Mikä on paras netti mökille? Vinkit kesän etätyöhön

Lukuaika 2 min

Huippunopean 5G:n ansiosta mökkikausi on nyt entistä monipuolisempi – valitse paras netti mökille, hyödynnä hybridityömahdollisuudet ja nauti täysin siemauksin lomastasi.

Kesämökki on lomailua varten, mutta silloin kun tietokonetta tarvitaan, yhteyden on toimittava.

Nopea 5G-yhteys tuo mökille teinit, työt ja vapauden hoitaa asiat juuri silloin, kun se mökkeilyn keskelle sopii.

Käsillä oleva vuodenaika ei ole mikä tahansa vuodenaika. Nyt alkava suvi on aikakausi, joka tuo tullessaan taas uusia, hienoja mahdollisuuksia hybridityöhön.

”Näin voi hyvin sanoa. Monet organisaatiot ovat joutuneet sopeutumaan viime vuosina poikkeuksellisiin oloihin ja löytämään uusia tapoja työskennellä. Uusi hybridimalli tarjoaa joustavuutta niin työnantajalle kuin työntekijälle”, Elisan yritysliittymien Business Lead Minna Vatilo kertoo.

Elisan 5G-verkko ulottuu jo yli 200 paikkakunnalle ja se seuraa kesäksi mökeilleen matkustavia, nopeisiin yhteyksiin tottuneita käyttäjiään. Entistä nopeampi 5G-verkko on myös edeltäjiään 3G- ja 4G-verkkoja energiatehokkaampi.

”Jo nyt nähdään, että hybridimalli tulee jatkamaan kasvuaan ja olemaan yhä suositumpi vaihtoehto monille työntekijöille ja työnantajille. Luotettavat ja nopeat mobiiliyhteydet mahdollistavat joustavan tavan tehdä töitä paikkariippumattomasti.”

Perheen teinit ja viihdepalvelut vaativat nopeaa kaistaa

Hybridityön ohessa tärkeä syy kesäasunnon 5G-päivitykselle on jälkikasvun viihtyminen. Kun bitit kulkevat vauhdilla, saattavat teini-ikäiset lapsetkin kulkea vanhempien perässä mökille pikkuisen pidempään kuin muuten.

”Sosiaalisen median sisällöistä jo yli 80 % muodostuu videoista. Laadukkaat ja visuaaliset sisällöt koukuttavat tehokkaasti katsojiaan mm. TikTokissa, jossa käytännössä kaikki sisältö koostuu videoista. Laadukkaan videokuvan rooli myös työpalavereissa on kasvanut.”

On omasta päätöksestä kiinni, kuinka paljon omaan mökkeilyyn haluaa tekniikkaa. Kun yksi tarvitsee täyden palvelun virtuaalitoimiston laiturin nokkaan, haluaa toinen kuunnella kesän ääniä rauhassa ilman näppäimistön häiriöääniä. Arjen täyttävää digiähkyä on hyvä pysähtyä miettimään, mutta samalla kesämökin digivarustusta kannattaa ajatella käytännöllisesti.

”On hyvä vähentää varsinaisella lomalla tietokoneiden ja puhelimen käyttöä, ja välillä olla jopa kokonaan ilman niitä. Samalla kuitenkin on mukavampaa, että yhteydet toimivat siinä vaiheessa kunnolla, kun niitä halutaan käyttää varsinaisen lomakauden ulkopuolella.”

Mobiilireitittimen voi ottaa mukaan myös lomareissuille

”Se, millainen 5G-yhteys kannattaa valita, on täysin kiinni siitä, kuinka paljon ja mihin verkkoa mökillä käytetään”, Vatilo kiteyttää.

Yksinkertaisin ratkaisu on verkkoyhteyden jakaminen omasta 5G-puhelimesta. Tapa on helppo, ja myös jakamalla saavutettu nopeus riittää hyvin satunnaiseen peruskäyttöön.

”Ongelma tulee toisaalta juuri käytännöllisyydestä. Jakaminen vie puhelimesta akkua, ja esimerkiksi puhelun tullessa jako voi katketa. Jos mökillä tekee töitä, on parempi käyttää erillistä 5G-liittymää.”

5G-yhteys voidaan tuoda kesäasunnolle akkukäyttöisen mobiilireitittimen eli tuttavallisemmin mokkulan tai verkkovirtaa käyttävän 5G-reitittimen avulla. Vaikka Elisan 5G-verkko on jo todella kattava, saattaa joidenkin mökkikuntien niemenkärjet jäädä senkin ulottumattomiin.

”Mokkula sopii hyvin mökille ja sen voi ottaa myös matkalle mukaan. 5G:n hyötyihin kuuluu myös se, että 5G-liittymillä saa parhaan yhteyden myös 4G-verkon alueella.”

Kiinteä antenni on ympärivuotisen loma-asunnon valinta

Kun kyse on enemmän ympäri vuoden asuttavasta loma-asunnosta kuin syrjäisestä piilopaikkana toimivasta mökistä, myös vaatimustaso usein kasvaa. Silloin paras ratkaisu verkkoyhteydeksi on yrityskäyttöön suunnattu Elisa Netti Lite 5G Kiinteä tai sen kuluttajapuolen Elisan 5G Kotinetti.

”Kiinteä antenni on usein paras, kun tarvitaan paljon nopeutta ja kapasiteettia. Sen avulla yhteys saadaan usein toimimaan myös siellä, missä esimerkiksi maaston muotojen takia puhelimen tai mokkulan kuuluvuus jää vajaaksi.”

Loma-asunnot myös kehittyvät jatkuvasti, Vatilo huomauttaa. Uudisrakentamisen ja suurempien remonttien myötä yhä useampi vapaa-ajan asunto muuttuu älymökiksi, jonka lämmitystä, valaistusta ja kulunvalvontaa voidaan ohjata etänä. Älymökki vaatii yhteyksiltä luotettavuutta.

”Nykyisin moni laite toimii omalla SIM-kortilla. Mökin 5G-yhteys kuitenkin mahdollistaa erilaisten taloteknisten ratkaisujen käytön luotettavasti yhden yhteyden avulla.”

Lue myös

5G mahdollisti unelmien etätyön Lapissa

Elisan 5G-verkko Suomessa

Näin elisalaiset käyttävät 5G-yhteyttä etätöissä

5G:n avulla Woolin livestriimi ei katkea 

Lataa maksuton opas hybridityöhön:

Hybridityön parhaat käytännöt – tarkistuslista