Kestävä puhelin tuo turvallisuutta – valitse omasi

Lukuaika 4 min

Vesitiiviit ja tiputuksen kestävät puhelimet ovat oiva valinta ulkotyöhön sekä paljon liikkuvalle. Niitä voi käyttää missä vain vailla huolta rikkoontumisesta.

Monet uudet puhelimet houkuttelevat vaikuttavalla muotoilulla ja kekseliäillä värityksillä. Kiiltävät lasipinnat ja pyöreät reunat näyttävät upeilta, mutta saattavat tehdä puhelimesta liukkaan kädessä. Onko näyttävyys luotettavuutta tärkeämpää? Olisiko sittenkin järkevää satsata kestävyyteen?

Onneksi osa puhelinvalmistajista tekee myös puhelimia, joiden tärkein ominaisuus on kestävyys kaikissa olosuhteissa. Kestävä puhelin ei pelkää sääolosuhteita ja kestää pudottamisen lattialle, koska sen kuoret eivät ole lasia tai ohutta metallia. Kestävät puhelimet ovat poikkeuksetta IP68-suojattuja. Niiden sisään ei siis pääse pieninkään pölyhiukkanen ja ne kestävät hetkellisen upotuksen veteen. Maahan tippuneen tai muuten likaisen puhelimen voi huoletta huuhdella hanan alla puhtaaksi. Yleensä valmistajat ilmoittavat, kuinka pitkäaikaisen ja syvän sukelluksen puhelimet kestävät.

Käytännöllisiä erikoisominaisuuksia

Kestävissä puhelimissa on mainioita ominaisuuksia, jotka eivät aina teknisiä tietoja selaamalla tule selväksi. Ne pysyvät kädessä erinomaisesti, sillä kuori ei ole liukas vaan kitkaisen kuminen. Kumisesta reunasta saa erinomaisen otteen myös märillä käsillä tai hansikkailla.

Kosketusnäyttöä voi käyttää hansikas kädessä. Fyysiset ohjausnäppäimet ovat kuvaruudun alapuolella. Tästä on hyötyä erityisesti työmailla ja pakkasessa, kun kädet ovat kylmät, kosteat tai liukkaat. Puhelimet kestävät kylmää ja kuumaa eivätkä sammu ääriolosuhteissa. Nämä ovat käytännönläheisiä ominaisuuksia, joita kalleimpiin älypuhelimiin ei saa.

Kestävät puhelimet eivät kuitenkaan vastaa suorituskyvyltään nykyisiä huippupuhelimia. Työkäyttöön suunnattuja puhelimia ei siis ole optimoitu viihde- tai pelikäyttöön. Kestävissä puhelimissa käytetään yleensä keskitason suorittimia ja tallennustila on vaatimaton. Tilaa voi onneksi laajentaa muistikortilla.

Hieman yllättäen kestävissä puhelimissa käytetään edelleen microSIM-kortteja, joita ei enää muissa nykypuhelimissa käytetä. Tämä on syytä tiedostaa, koska se estää helpon siirtymän muista nanoSIM-korttia käyttävistä puhelimista kestävään kakkospuhelimeen akun loppuessa. Ratkaisuna voi kantaa microSIM-sovitinta aina mukana.

Kameroiden kuvanlaatu ei pärjää samanhintaisille peruspuhelimille. Kameroilla kuitenkin saa asiallisia ulkokuvia, jotka riittävät raportteihin ja muistiinpanoihin hyvin. Monikamerajärjestelmiä kestävistä puhelimista ei vielä löydy, joten optisesta zoomista ei kannata haaveilla.

Kestävyyttä someilun sijaan

Kestävä puhelin soveltuu siis käyttäjille, jotka eivät roiku some- tai viihdepalveluissa vaan liikkuvat paljon esimerkiksi ulkona metsällä tai työmailla. He käyttävät puhelinta puhumiseen ja viestien lähettelyyn sekä satunnaiseen nettiselailuun. Puhelin tarjoaa heille ne ominaisuudet, joita erityisesti työmailla, metsässä ja muualla ulkona tarvitsee. Tällöin luotettava puhelin on selkeä valinta, jota ei tarvitse katua.

Caterpillar CAT S41 – Älypuhelin kovissa kuorissa

CAT S41 on normaaliin työkäyttöön suunnattu, poikkeuksellisen kestävä älypuhelin. Android-käyttöjärjestelmän ansiosta siinä voi kattavasti käyttää tuttuja sovelluksia, joten työasiat hoituvat kaikkialla helposti.

Puhelin uhkuu luotettavuutta jämäkällä ulkoasullaan. Tavallisiin puhelimiin verrattuna se on selkeästi paksumpi ja muotoilultaan kulmikkaampi. Kuminen viimeistely kuviopinnan kanssa takaa liukkaammallekin kädelle tai hansikkaalle tukevan otteen.

Kaksi microsim-paikkaa mahdollistavatesimerkiksi päivystyskäytön, mitä puoltaa myös puhelimen kapasiteetiltaan iso akku. Jos puhelinta ei käytetä aktiivisesti netissä, pärjää sillä helposti viikon ilman latausta. Puhelinta voi käyttää myös varavirtapankkina muille puhelimille PowerShare-ominaisuuden ja mukana tulevan johdon avulla.

Erikoisuutena puhelimessa on fyysinen pikanäppäin, jonka käyttötarkoituksen voi valita itse. Sen voi esimerkiksi määrittää aukaisemaan kameran. Kolmentoista megapikselin kamera on kuvanlaadultaan kohtuullinen. Se ottaa luotettavasti kuvat hankalissa paikoissa, joihin parempaa puhelinta ei halua viedä. Se sopii mainiosti kosteiden kohteiden tai vedenalaiseen kuvaukseen.

CAT S41 on puhelin käyttäjille, jotka haluavat kestävyyttä suorituskykyä enemmän. Se sijoittuu hinnaltaan samalle viivalle keskiluokan puhelinten kanssa.

Caterpillar CAT S41

Caterpillar CAT S41

Näyttö: 5,0’’

Käyttöjärjestelmä: Android

Akkukesto: 60 h puhetta / 44 vrk valmiusaikaa

Tiputus: 1,8 m betonille

Vesitiiviys: 2 m / 60 minuuttia IP68

Osta Caterpillar CAT S41 yritykselle

Osta Caterpillar CAT S41 kuluttajana

Samsung Galaxy Xcover 4S Enterprise Edition – Monipuolisesti turvallinen

Samsung XCover 4S Enterprise Edition on yrityksille suunnattu erikoisversio kestävästä puhelimesta. Se sopii aktiiviseen työkäyttöön mutta ei hajoa pikku vahinkojen takia.

Puhelin on saatu mitoiltaan miellyttävä ohueksi kestävistä kuoristaan huolimatta. Viiden tuuman näytön kirkkaus on tyydyttävä, joten tietojen etsiminen netistä onnistuu helposti. Suorituskykyä on riittävästi sujuvaan käyttöön. Kädet tarttuvat mainiosti puhelimen pintakuvioituihin reunoihin.

Puhelimen erikoisuuksiin kuuluu kaksi microsim-korttipaikkaa sekä vaihdettava akku. Sim-kortit ovat akun kanssa takaa aukeavan kannen alla hyvässä suojassa.

16 megapikselin kameran saa kätevästi käyttöön tuplaklikkaamalla kotinäppäintä. Kuvien ottamiseen on myös fyysinen näppäin. Sama näppäin toimii muulloin kätevänä kytkimenä, jolla puhelinta voi käyttää taskulamppuna led-valon avulla.

Pelkän fyysisen kestävyyden lisäksi XCover sisältää Samsungin Knox-tietoturvan. Sen avulla voi muun muassa salata puhelimen sisältöä, joten arkoja tietoja ei pääse vuotamaan, vaikka puhelin varastettaisiin tai se hukkuisi. Enterprise-malliston etuna on myös neljäksi vuodeksi taatut tietoturvapäivitykset.

Samsung XCover 4S Enterprise Edition

Samsung Galaxy XCover 4S

Näyttö: 5,0’’

Käyttöjärjestelmä: Android

Akkukesto: 23 h puhetta (vaihdettava akku)

Tiputus: 1,2 m

Vesitiiviys: 1,5 m / 30 minuuttia IP68

Osta Samsung Galaxy XCover 4S Enterprise Edition yritykselle

Osta Samsung Galaxy XCover 4S kuluttajana

Caterpillar CAT S61 – Kestävyyttä ja erikoisominaisuuksia

CAT S61 on Caterpillarin lippulaivapuhelin, joka on vertaansa vailla. Se on luotu käyttäjille, jotka tarvitsevat kestävyyden ohella erikoisominaisuuksia, joita ei kilpailijoilta löydy.

Lämpökamera, lasermitta ja ilmanpuhtausmittari ovat S61:n erikoisuudet. Flir-lämpökamera näyttää ruudulla päivittyvän infrapunakartan, joilla löytää helposti vuotokohdat seinissä ja saumoissa tai jopa putket seinien sisältä. Lämpökarttoja voi tallentaa kuvina yhdessä astelukemien kanssa. Lasermitta toimii helppona mittana suoraan kamerakuvan avulla. Ilmanlaadun tarkkailuulla osaa puolestaan pitää huolen siitä, ettei maali- tai muille vaarallisille höyryille tule altistuttua liian pitkäksi aikaa.

Puhelin on paksu ja melko painava. Sen tuntee olevan taskussa tarvitsematta tarkistaa. Alumiininen reunus ja liukumaton takakuori pitävät huolen, ettei puhelin tipu käsistä. Isoja fyysisiä näppäimiä voi käyttää hanskojenkin kanssa helposti. Ohjelmoitava pikanäppäin auttaa yleisimpien käyttötarpeiden sujuvaan käyttöön.

Puhelimen suorituskyky on tyydyttävä ja sillä pärjää pitkään. Akkukesto on mainio ja puhelin tukee QuickCharge 4.0 -pikalatausta. Muista ryhmän puhelimista poiketen S61 käyttää tuttua nanosim-korttia.

CAT S61 nousee hinnaltaan puhelinten lippulaivaluokkaan. Puhelimen hankinnan perusteeksi sopivat parhaiten erikoisominaisuudet, jotka jo itsessään ovat syy puhelimen hankintaan, jos niitä tarvitsee päivittäin. Tavalliseen käyttöön puhelin on liian järeä ja edullisemmallakin pärjää hyvin.

Caterpillar CAT S61

Caterpillar CAT S61

Näyttö: 5,2’’

Käyttöjärjestelmä: Android

Akkukesto: 30 h puhetta / 38 vrk valmiusaikaa

Tiputus: 1,8 m betonille

Vesitiiviys: 3 m / 35 minuuttia IP68/69

Osta Caterpillar CAT S61 yritykselle

Osta Caterpillar CAT S61 kuluttajana

Caterpillar CAT B35 – Kestävä kakkospuhelin

CAT B35 soveltuu mainiosti varsinaisen älypuhelimen rinnalle tai pääasiassa puhelukäyttöön. Puhelin kestää arjen kolhut ja pysyy luotettavasti päällä heikoissakin sääolosuhteissa ja pidemmissä reissuissa.

B35 muistuttaa puhelimia ennen älypuhelinten aikakautta. Se on nykypuhelimiin verratessa kapea mutta paksu. Kapeus ja kuvioidut muovikuoret takaavat turvallisen otteen puhelimesta.

Ohjaus tehdään kursorinäppäimillä kosketusnäytön sijaan. Puhelimesta löytyy aidot numeronäppäimet, joilla myös tekstiviestit kirjoitetaan vanhaan malliin. Puhelimessa on valmiiksi asennettuna muutama Googlen palvelu, kuten kartat, haku ja YouTube. KaiOS-sovelluskaupan valikoima ei ole suuri, mutta esimerkiksi Whatsapp löytyy.

Kamera on erittäin vaatimaton kahden megapikselin tarkkuudellaan ja sopii lähinnä hätävaraksi tilanteisiin, missä muilla kameroilla ei uskalla kuvata. Akkukesto on hyvä, kunhan nettiä ei tule aktiivisesti käytettyä.

CAT B35 on oiva kakkospuhelin. Se sopii käyttäjille, joiden ei tarvitse työpäivän aikana käydä netissä. Edullinen hinta ja kestävyys puhelimessa on erinomaisesti kohdallaan. Älypuhelimen rooliin se ei kuitenkaan sovi.

Caterpillar CAT B35

Caterpillar CAT B35

Näyttö: 2,4’’

Käyttöjärjestelmä: KaiOS

Akkukesto: 10 h puhetta / kuukausi valmiusaikaa

Tiputus: 1,8 m betonille

Vesitiiviys: 1,2 m / 35 minuuttia IP68

Osta Caterpillar CAT B35 yritykselle