Syötkö sinäkin pian hyönteisiä?

Lukuaika < 1 min

Suomalainen startup-yritys EntoCube haluaa löytää ekologisen ratkaisun maailman ruokaongelmaan. Yritys valmistaa hyönteiskasvattamoja.

Teksti: Sanni Jokinen

Vuoteen 2050 mennessä lihankulutuksen maailmassa ennakoidaan tuplaantuvan. Jos näin käy, olemme pulassa: maapallo ei kestä nykyisenkaltaista lihantuotantoa määrien kasvaessa. EntoCube-startupilla on tähän ratkaisu: hyönteiskasvattamot.

”Hyönteisiä syödään jo yli sadassa maailman maassa. Ne ovat terveellistä ja proteiinirikasta ravintoa. Hyönteisjauheen proteiinipitoisuus on jopa 70 prosenttia, kertoo EntoCuben perustaja Otto Palonen.

EntoCube valmistaa hyönteisten kasvatukseen sopivia kontteja sekä myy hyönteisiä ruokatuotantoon. Tällä hetkellä EU:n alueella ei ole mahdollista tarjota hyönteisiä ruuaksi, joten EntoCuben hyönteiset päätyvät toistaiseksi EU:n ulkopuolelle. Tulevaisuudessa Palonen toivoo lainsäädännön muuttuvan ja ihmisten löytävän hyönteiset ravinnokseen.

”Yhden nautakilon tuottamiseen tarvitaan 20 000 litraa vettä. Kilon hyönteisiä voi tuottaa yhdellä litralla vettä.”

Palonen ehdottaa hyönteisiä tarjottavaksi esimerkiksi uppopaistettuina. Startup-tapahtuma Slushissa EntoCube-esitteli sirkkakonvehtia.

Lue myös

Kuukauden startup: Naturvention

Kuukauden startup: Faralong

Isokyröläinen viskitislaamobisnes ei katso aikaa eikä paikkaa

Mistä on Suomen merkittävin startup-tapahtuma tehty?