Kesän kirjavinkit: Mielen tyyneyttä myrskyn keskelle

Hektinen arki ja monesta suunnasta tulevat paineet saavat helposti yrittäjän stressikäyrän punaiselle. Nämä kirjat auttavat saamaan ajatukset ojennukseen.

Keräsimme lukuvinkkeihin sekä uutuuksia että klassikoita, jotka lisäävät mielenrauhaa ja antavat näkökulmia kiireen keskelle. Viisaudesta ja myönteisyydestä on mahdollista pitää kiinni myös silloin, kun elämä vastustaa esimerkiksi koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan muodossa ja laittaa liiketoiminnan säännöt uusiksi.

Rentouttavia lukuhetkiä!

Voimana toivo: Hyvän elämän ainesosa

Toivo antaa sitkeyttä ja auttaa jaksamaan eteenpäin. Se valaisee mielen ja tekee elämästä merkityksellistä, kirjoittaa psykoterapeutti-kolumnisti Maaret Kallio. Toivo on hyvän elämän olennainen ainesosa, toivottomuus sen sijaan jopa hengenvaarallista. Toivo ei ole teeskentelemistä, että kaikki on hyvin, vaan realiteettien puitteissa toimimista mahdollisimman viisaasti. Mikäs sen tärkeämpää yrittäjälle!

Toivo – kuten Kallion teoskin – koostuu kuudesta osasta: tavoitteet, tunteet, toimijuus, toipuminen, toiset ja tarkoitus. Kallio antaa jokaiseen arvokkaita näkökulmia, joita jokainen yrittäjä voi pohtia oman arkensa kannalta. Hän kannustaa lukijaa pohtimaan esimerkiksi sitä, millaisia mahdollisuuksia näkee itsessään, ja miten uskaltaa niitä tavoitella.

Maaret Kallio: Voimana toivo

e-kirja  15,90 €

äänikirja  17,50 €

 

Plutarkhos: Mielenrauhan oppeja ajanlaskun alusta

Kreikkalaisen filosofin Plutarkhosin (45–125 jaa.) teos Elämän tyyneydestä hämmästyttää ajankohtaisuudellaan. Tietokirjailija, kääntäjä Juhana Torkin suomennos etsii vastausta siihen, miten elää harmonisesti, vaikka maailma ympärillä kuohuu ja ajat ovat epävarmoja.

Jo 2000 vuotta sitten vastaus oli mielen hallinta. Se tarkoittaa omien ajatusmallien ja asenteiden pitkäjänteistä koulimista, ei niinkään tunteiden patoamista.

Plutarkhosin mukaan on tärkeää sinnikkäästi kehittää itseään, opetella kestämään kaikenlaisia oloja ja olla päästämättä mielen mörköjä tai tunteita mellastamaan. Itsehillintä on sivistyneen ihminen merkki. Kadehtiminen ja vertailu ei kannata, eikä jatkuva uutisten seuraaminen. Kylmäpäisyys ja kyky nähdä kaikki hyvät asiat elämässä auttavat myös yrittäjää silloin, kun vuori tuntuu nousevan vastaan.

Juhana Torkki: Plutarkhos – Elämän tyyneydestä

e-kirja  14,90 €

äänikirja  16,90 €

 

Joustava mieli tukena elämänkriiseissä: Kokonaiseksi ihmiseksi

Psykologi, psykoterapeutti Arto Pietikäsen huippusuosittu Joustava mieli -kirja ilmestyi vuonna 2009. Kirjasarjan uusin, Joustava mieli tukena elämänkriiseissä, nostaa esiin uusia menetelmiä ja vankkaa tutkimustietoa siitä, mitä tehdä kun putoaa vastoinkäymisen aiheuttamaan kuoppaan.

Jokainen ihminen kohtaa ennemmin tai myöhemmin sen tosiasian, että eräänä päivänä elämä ei menekään niin kuin haluaisi sen menevän – yrittäjä kenties jopa keskimääräistä useammin. Silloin Pietikäisen lämmin, selkeä ja viisas teos on hyvä matkakumppani. Sen kymmenistä käytännönläheisistä harjoituksista voi poimia sopivat sekä oman, lähipiirin että työyhteisön stressinkestävyyden vahvistamiseen. Pietikäinen muistuttaa, että kokonainen ihminen tuntee myös vaikeita tunteita, ja kokonaiseen elämään kuuluu myös vaikeuksia. Ne on kuitenkin mahdollista selättää – ellei muuten, niin ainakin kehittämällä omaa suhdettaan niihin.

Arto Pietikäinen: Joustava mieli tukena elämänkriiseissä

e-kirja  24,90 €

äänikirja  28,90 €

 

Riittävän hyvä: Oivalluksia armollisuuteen

Mitä riittämättömyys on? Mistä se johtuu ja miksi se vaivaa erityisesti naisia? Mikä se on meissä itsessämme, työyhteisöissämme ja yhteiskunnassamme, joka uuvuttaa niin monet? Miten voisimme riittää itsellemme?

Näitä kysymyksiä pohtii teoksessaan itsekin uupumuksen kokenut viestintäkonsultti, joogaohjaaja Aurora Airaskorpi. Hän yhdistää oivaltavasti omaa kokemustaan, suomalaista tutkimustietoa ja eri alojen ammattilaisten haastatteluja. Yrittäjiä kirjassa edustavat muun muassa Aira Samulin ja Aku Varamäki.

Lopputuloksena on teos, joka ei ole perinteistä self helpiä, vaan enemmänkin silmiä avaava, pohdiskeleva puheenvuoro inhimillisemmän työelämän – ja yrittäjyyden – puolesta. Ennen kaikkea se kannustustaa armollisuuteen niin omaa kuin muiden rajallisuutta kohtaan. Meillä on keinoja auttaa paitsi itseämme, myös muita riittävyyden äärelle.

Aurora Airaskorpi:  Riittävän hyvä – Selviytymisopas työelämään

e-kirja  14,90 €

äänikirja  16,90 €

 

Läsnäolon voima: Irtipäästämisen taito

Eckhart Tollen klassikkoteoksen keskeinen ajatus on, että jatkuvan onnellisuuden tavoittelun ja tyytymättömyyden tuolla puolen on rauha.

Mielenrauha on mahdollista saavuttaa, kun päästää irti egostaan ja tarpeestaan samastua ajatuksiinsa ja tunteisiinsa, ja sen sijaan asettuu läsnäolevaksi tarkkailijaksi. Tutummin puhutaan tietoisuustaidoista tai mindfulnessista. Ajatus on vain ajatus, ei totuus, ja ainoa joka lopulta voi meille aiheuttaa kärsimystä on me itse – ajatuksillamme, tulkinnoillamme.

Tollen Läsnäolon voima ei päästä lukijaa helpolla, mutta sen ei ole tarkoituskaan olla nopeasti hotkaistava välipala, vaan teos, joka haastaa lukijaa kyseenalaistamaan vanhat, kankeat ja stressiä aiheuttavat ajattelutavat ja tarjoaa uusia, jopa mullistavia näkökulmia.

Yrittäjän tärkein instrumentti on hän itse. Ultratimmissä kuosissa oleva kehokaan ei auta, jos mieli on pirstaleina tai ajattelu ei toimi. Tolle opastaa, miten tulla tietoiseksi niistä voimista, jotka meitä ihmisiä vievät, ja miten päästä niiden tavoittamattomiin.

Eckhart Tolle: Läsnäolon voima – Tie henkiseen heräämiseen

e-kirja  25,50 €

äänikirja 29,50 €

Big Magic: Sisäistä rauhaa luovuudesta

Mitä jos voisi katkaista luovuuden kahleet ja antautua toteuttamaan itseään, tekemään sitä, mikä saa inspiroitumaan? Mitä jos hyppäisi boksin ulkopuolelle ja antaisi luovuuden virrata?

Big Magic – Uskalla elää luovasti on kirja kaikille, ei vain taiteilijoille. Erityisen tärkeää luovuus on yrittäjille, jotka joutuvat ratkomaan uusia ongelmia ja kohtaamaan muutosta lähes päivittäin. Onneksi meissä kaikissa on luovuutta, se vain ilmenee eri tavoin.

Luovuus on paras tapa elää täyttä elämää, muun muassa Eat Pray Love -bestsellerin kirjoittanut Elizabeth Gilbert sanoo. Kiehtovien tarinoiden lisäksi Gilbert kertoo avoimesti omasta luovasta prosessistaan ja kompasteluistaan sen äärellä. Mokailu ei haittaa vaan se, ettei tee mitään.

Hän kannustaa lähestymään luovuutta avoimesti ja uteliaasti, leikkisästi ja ilolla silloinkin, kun se ei ole helppoa. Luovuus, kuten yrittäjyyskin, vaatii rohkeutta, luottamusta ja sinnikkyyttä. Omien vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen sekä sen tekeminen, mistä todella nauttii, ovat tutkitusti avaimia hyvään elämään – ja kukoistavaan bisnekseen.

Elizabeth Gilbert: Big Magic – Uskalla elää luovasti

e-kirja 11,90 €

 

Lue myös nämä artikkelit:

Mielenrauhasta tehoa työhön

Vähennä stressiä työpäivää rytmittämällä