5G vauhdittaa insinööritoimiston työtä

Lukuaika 2 min

Pientalojen urakoihin erikoistunut insinööri Pekka Reunanen varusti kotitoimistonsa Elisa Netti Lite 5G Kiinteä -palvelulla. Nyt suuretkin suunnitelmat liikkuvat rivakasti.

Kun ikätoverit alkavat miettiä eläkepäiviä, rakennusinsinööri Pekka Reunanen heittelee isompaa vaihdetta silmään. Maaliskuussa Helsingin Länsi-Pakilassa kotitoimistolle hankittu Elisan 5G-yhteys liikuttaa Reunasen Insinööritoimisto Palkonin kuvia ja suunnitelmia rivakasti paikasta toiseen.

Kotitoimiston nopean 5G-verkon ansiosta pieni insinööritoimisto voi toimia tehokkaasti paikkariippumattomasti. Reunasen työparina toimiva arkkitehti pitää toimistoaan muutaman kilometrin päässä Helsingin Maunulassa. Lohjalla asuva yhteistyökumppani puolestaan piirtää Helsingissä luonnostellut hahmotelmat CAD -suunnitteluohjelmistolla puhtaaksi.

”5G:n arvo työssämme tulee esiin juuri siinä, kun liikuttelemme suuria kuvatiedostoja yrityksen sisällä ja toisaalta siinä vaiheessa, kun rakennuslupa-asioita hoitaessani tallennan suunnitelmat ja kuvat Lupapisteen sähköiseen asiointipalveluun. Nyt kuvat liikkuvat 5G:n kautta todella nopeasti”, Reunanen sanoo.

Työ hoituu, kun verkkoyhteys toimii

Reunaselle on ehtinyt kertyä reilusti kokemusta rakennusinsinöörin ammatista. Hän aloitti työt yli 41 vuotta sitten. Silloin käytettiin paperia ja tietokoneet vasta tekivät tuloaan.

”Nyt oikeastaan koko työni voi hoitaa tästä kotikonttorilta kannettavan tietokoneen äärestä, kunhan verkkoyhteydet vain toimivat.”

Vuonna 1993 perustetun Palkonin erityisalaa ovat pien- ja rivitalot. Yhtiön arkkitehti piirtää piirustukset, insinöörinä Reunanen puolestaan hankkii asiakkaan puolesta tarvittavat rakennusluvat ja johtaa työmaata tai toimii rakennusurakassa valvojana.

Rakennusalan luvat alkoivat siirtyä verkkoon viitisen vuotta sitten ja käytännössä kaikki viranomais- ja lupa-asiat hoidetaan nyt verkon kautta. Eli sinänsä varmatoimiset yhteydet ovat työssäni hyvin tärkeitä.

Yritystoimintaan liittyvät konttorityöt sujuivat hitaammillakin biteillä, mutta varsinainen insinöörityö ja siihen liittyvät suuret tiedostot liikkuvat nyt aiempaa liukkaammin.

Asennus sujui helposti vanhalla pientaloalueella

Reunanen asuu ja työskentelee erillistalossa, joka kuuluu kolmen asunnon taloyhtiöön Helsingin Länsi-Pakilassa. Vuonna 2007 valmistunut talo on alueen rakennuskantaan nähden uusi. Monen suomalaisen pientaloalueen tapaan 50- ja 60-luvuilla rakennetun Länsi-Pakilan alueen ikä näkyykin katujen alla kulkevissa puhelin- ja dataverkoissa.

Pekka Reunanen

”Talon sisällä kaapelit ovat uudet, mutta alueellamme sen sijaan olisi saatavissa vain vanha televerkko, jonka toimintavarmuudesta monet naapurit ovat valittaneet. Siksi päädyimme itse aiemmin toteuttamaan oman nettimme 4G-yhteyden avulla”, Reunanen kertoo.

Kevättalvella Reunanen päätti tarttua Elisan tarjoukseen ja päivittää kotitoimiston verkkoyhteyden nettiyhteyden Elisa Netti Lite 5G Kiinteä -paketiksi. Se on erityisesti pk-yrityksille ja kotitoimistoille tarkoitettu paketti, joka koostuu kiinteästä antennista ja 600 Mbit/s tai 1000 Mbit/s nopeudella toimivasta dataliittymästä.

Reunasta kiehtoi erityisesti uuden verkkoteknologian nopeus ja toimintavarmuus. ”Asennus kävi helposti ja antennille löytyi paikka televisioantennimme varresta katolta, mistä jaamme yhteyden talon datakeskuksen kautta eri huoneiden datapistokkeisiin. Television sovellukset puolestaan toimivat wifin kautta moitteetta.”


Tutustu Elisa Netti Lite 5G Kiinteään – hanki varma ja nopea 5G-yhteys kotikonttorille >>


Lue myös

Valokuitu vai kiinteä 5G? Valitse yrityksellesi paras laajakaista

Heinosen perheessä tehdään sujuvasti etätöitä 5G-verkossa

Näin elisalaiset käyttävät 5G-yhteyttä etätöissä