Windows 10: ota upeita näyttökuvia

Kun puhutaan näyttökuvien ottamisesta, Print Screen -näppäin on monelle tuttu. Mutta entä muut näppäinyhdistelmät, joilla voi kätevästi kaapata talteen aktiivisen ikkunan tai valitun osan ruudusta?

Jos käytössäsi on Windows 10 ja tarvitset näyttökuvia eri tilanteista, kannattaa jatkaa lukemista. Käyn seuraavassa läpi tekniikat, joilla saat otettua upeita näyttökuvia.

 

Koko ruutu (Leikepöydälle)

Näppäinyhdistelmä: PrtScn

Luultavasti suosituin tapa napata näyttökuva on painaa PrtScn-näppäintä. Tuolloin Windows ottaa koko ruudusta näyttökuvan ja tallentaa sen Leikepöydälle. Sieltä se on edelleen liitettävissä (Ctrl+V) johonkin sovellukseen.

Huomaa, että näyttökuva säilyy Leikepöydällä vain siihen saakka, kunnes kopioidaan jotain muuta. Uusi kopioitava sisältö korvaa aina edellisen Leikepöydällä.

Koko ruutu (automaattitallennus Näyttökuvat-kansioon)

Näppäinyhdistelmä: Win + PrtScn

Tämä on edellistä kätevämpi, jos on tarve ottaa useita näyttökuvia peräjälkeen. Win+PrtScn ottaa koko ruudusta näyttökuvan, mutta tallentaa sen Leikepöydän lisäksi myös kuvatiedostoksi. Tiedoston sijainti on Kuvat\Näyttökuvat ja nimeksi tulee”Näyttökuva (1).png”, numeron kasvaessa uusien näyttökuvien osalta. Itse käytän tätä koko ajan mm. artikkelien kuvituksessa.

Huomaa, että voit helposti paitsi liittää kuvan Office-sovellukseen, myös rajata sitä siellä Rajaa-työkalulla (Kuvatyökalut, Muotoile, Rajaa).

Aktiivinen ikkuna

Näppäinyhdistelmä: Alt + PrtScn

Kun haluat poimia vain aktiivisen ikkunan talteen (Leikepöydälle), paina Alt+PrtScn. Siirry sen jälkeen haluttuun sovellukseen (esim. Word) ja valitse Liitä (Ctrl+V).

Ota näyttökuva ja avaa Jaa-ikkuna

Näppäinyhdistelmä: Win + H

Veikkaan, että tämä on monelle uusi juttu (kuten myös allekirjoittaneelle). Kun painat Win+H, Windows ottaa näyttökuvan koko ruudusta ja avaa samalla Jaa-ikkunan. Näin voit nopeasti napata ruutukuvan ja jakaa sen jollekin sovellukselle tai vaikka lähettää kaverille sähköpostilla.

Kuvakaappaustyökalu (Snipping Tool)

Jos kirjoitat Haku-kenttään (Käynnistä-painikkeen oikealla puolella) kuva, Windows tarjoaa Kuvakaappaustyökalu-sovellusta:

Tuo työkalu on ollut saatavilla todella pitkään ja on edelleen mainio apulainen erilaisten näyttökuvien ottamisessa. Uusi-painikkeen valikosta voit valita seuraavasti:

  • Vapaamuotoinen leike
  • Suorakulmion muotoinen leike
  • Ikkunaleike
  • Kokonäyttöleike

Kun olet tehnyt kuvakaappauksen, kuva tallentuu Leikepöydälle ja voit liittää sen haluttuun sovellukseen. Vaihtoehtoisesti voit napauttaa levykkeen kuvaa ja tallentaa kuvakaappauksen tiedostoksi.

Windows 10 –version Kuvakaappaustyökalussa on uutta Viive-painike/lista, jolla voit viivästää kuvakaappauksen ottamista.

Muita sovelluksia

Edellä mainitut tulevat kaikki Windows 10:n mukana, mutta sitten on olemassa koko joukko kolmannen osapuolen sovelluksia. Tässä muutamia esimerkkejä:

Kommentit tervetulleita

Kaikki kommentit ovat taas tervetulleita.

– Timo

 

Kirjoittanut

Timo Läpinen toimii Elisa Appelsiinissa uuden teknologian evankelistana ja on julkaissut jo puolitoistasataa artikkelia mobiilista, tuottavuudesta ja uusista tuotteista. Vapaa-ajalla Timo ajaa Paimion Trek-tallissa, nostaa punttia ja on kova TPS-fani.