Windows 10 Lumialle: uuden 10051 –esiversion ensitunnelmat

Microsoft julkaisi toisen puhelimille tarkoitetun Windows 10 –esiversion (Windows 10 for Phones Technical Preview, build 10051) myöhään perjantai-illalla Suomen aikaa. Julkaisu myöhästyi parilla tunnilla tietokantaongelmien vuoksi, mutta on nyt siis saatavilla Windows Insider –ohjelmaan rekisteröityneille testikäyttäjille.

Koska kyseessä on beta-versio, sitä ei suositella asennettavaksi ensisijaiseen laitteeseen. Itse olen varannut testaukseen Lumia 830– ja Lumia 1520 –mallit, joista seuraavassa ensitunnelmat ja tuoreet ruutukuvat.

Mitä uutta?

Koska Outlook- ja Kalenteri-sovellukset korvataan uusilla, asennus poistaa ne aloitusnäytöstä. Lisää uudet sovellukset sovellusluettelosta:

Outlook-sovellus (Outlook Mail) on uudistunut sekä käyttöliittymän että toimintojen osalta. Vasemmassa yläkulmassa on “hampurilaispainike”, josta avautuu kansiot ja asetukset sisältävä näkymä. Synkronointi-, haku- ja uusi viesti –painikkeet on siirretty näytön alareunasta oikeaan yläkulmaan.

Nyt saapuneen viestin voi vetää oikealle tai vasemmalle ja siten suorittaa pikatoiminnon viestille (esim. viestin poistaminen tai liputtaminen). Halutun toimenpiteen voi valita asetuksissa:

Vedä viestiä oikealle, jos haluat merkitä / liputtaa sen. Viestin vasemmalle puolelle ilmestyy Aseta merkintä –lippu operaation merkiksi:

Merkitty viesti näkyy eri värillä:

Vedä viestiä vasemmalle, jos haluat poistaa sen. Viestin oikealle puolelle ilmestyy Poista-painike operaation merkiksi:

Kalenteri-sovellus on niin ikään muuttunut merkittävästi, etenkin käyttöliittymän osalta. Työ lienee pahasti kesken, joten kalenterin arviointiin on parempi palata myöhemmin.

Todettakoon kuitenkin, että puhelimeen on selvästi tulossa saman tyyppisiä asetuksia kuin mitä on totuttu näkemään Outlookin PC-versiossa. Tässä muutamia ruutukaappauksia tämänhetkisestä tilanteesta:

Päivänäkymä:

Uusi tapahtuma:

Kalenteriasetukset:

Uuteen Project Spartan –selaimeen en ehtinyt vielä tarkemmin tutustumaan, mutta tässä esimerkkiä normaalinäkymästä ja lukutilasta. Huomaa, että osoitepalkki on siirtynyt alhaalta ylös.

Valokuvat-sovellus ei vieläkään sisällä albumit-toimintoa, mutta toimii muuten nyt hieman joutuisammin. Nopeaksi sitä vieläkään voi kutsua, mutta on jo käytettävä. Nopeutta ja käyttövarmuutta voidaan odottaa ja arvioida lähempänä kesää kun ominaisuudet ovat valmiit ja kokonaisuutta ryhdytään optimoimaan.

Kuvien valitseminen ja jakaminen sähköpostisovellukseen ei onnistu vaan Outlook Mail on avattava ensin ja lisättävä kuvat uuteen viestiin liitetiedostona.

Avoimet sovellukset –näkymässä sovellukset saatetaan näyttää neljän ryhmissä, jos näytön koko ja tarkkuus on riittävä. Lumia 830 näyttää sovellukset entiseen malliin, mutta Lumia 1520 (6 tuuman näyttö) ryhmittelee ne näin:

Uudet Office-sovellukset (Word, Excel, PowerPoint) eivät ehtineet tähän esiversioon, vaikka niin uumoilin. Sovelluksista tehdään Universal Apps / Windows Apps –versiot, jotka sisältävät huomattavasti nykyistä enemmän toiminnallisuutta mm. editoinnin ja muotoilun osalta.

Esimakua tulevasta saa kun testaa uutta Outlook Mail –sovellusta. Se käyttää uutta Word-toiminnallisuutta ja sisältää tyylejä, taulukoita ja muita tapoja viestin käsittelyyn.

Uudistuneessa käyttöliittymässä ja ilmeessä on paljon Androidia, mikä ei välttämättä ole huono asia. Itse pidän kuitenkin Windows Phone 8.1:n modernista ja kauniista käyttöliittymästä. Toivon, että sitä ei kokonaan unohdeta vaan sen parhaat puolet nähdään myös Windows 10:ssä.

Miten pääsen testaamaan Windows 10 –esiversiota puhelimessa?

Uusi Windows 10:n 10051-esiversio voidaan asentaa kaikkiin Suomen markkinoilla myytäviin Windows Phone 8 –laitteisiin paitsi Lumia 930 –malliin. Lumia 930:n näytön käsittelyssä on vielä virhe/ongelma, joka ratkaistaneen seuraavaan esiversioon mennessä.

Testiohjelmaan voi liittyä kaikki Windows 10 –käyttöjärjestelmästä kiinnostuneet. Osallistuminen on helppoa ja suoraviivaista, mutta käytössä pitäisi olla testipuhelin. Ensisijaiseen laitteeseen esiversiota ei vielä kannata asentaa.

Asennusvaiheet ja toimenpiteet ovat seuraavat:

  1. Valitse testaukseen vara-/testipuhelin, joka on tyypiltään Windows Phone 8 –laite. Käytännössä kaikki uudemmat Lumiat käy, pois lukien Lumia 930 –malli (tuki sille saataneen seuraavassa esiversiossa). Älä käytä ensisijaista puhelinta.
  2. Rekisteröidy Windows insider –ohjelmaan.
  3. Lataa puhelimeen Windows Kaupasta löytyvä Windows Insider –sovellus.
  4. Avaa sovellus. Napauta Get Preview Builds –painiketta. Valitse Insider Fast –vaihtoehto ja paina alareunan nuolipainiketta. Huomaa, että Fast-valinnalla saat uudet versiot nopeasti, mutta ne voivat sisältää tavallista enemmän virheitä. Slow-valinnalla päivityksiä tulee hitaammin, mutta ne ovat vakaampia ja niissä monet virheet on jo korjattu.
  5. Hyväksy ehdot painamalla Accept-painiketta.
  6. Kuittaa Done-vaiheen viesti.
  7. Tarkista uuden Windows 10 –esiversion saatavuus valitsemalla Asetukset, Puhelimen päivitys.
  8. Puhelin lähtee lataamaan päivitystä normaaliin tapaan:
  9. Seuraavassa vaiheessa päivitystä valmistellaan:
  10. Kun kaikki on valmista, saat (toivottavasti) ilmoituksen päivityksen onnistumisesta.

Kun testaat uutta Windows 10 –esiversiota, niin muistathan antaa myös palautetta Microsoftille. Nyt on oikea hetki ottaa kantaa ja vaikuttaa siihen, millaisia ominaisuuksia ja käyttöliittymäratkaisuja Windows 10:iin tullaan toteuttamaan. Voit antaa palautteen joko suoraan ao. sovelluksessa tai Windows Feedback –sovelluksella.

Kommentit tervetulleita

Oletko jo liittynyt Windows 10:n testiohjelmaan? Miten uusi esiversio toimii ja millainen käyttökokemus on ollut? Jaathan kokemuksesi muiden lukijoiden kanssa artikkelin kommentointiosiossa!

 

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Kirjoittanut

Timo Läpinen toimii Elisa Appelsiinissa uuden teknologian evankelistana ja on julkaissut jo puolitoistasataa artikkelia mobiilista, tuottavuudesta ja uusista tuotteista. Vapaa-ajalla Timo ajaa Paimion Trek-tallissa, nostaa punttia ja on kova TPS-fani.