Vankka verkosto on kuin alati paksuuntuva köysi, jossa tapaamiset muodostavat uuden punoksen. Paras tapa tutustua toiseen on kysellä ja kuunnella, yrittäjä ja ammattimainen verkostoituja Reidar Wasenius kertoo.
Puhelin soi. Toisessa päässä Reidar Wasenius pahoittelee myöhästyvänsä varttitunnin. Se on hyvä, sillä samalla Waseniuksen kanssa päästään suoraan asian ytimeen.
”Ootsä syönyt jo lounaan? No hei, mää tarjoon. Jutellaan samalla, niin saadaan konkreettinen esimerkki verkostoitumisesta”, Wasenius juttelee puhelimeen palatessaan asiakkaansa luota.
Reidar Wasenius on mies, jolla on monta rautaa tulessa. Suuri yleisö voi tunnistaa hänen äänensä vaikkapa Kelan puhelinnauhoitteista tai VR:n kuulutuksista, joita Wasenius on tehnyt muiden töidensä ohessa. Tilitase pysyy kuitenkin kunnossa Waseniuksen pitämien viestintäkoulutusten sekä keskittymiskykyä kehittävien Aivobic-aivovalmennusten ansiosta.
Wasenius tunnetaan äärimmäisen lahjakkaana ja jopa ammattimaisena verkostoitujana. Huhut ovat totta: kun samassa pöydässä on istunut puoli tuntia, tuntuu kuin hänet olisi tuntenut pidempäänkin.
Mikä siis on Waseniuksen salaisuus, jolla hän verkkoineen apajilla saalistaa? ”Salaisuus kuulostaa hieman turhan syvälliseltä! Tykkään jutustella ihmisten kanssa aidon vilpittömästi ja olen kiinnostunut ilmiöistä ja elämäntilanteista”, Wasenius sanoo.
Verkostosi paljastaa kuka sinä olet
Hyvä ansioluettelo ja ammattiosaaminen myyvät itse itsensä. Väärin, jos Waseniukselta kysytään. Ne tarvitsevat tuekseen oikeat kontaktit.
”Kun työskentelin konsulaatissa Los Angelesissa, tilaisuuksissa ihmiset eivät kysyneet, keitä tunnen. He halusivat tietää, ketkä tuntevat minut.”
Tällä Wasenius haluaa osoittaa verkostoitumisen merkityksen. Kun ihmisen on tavannut, seuraava puhelinsoitto on aina entistä helpompi. Samalla verkostot luovat kuvan siitä, kuka ja millainen ihminen itse on.
”Minulle verkostoituminen on itsestäänselvyys, mutta on siitä hyötyäkin. Mitä enemmän on ihmisiä, jotka tuntevat minut, sitä helpommin löydän sopivia tehtäviä ja kumppaneita liike-elämässä.”
Samalla hyvä verkosto kasvattaa markkina-arvoa muiden silmissä. Facebookissa Waseniuksella on lähes 5000 kaveria, joista hän on tavannut jokaisen. Elämässään hän laskee tutustuneensa noin 22 000 ihmiseen.
”Työ- tai projektihaastattelussa se on arvokasta pääomaa, kuin aarre käsissä. Eiväthän he tiedä, onko verkostostani oikeasti jotakin hyötyä vai ei, mutta ehkä siitä on, kun nytkin haastattelet minua aiheesta.”
Ole oma itsesi – sen on riitettävä
Waseniusta on luonnehdittu ekstrovertiksi. Se helpottaa verkostoitumista, mutta hänen mielestään taitoa voi myös oppia. On vain kiinnostuttava, luettava ja ennen kaikkea kokeiltava.
Ravintolassa Wasenius esittelee itsensä parille etäisesti tutulle kasvolle. Toinen kertoo heidän jo tavanneen aiemmin.
”Mutta mitä sitten? Kaikkea ei voi muistaa, ja jos nyt pahinta on pieni kolaus omalle egolle, niin mitään kovin pahaa ei silti ole tapahtunut.”
Verkostoitumiseen pätevät pitkälle samat säännöt kuin tutustumiseen baaritiskillä. Waseniuksen mielestä homma toimii, kun ei yritä liikoja. Pitkälle pääsee sillä, kun avaa suunsa, esittelee itsensä ja kysyy esimerkiksi, mistä toinen on tullut ja mitä tekee.
”Tärkeää on, ettei ala miettiä toisen asemaa suhteessa omaan itseen, vaan kohtelee kaikkia vertaisinaan.” Riittää siis, kun on oma itsensä. Ja jos ei riitä, ei pidäkään riittää.
”Aivan kuten baaritiskilläkin, toinen ihminen aistii sen nopeasti jos hänet näkee itselleen rahapussina tai sänkykumppanina. Siitä vain lähtee omassa päässä outo peli, joka heijastuu ulos kummallisena käytöksenä.”
”Jos sydämessä ei ole palava halu ja motivaatio ei ole kunnossa, verkostoituminen alkaa tuntua etenkin pitemmän päälle työltä sanan huonossa merkityksessä”, Wasenius jatkaa.
Kun itse muistaa ensin antaa, vähitellen saa takaisin
Kun verkosto alkaa olla pystyssä, työ jatkuu. Olemassa olevista arvokkaista kontakteista on ehdottomasti pidettävä huolta.
”Kun tapaan jonkun, pidän huolen siitä, että otan häneen pian yhteyttä Facebookissa tai LinkedInissä. Jos saan käyntikortin, kirjoitan taakse missä ja milloin sain sen ja laitan kansiooni.”
Jatkossa toistuva yhteydenpito on kaiken a ja o. Wasenus tosin huomauttaa, ettei kaikille ihmisille voi olla yhtä paljon aikaa, eikä sosiaalisen median pidä antaa viedä mennessään. Kun tekee parhaansa, se riittää. On ihmisellä muutakin tekemistä.
”Itse peukuttelen, jaan verkostolleni linkkejä ja koetan ehtiä onnitella syntymäpäivistä. Verkostoituminen toimii niin, että kun itse muistaa usein antaa, alkaa pikku hiljaa myös saada.”
Se on totta. Ennen haastattelua Wasenius lupaa tarjota lounaan, mutta pankkikortti ei toimikaan. Sen sijaan Wasenius saa kirjoittajan tarjoamaan lounaan, minkä vuoksi päädymme sopimaan uuden tapaamisen tulevaisuuteen. Näin verkostoituminen toimii.
Reidar Waseniuksen vinkit verkostoitujalle
Twitter – Himonäpyttelijän venttiili
Nopeatempoinen ja intensiivinen Twitter sopii etenkin niille, jotka mielellään näpyttelevät kännykkää ahkerasti joka päivä. Vähemmälläkin voi olla mukana, mutta silloin isot hyödyt jäävät saavuttamatta. Henkilösuhteiden asymmetria on iso etu: Se, että joku ryhtyy seuraamaan sinua, ei lainkaan velvoita sinua seuraamaan häntä.
Slideshare – Punnittua puhetta herkullisina annoksina
Miljoonia esityksiä tarjoava Slideshare on upea kokoelma ammattilaisten ajatuksia ja arvokasta tietoa. Jos sinulla on sanottavaa isolla S:llä ja osaat pukea sen siistiksi esitykseksi, voit Slidesharen avulla saada itsellesi ajatuksiasi arvostavan yleisön – jopa maailmanlaajuisesti.
LinkedIn – Pakollinen bisnestyökalu
LinkedIn on jokaisen liike-elämässä verkostoituvan perustyökalu. Se on jo lähes pakollinen, jos aiot verkostoitua tehokkaasti oman markkina-arvosi parantamiseksi.
Facebook – Taitoa ja voimia vaativa moottorisaha
Facebook on maailman ylivoimaisesti tehokkain verkostoitumisen työkalu jo pelkästään maapallon väestön kattavuuden ansiosta. Sen lukuisat hyödylliset toiminnot tekevät Facebookista selkeän ykkösen etenkin pienyrittäjille ja freelancereille. Aktiivinen käyttö ja kokeilu tekevät mestarin.