Windows 10: viisi tapaa nostaa tuottavuutta

Windows 10 tuo uusia ominaisuuksia, joilla voit lisätä tuottavuutta. Lisäksi muutamat aiemmin esitellyt ominaisuudet ovat kehittyneet edelleen ja tuovat siten uutta Windows 10:n käyttökokemukseen. Seuraavassa olen listannut 5 vinkkiä, joilla saat päivittäiseen työskentelyyn lisää vauhtia ja sujuvuutta.

1. Snap – ikkunat vierekkäin ja päällekkäin

Windows 8.1 esitteli tekniikan, jossa ikkunan pystyi asemoimaan puolen ruudun kokoiseksi, vain hiirellä reunaan vetämällä. Näin kaksi ikkunaa sai järjestettyä nopeasti vierekkäin ja hyödynnettyä paremmin isoa ruutua / näytön tarkkuutta.

Windows 10 tuo tuen neljän ikkunan nopealle kiinnittämiselle. Alla ote ruudultani, jossa olen vetänyt hiirellä kunkin sovellusikkunan omaan kulmaansa. Kun ikkunan vetää riittävän pitkälle kulmaan (tai jompaankumpaan reunaan) Windows näyttää läpikuultavan ikkunan merkiksi ikkunan uudesta koosta ja sijainnista.

Voit katsoa tästä Windows Central –sivuston videon Snap-ominaisuuden käytöstä.

2. Task view – vaihda sovellusten välillä

Haluatko nähdä kaikki sovellukset yhdellä silmäyksellä ja vaihtaa niiden väillä? Vastaus on Task view eli Tehtävänäkymä, jonka voit avata Win+Tab –näppäinyhdistelmällä.

Alla olevan kuvan tavoin kukin sovellus on omassa pienoisikkunassa, joiden välillä voit liikkua nuolinäppäimillä ja Enterillä. Tai hiirellä napauttamalla. Esc-painikkeella voit sulkea näkymän, jos haluat palata takaisin samaan sovellukseen.

3. Virtual desktops – luo useita työpöytiä

Tehtävänäkymä on kätevä, mutta voit mennä askeleen pidemmälle Virtuaalisella Työpöydällä. Kun Tehtävänäkymä on auki, voit lisätä Virtuaalisia Työpöytiä oikean alakulman plus-painikkeella.

Virtuaalisia Työpöytiä käyttämällä ikkunat voi jakaa eri työpöydille, mikä saattaa helpottaa ja nopeuttaa työskentelyä. Itse käytän usein vain muutamaa työpöytää, mutta niitä voi lisätä tarpeen mukaan enemmänkin (kokeilin 100 työpöydällä).

Ikkunoiden järjestely on helppoa, sillä voit raahata niitä työpöydältä toiselle. Kun suljet työpöydän, sen ikkunat siirtyvät edelliseen työpöytään. Näin ollen ei ole vaaraa, että vahingossa sulkee työpöydän (ja sen sovellukset) ja menettää keskeneräisen työn tietoja.

Katso tästä Windows Central -sivuston video, jossa Mark esittelee Tehtävänäkymän ja Virtuaalisen Työpöydän käyttöä.

4. Lisää vauhtia pikanäppäimillä

Julkaisin aiemmin artikkelin, johon kokosin keskeiset Windows 10 –pikakomennot. Tässä on erityisesti moniajoon liittyvät pikakomennot:

  • Win+Tab: Avaa Tehtävänäkymä
  • Alt+Tab: Vaihda auki olevien sovellusten välillä
  • Ctrl+Alt+Tab: Näytä avoinna olevat sovellukset
  • Win+nuolinäppäin: Kiinnitä sovellusikkuna vasempaan tai oikeaan reunaan, mihin tahansa kulmaan, tai pienennä/suurenna ikkuna
  • Win+pilkku: Vilkaise työpöytää
  • Win+Ctrl+D: Lisää virtuaalinen työpöytä
  • Win+Ctrl+vasen tai oikea nuoli: Vaihda virtuaalisten työpöytien välillä
  • Win+Home: Pienennä kaikki muut paitsi aktiivisen työpöydän ikkuna, paina uudelleen palauttaaksesi
  • Win+D: Näytä/piilota työpöytä

5. Käteviä hiiritekniikoita

Inaktiivisen ikkunan vierittäminen Kun alla olevan kuvan asetus on päällä, voit vierittää inaktiivista ikkunaa. Tämä voi olla erittäin kätevää esimerkiksi silloin kun työstät Wordin asiakirjaa ja haluat samalla vierittää viereisen selainikkunan sisältöä.

Ikkunan zoomaus Vanha, mutta edelleen kätevä tekniikka on zoomata sovelluksen / asiakirjan sisältöä Ctrl + hiiren rulla –yhdistelmällä. Tämä toimii Office-sovelluksissa, Tiedostonhallinnassa (eri näkymät) ja monessa muussakin sovelluksessa.

Näytä/piilota työpöytä Jos haluat vilkaista työpöytää hiirtä käyttäen, napauta oikean alakulman pientä tyhjää tilaa. Yksi napautus näyttää työpöydän ja toinen palaa avoinna olevaan sovellukseen.

Kommentit tervetulleita

Kaikki kommentit päivän artikkeliin ja Windows 10:iin liittyen tervetulleita. J

– Timo

 

Kirjoittanut

Timo Läpinen toimii Elisa Appelsiinissa uuden teknologian evankelistana ja on julkaissut jo puolitoistasataa artikkelia mobiilista, tuottavuudesta ja uusista tuotteista. Vapaa-ajalla Timo ajaa Paimion Trek-tallissa, nostaa punttia ja on kova TPS-fani.