Yritysvakoilun viimeisimmät vinkeet

Palvelunestohyökkäys voi olla savuverho – samaan aikaan toisaalla kollegasi saa viattoman näköisessä sähköpostissa haittaohjelman, joka alkaa kerätä tietoa yrityksenne järjestelmistä.  Entä oletko kuullut haittaohjelmasta, joka saapuu pieninä palasina ja osaa koota itsensä tavoitettuaan kohteensa?

Eikä siinä vielä kaikki – lisäksi haittaohjelma osaa muuttaa muotoaan jatkuvasti, jolloin perinteinen antivirusohjelma ei saa siitä vihjettäkään. Lopuksi haitake poistaa itse itsensä. Konstit on monet, kun on tietomurto on kyseessä. Yritysvakoilu on Suomessakin arkipäivää.

Elisan kyberturvapalveluiden business manager Sami Knuutinen kehittää työkseen yrityksille uusia turvapalveluja yhdessä kumppaniverkoston kanssa. Tavoitteena on asiakkaiden toiminnan jatkuuuden varmistaminen kaikissa tilanteissa. Tällä kyberturvamiehellä ei ole varustuksenaan supersankarin erikoisasua – hänen salainen aseensa on pitkä työkokemus erilaisissa kyberturvallisuuden tehtävissä sekä motivoitunut ja taistelutahtoinen asenne.

“Urani alkuaikoina 90-luvun lopussa kaikissa firmoissa ei ollut edes sähköpostia. Nyt olemme kaikki kiinni globaalissa tietojärjestelmässä, mikä tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia yritysvakoiluun. Muuttuvien kyberturvauhkien perässä pysymisessä on ammattilaisellakin tekemistä. Koen itse erittäin motivoivaksi työskentelyn jatkuvasti eteen tulevien uusien ilmiöiden parissa”, Sami sanoo.

Yritysvakoilua voidaan pohjustaa SoMessa

Yritysvakoilu on pidettävä erillään normaalista kilpailuun liittyvästä tiedustelutoiminnasta. Se määritellään Suomen rikoslaissa: kyseessä on aina laiton, oikeudeton toiminta, jolla murtaudutaan tietojärjestelmiin tai muilla tavoin kalastellaan salassapidettävää tietoa.

Yritysvakoilua on myös esimerkiksi työhaastattelussa järjestelmällisellä utelulla saatu tieto. Vakoilua voidaan nykyisin pohjustaa sosiaalisessa mediassa:  LinkedIn ja Twitter tarjoavat urkkijoille monipuolista tietoa henkilöistä ja projekteista.

“Yritysvakoilu on erittäin suunnitelmallista toimintaa, jossa mikään ei tapahdu sattumalta tai vain testaamisen takia. Taustalla on selvät tavoitteet. Toiminta on usein johdettu monen portaan kautta, jolloin kaikki laittomiin hankkeisiin osallistuvat osapuolet eivät edes tiedä toisistaan.”

Tietopääoma = koko pääoma

Mikä sitten on salassapidettävää tietoa – se määrittyy toimialan mukaan ja yrityskohtaisesti. Suomessa on paljon korkean asiantuntijuuden yrityksiä, joiden koko pääoma muodostuu tiedosta: esimerkit löytyvät vaikkapa peli- ja rahoitusalalta sekä lääketeollisuuden ja huipputeknologian parista. Toimialasta riippumatta ulkopuolista kiinnostusta herättävät kaikki yritysjärjestelyihin liittyvät asiat.

 “Salaiseksi luokitellaan yleisesti kilpailuetua tuottava tieto, kuten esimerkiksi asiakkaisiin, henkilökuntaan, tuotekehitykseen ja hinnoitteluun liittyvä tieto. Jokaisen yrityksen on itse tunnistettava oma salassa pidettävä tietopääomansa. Sitten tuo tieto on rajattava selkeästi ja suojattava asianmukaisesti”, Sami kuvaa.

Suojautumiseen kuuluu kyberturvapalveluiden lisäksi olennaisena osana oman henkilöstön kouluttaminen ja valistaminen: jokaisen täytyy olla tietoinen tietoturvan perusasioista. Myös kyberturvallisuuden ajankohtaisista uhkista on hyvä pysyä ajan tasalla.

“Salassa pidettävää tietoa on käsiteltävä sen elinkaaren kaikissa vaiheissa siten, että tieto on ainoastaan niiden ihmisten saatavilla, joille se kuuluu. Järjestelmien teknistä suojausta toteutetaan sitten erilaisilla kyberturvapalveluilla, jotka tekevät jatkuvaa seurantaa, havaitsevat poikkeamia ja puuttuvat niihin nopeasti.”

Mitä vuosi 2016 tuo tullessaan?

Sami Knuutinen katsoo kohti tulevaa vuotta toiveikkaana. Hän uskoo, että tietoisuus kyberuhkista kasvaa nyt nopeasti. Paremman suojauksen ja havainnointikyvyn myötä väärinkäytöksiä tulee myös entistä useammin julkisuuteen. Tämä voi olla positiivinen itseään vahvistava kierre.

Kyberturvamiehen vinkit yritysvakoojien pään menoksi:

  1. Tunnista salassa pidettävät tiedot.
  2. Lisää tietoisuutta kyberturvallisuudesta ja sen ilmiöistä.
  3. Hyödynnä parhaita kyberturvapalveluita omassa liiketoiminnassa.

 

Elisa perustaa kyberturvakeskuksen suojaamaan yrityksiä verkkohyökkäyksiltä Lue lisää lehdistötiedotteesta >>

Tutustu Elisan Kyberturvapalveluihin

Katso Elisan kaikki verkon tietoturvapalvelut