Windows 10 PC -esiversio (10130) ladattavissa

Windows 10:n kehitystyö etenee kohti heinäkuun julkistusta ja esiversio 10130 on nyt ladattavissa. Varsinaisesti uusia ominaisuuksia ei tässä vaiheessa enää nähdä vaan työ keskittyy käyttöliittymän hiomiseen, vakauteen ja toiminnan optimointiin.

Build 10130 vaikuttaa sen verran hyvältä ja vakaalta, että asennan sen työkannettavaani heti kun Enterprise-versio on saatavilla.


Kuva: uusi Käynnistä-valikko, sovellusruudun pikavalikko

Vaikka tässäkin versiossa on vielä bugeja, Microsoft tuo sen ladattavaksi sekä Fast- että Slow-ringin käyttäjille. ISO-tiedostot ovat myös pian saatavilla.

Viimeisin esiversio puhelimille (build 10080) julkaistiin 14.5., jota käsittelin tässä artikkelissa.

Seuraavassa lyhyt yhteenveto uuden esiversion keskeisistä muutoksista.

Käynnistä-valikko

Käynnistä-valikkoa voi säätää aiempaa monipuolisemmin asetuksista (Settings app, Personalized, Start). Voit seuraavan kuvan mukaisesti valita, näytätkö Käynnistä-valikossa sovellus- ja sisältöehdotuksia, viimeksi käytettyjä sovelluksia, tai viimeksi lisättyjä sovellusryhmiä.

Visuaalinen asettelu on muuttunut ja nyt File Explorer– ja Settings-valinnat on siirretty vasemmalle alas Power– ja All Apps –valintojen yhteyteen.

Voit lisäksi napauttaa Customize List –linkkiä (kuva yllä) ja muuttaa valintoja, jotka näkyvät Käynnistä-valikon vasemmassa alakulmassa.

Mahdollisuus vaihtaa Käynnistä-valikon ja aloitusnäytön välillä on nyt siirretty asetuksiin (Personalization settings). Tämä siksi, että monissa laitteissa käyttäjät joko menevät oletuksilla tai valitsevat tietyn asetuksen ja pysyvät siinä. Näin ollen ei ole syytä pitää ao. valintaa ja painiketta koko ajan näkyvissä vaan valinta on parempi sijoittaa asetuksiin.

Huom! Esiversiosta 10122 päivitettäessä File Explorer ja Settings voivat kadota Käynnistä-valikosta. Jos näin käy, kiinnitä ne uudelleen Käynnistä-valikon asetuksista.

Kun napautat All Apps –valintaa, saat näkyviin numerot ja aakkoset, joiden avulla voit nopeammin löytää halutun sovelluksen:

All Apps –valinnan oikealla puolella voi näkyä teksti ”New”, uuden sovellusasennuksen merkiksi. Tablet-tilassa sama asia näkyy pallona Hamburger-valikon painikkeessa:

Pikaluettelot (Jump Lists)

Tässä esiversiossa Pikaluettelot (Jump Lists) ovat päivitetty ulkoasun osalta vastaamaan Windows 10:n muotokieltä. Sama ulkoasu näkyy myös Käynnistä-valikon ruutujen pikavalikoissa.

Continuum / tablettitila

Tablettitila tukee nyt ylhäältä pyyhkäisyä, joka tuo esiin sovellustoiminnot. Tämä on tuttu jo Windows 8.1 –versiosta ja tulee nyt myös Windows 10:iin.

Tablettitilan tehtäväpalkki saa 10130-versiossa nuoli vasemmalle –painikkeen, joka on tuttu Windows Phone –käyttäjille. Kuten puhelimessakin, nuoli-painikkeella voit siirtyä sovelluksessa askeleen taaksepäin. Jos olet sovelluksen pääsivulla, painikkeen painaminen vie edelliseen sovellukseen tai aloitusruutuun.

Työpöytä (Desktop)

Työpöytä saa tässä esiversiossa muutamia viilauksia ja parannuksia. Huomattavin muutos on File Explorerin uudet kuvakkeet, mutta vastaavia muutoksia näkyy muuallakin.

Uudet kuvakkeet tulevat olemaan yhtenäisiä PC- ja puhelin-versioiden välillä, mikä tarkoittaa mm. samannäköisiä Office-kuvakkeita eri laitteissa.

Toimintokeskuksen (Action Center) ulkoasua on myös viimeistelty ja nyt se näyttääkin paremmin käyttöjärjestelmään integroidulta:

Muutamat kontrollit, kuten Äänenvoimakkuus (Volume) ovat nyt läpinäkyviä ja olemukseltaan uudenlaisia:

Virtuaalityöpöytien ikkunoiden käsittelyssä on päädytty siihen, että ne näytetään oletuksena vain aktiivisessa työpöydässä. Toimintaa voi kuitenkin muuttaa asetuksissa (Settings apps, System, Multitasking, Virtual Desktops), jos haluaa niiden näkyvän aina tehtäväpalkissa.

Cortana

Cortana-digitaaliavustajan käyttöönotto ja grafiikat ovat saaneet uutta ilmettä ja siten käyttökokemus on sujuvampi. Tosin – kuten kuva alla osoittaa – joudumme vielä odottamaan Cortanan saapumista suomen kielelle. Olen testannut sitä puhelimella (US-asetuksilla) ja näen siinä huimasti potentiaalia.

Aiemmin Charms Barin (oikean reunan valikko) avannut Win+C –näppäinyhdistelmä käynnistää nyt puheentunnistuksen.

Windows Hello

Windows Hello tuo uutta tietoturvaa kirjautumiseen. Perinteisen sormenjälkitunnistuksen lisäksi Windowsiin voi jatkossa kirjautua kasvojen tunnistuksella ja silmän iiriksen skannauksella. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, Windows Hello on jo asetuksissa, mutta varsinaisen kontrollit puuttuvat.

Windows Hello vaatii uusia laitteita, jotka kykenevät tunnistamaan käyttäjän kasvot, iiriksen tai sormenjäljen. Näitä laitteita on esitelty ja lisää tullaan näkemään kun etenemme kohti heinäkuun lopun julkistusta.

Tässä video, jossa Windows-tiimin edustajat kertovat tarkemmin uudesta teknologiasta ja tavasta kirjautua Windowsiin.

Tietoturvasta todettakoon, että tunnistautuminen on sidottu myös laitteeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että hakkerin pitää voida varastaa laitteeni ja onnistua samaan aikaan käyttämään biometrisia tunnisteitani (sormenjälki, iiris, kasvot) murtautuakseen tietoihini.

Microsoft Edge –selain

Esiversiossa 10130 nimi on edelleen Project Spartan, mutta nimi vaihtunee pian Microsoft Edge:ksi. Uusi selain hyppää nyt versionumeroon 15.10130 ja saa muutamia uusia ominaisuuksia / viilauksia:

  • Cortana, Favorites, Reading list ja muutamia muita paneeleja/ruutuja voi kiinnittää selailun ajaksi.
  • Advanced Print options.
  • Lukutila (Reading View) on parantunut ja tukee uusia sisältötyyppejä, ikkunan kokoja ja asetteluja.
  • Käyttäjät voivat nyt katsoa videoita koko ruudun tilassa (esim. YouTube, Hulu).

Tässä tekniset artikkelit Microsoft Edge –selaimen suorituskyvystä ja tietoturvasta:

Delivering fast JavaScript performance in Microsoft Edge

Microsoft Edge: Building a safer browser

Lopuksi

Aurinko paistaa ja kutsuu ulkosalle. Tosin kesälomaan vielä kuukausi, joten ihan vielä ei voi vapaalle heittää. Mutta voisiko tehdä kompromissin ja tehdä työt auringon alla? Jos yhdistäisi kätevästi suven ja tuottavuuden?

Aurajoen rannoilta löytyy lukuisia terasseja, joissa voisi yhdistää tietotyön ja kesäfiiliksen. Ja kun Windows 10 saapuu 29.7.2015, voi työpöytä siirtyä pysyvästi Turun rantabulevardeille. Siksi kätevää sitä on ajaa kaikilla laitteilla ja uusilla Universal-sovelluksilla.

Testiohjelmaan liittyminen

Jos olet kiinnostunut Windows 10:n esiversion testaamisesta ja haluat antaa Microsoftille palautetta, niin rekisteröidythän testiohjelmaan osoitteessa https://insider.windows.com/. 4 miljoonaa Windows-käyttäjää ovat niin jo tehneet. J

Kommentit tervetulleita

Kaikki kommentit ovat tervetulleita.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Kirjoittanut

Timo Läpinen toimii Elisa Appelsiinissa uuden teknologian evankelistana ja on julkaissut jo puolitoistasataa artikkelia mobiilista, tuottavuudesta ja uusista tuotteista. Vapaa-ajalla Timo ajaa Paimion Trek-tallissa, nostaa punttia ja on kova TPS-fani.