistä-valikosta haluaa perinteisen, tyyliin Windows 7. Jos poistat kaikki Live Tile –ruudut, Käynnistä-valikko näyttää tältä:

Käynnistä-valikon koon muuttaminen

Kokonaan uutta on se, että valikon leveyttä ja korkeutta voi säätää. Tämä on kätevä ominaisuus, jotta valikosta saa tehtyä juuri oman näytön mittoihin ja resoluutioon sopivan. Toimi näin:

  1. Avaa Käynnistä-valikko.
  2. Osoita hiirellä valikon ylä- tai oikeaa reunaa, jolloin hiiri muuttuu kaksipäiseksi nuoleksi.
  3. Vedä ylös tai oikealle.

Huomaa, että oikea reuna kasvaa pykälittäin ja siten hiirellä on vedettävä riittävän pitkälle, jotta valikko muuttuisi leveämmäksi tai kapeammaksi.

Värimaailman muuttaminen

Ja lopuksi väriä elämään. Windows 10:n värimaailman voi vapaasti ja helposti muuttaa. Asetuksista löytyy 49 värivaihtoehtoa. Mikäli oletusväri ei miellytä silmää, napauta Käynnistä-valikosta Asetukset ja edelleen Mukauttaminen ja Värit. Valitse oma väri ja se on siinä. Muutosta ei tarvitse mitenkään tallentaa vaan se on heti voimassa ja tarkasteltavissa. Oma suosikkini on limen vihreä. Ainakin toistaiseksi.

Kommentit tervetulleita

Miltä uusi Windows 10 näyttää ja tuntuu? Kerrothan kokemuksesi ja fiilikset artikkelin kommentointiosiossa.

– Timo

 

Kirjoittanut

Timo Läpinen toimii Elisa Appelsiinissa uuden teknologian evankelistana ja on julkaissut jo puolitoistasataa artikkelia mobiilista, tuottavuudesta ja uusista tuotteista. Vapaa-ajalla Timo ajaa Paimion Trek-tallissa, nostaa punttia ja on kova TPS-fani.