Microsoftin Build 2015 –tapahtuman julkistuksia

Lukuaika 4 min

Microsoftin Build 2015 –tapahtuma pidettiin viime viikon lopulla San Franciscossa, Kaliforniassa. Tapahtuma on Microsoftin vuoden tärkein, jossa yhtiön odotettiin kertovan uutta Windowsista, Officesta, HoloLensistä ja pilvestä sekä suunnitelmista iOS- ja Android- sovellusten suhteen.

Seuraavassa julkistuksia ja uutuuksia, joita Keynote-puheenvuoroissa tuotiin esille.

Windows 10

Julkistuksen ajankohtaan ei tullut vielä tarkennusta, vaikka niin itsekin uumoilin. Microsoft toisti aiemman tiedon eli Windows 10 julkaistaan kesällä 2015.

Windows 10 jaetaan ensin PC-laitteille ja puhelinversio tulee hieman sen jälkeen. Jos pitäisi veikata, niin sanoisin Windows 10 for Desktop –version tulevan jakoon heinä-/elokuun vaihteessa ja puhelinversion siitä 2-4 viikon kuluessa.

Kuten aiemmin todettu, Windows 10:iin voi päivittää ilmaiseksi Windows 7-, Windows 8.1- ja Windows Phone 8.1 –laitteista. Microsoftin kunnianhimoisena tavoitteena onkin, että kahden kolmen vuoden sisällä julkistuksesta maailmassa on 1 miljardi Windows 10:tä käyttävää laitetta.

Windows 10:n uusi esiversio (build 10074) tuli Build-tapahtuman myötä ladattavaksi ja on nyt siis saatavilla Windows 10 –testikoneisiin. Puhelimelle uutta versiota ei vielä julkistettu, vaikka se pitikin saapua huhtikuun loppuun mennessä.

Puhelinversion kiinnostavin uutuus olisi ollut uudet Office-sovellukset, mutta eivät ilmeisesti ehtineet valmistua vielä kuun vaihteeseen. Odotan uutta Windows 10 for Phones –versiota saapuvaksi tämän tai ensi viikon aikana.

Microsoft myös vahvisti, että seuraava puhelinversio tukee Lumia 930 –mallia. Näin ollen myös lippulaivamallin käyttäjät voivat päästä mukaan testiohjelmaan.

Sovellukset oli yksi keskeinen aihe ja niihin liittyen saimmekin kuulla mielenkiintoista uutta. Windows 10 tukee neljää uutta tapaa viedä sovelluksia Windows Kauppaan:

  • Web-sovellukset Web-sivusto voidaan paketoida ja rekisteröidä Windows Kaupalle, jolloin sovellus on asennetavissa Kaupan kautta.
  • .NET and Win32 Nykyiset työpöytäsovellukset voidaan tuoda virtualisoinnin keinoin Windows Kauppaan ja ovat sieltä asennettavissa ja ajettavissa ilman järjestelmätason oikeuksia.
  • Lähes kaikki Java- ja C++ -koodi Android-puhelimesta on uudelleen käytettävissä sovellusten luomiseksi Windows 10 for Phones –laitteille. Tämän mahdollistaa Windows 10 –puhelimiin sisään rakennettava Android-alijärjestelmä.
  • Objective C iOS-sovellukset voidaan tuoda Visual Studioon ja niistä voidaan suoraan rakentaa Windows 10 –sovelluksia. Kehittäjät paikan päällä olivat tästä varsin innoissaan eikä ihme; tämä yksistään voi tehdä ison muutoksen Windows Kaupan sovellustarjontaan.

Joe Belfiore kertoi käyttöliittymämuutoksista seuraavaa:

  • Käynnistä-valikkoon tuodaan vanhaa fiilistä läpinäkyvyyden muodossa ja viittaa Aero Glass –efektiin. Uusi build 10074 aiotaan jakaa Windows Insider –testaajille puoliksi siten, että kumpikin ryhmä saa hieman erilaisen läpinäkyvyys- / lasi-efektin. Palautteen perusteella ilmettä viedään sitten laajemmin alustan eri ominaisuuksiin.
  • Tehtäväpalkin Jump-listat tulevat myös takaisin.
  • Lukitusnäytön Spotlight-ominaisuus oppii, mikä käyttäjää kiinnostaa. Sen mukaan se osaa tarjota jatkossa oikeanlaisia taustakuvia käyttäjälle. Spotlight myös ”mainostaa” sovelluksia ja Windows 10 –ominaisuuksia käyttäjälle. Interaktiivisista elementeistä niitä voi helposti asentaa. Ominaisuuden saa toki pois päältä, jos se häiritsee.
  • Cortana-digitaaliassistentilla voi ohjata monia Windows 10:n toimintoja. Vielä ei ole tietoa, jos ja milloin Cortana olisi tulossa Suomeen ja suomen kielelle.

Windows Media Centerin ystävät joutuvat pettymään, sillä sitä ei tuoda Windows 10:iin. Tämä ei liene suuri uutinen, mutta joillekin varmasti pettymys. Windows 10:iin tulee hienoja uusia ominaisuuksia, mutta Media Center ei siis ole niiden joukossa.

Uusi selain on Microsoft Edge

Project Spartan –nimellä kulkenut Microsoftin uusi selain on nyt saanut virallisen nimen: Microsoft Edge.

Microsoft Edge –selain on testattavissa Windows 10:n uusimmassa esiversiossa ja sisältää seuraavia ominaisuuksia:

  • Tee muistiinpanoja suoraan nettisivulle. Jaa sivu kollegalle niin, että muistiinpanot kulkevat mukana.
  • Napauta Lukutila-painiketta ja selain piilottaa tekstiä ympäröivät elementit. Näin lukeminen on helpompaa ja nopeampaa.
  • Lisää kiinnostavat artikkelit ja muut nettisivut Lukulistaan (Reading List) ja lue ne myöhemmin.
  • Monipuolisempi haku suoraan osoiteriviltä.
  • Hub-paneeli, jossa näet webistä kerätyt asiat: suosikit, lukulista, selaushistoria ja lataukset.
  • Microsoft Edge osaa keskustella myös Cortanan, puheohjattavan digitaaliassistentin kanssa. Käyttäjä voi esimerkiksi pyytää Cortanalta, että hän tilaa pöydän ravintolasta ja hakee ajo-ohjeet kohteeseen. Tai kun jotain pitää etsiä netistä, pyyntö Cortanalle ja vastaukset ovat nähtävissä saman tien, ja monesti varsin visuaalisesti esitettynä.

Tuki laajennuksille on tulossa, mutta ei näillä näkymin ehdi viralliseen julkaisuversioon (RTM) vaan tulee päivityksenä hieman myöhemmin.

Käytännössä homma menee niin, että virallisen julkaisun jälkeen Microsoft jatkaa Windows Insider –ohjelmaa ja kerää edelleen käyttäjiltä palautetta Microsoft Edge –selaimen ominaisuuksien ja toteutustavan osalta. Kun kaikki on valmista, selain päivitetään tukemaan myös laajennuksia.

Microsoft Edge tulee olemaan kaikkien Windows 10 -laitteiden oletusselain, mutta Internet Explorer pidetään Desktop-versiossa mukana yhteensopivuussyistä. Puhelimissa käytetään ainoastaan Microsoft Edge –selainta.

Microsoft HoloLens tulossa

Microsoft HoloLens julkaistiin noin 100 päivää sitten ja on siitä päivittynyt merkittävästi. Build-tilaisuudessa esitellyt laitteet olivat jo lähellä lopullista ja siten paremmin arvioitavissa.

Teknologiasivusto Windows Central testasi laitetta paikan päällä ja totesi mm. seuraavaa:

  • Reaali-ja virtuaalitodellisuuden yhdistäminen on todellista: fyysiseen, todelliseen ympäristöön voi luoda hologrammeja, jotka luovat yhdessä reaalimaailman kanssa aivan uudenlaisen kokemuksen.
  • Monet asiat on toteutettu hyvin kuten eleet, äänikomennot, tilaa tai välimatkaa koskeva kuvaus ja audio-efektit.
  • Toisaalta, hologrammien rajoittunut näkymä häiritsi. Ainakin nyt hologrammien heijastus on toteutettu niin, että ne näkyvät vain aktiivisessa näkökentässä. Voi olla, että suoraan näkökenttään rajoitettu näkymä ja muiden asioiden näkeminen päätä kääntämällä ei häiritse kun laitteeseen tottuu.
  • Laite ei ollut aivan kevyt, muttei raskaskaan. Käyttö oli suht miellyttävää.

Windows Store for Business

Microsoft julkaisi Build-tapahtumassa Windows Store for Business –konseptin. Ideana on tehdä asiat yritykselle helpommaksi, jolloin uusi Kauppa sisältää mm. seuraavia ominaisuuksia:

  • Yritys voi muokata sovellustarjontaa siten, että työntekijät löytävät helpommin tärkeät ja oleelliset sovellukset.
  • Uusi Kauppa sisältää saman yleisen käyttökokemuksen kuin julkinen Kauppa, mutta tukee lisäksi yritystoiminnassa tarvittavia maksutapoja.

Universal Apps

Universal Apps –sovellusten kehittäjille julkaistiin suunnitteluohjeet (Design Guidelines), jotka sisältävät kolme kokonaisuutta: Design Basics, Guidelines ja Design Downloads. Voit katsoa ohjeistusta tarkemmin täältä.

Windows 10 for Phones

Merkittävin uutinen Windows 10 for Phones –versioon liittyen oli Continuum for Phones. Kyseessä on ominaisuus, jossa puhelin voi muuttua täysiveriseksi tietokoneeksi kun se kytketään ulkoiseen näyttöön.

Näytön kytkemiseen tarvitaan vielä tässä vaiheessa sovitinta, mutta myöhemmin saataneen tuki myös langattomalle yhteydelle. Hiiren ja näppäimistön voi jo nyt kytkeä puhelimeen Bluetooth-yhteydellä.

Uudet Universal Apps –sovellukset näyttelevät merkittävää roolia, sillä ne osaavat mukautua eri kokoisiin ja –tyyppisiin näyttöihin. Siten esim. puhelimen näyttöön oikein sovitettu uusi Excel-sovellus avautuu ulkoisessa näytössä täyteen kokoon, aivan kuten PC:llä tai tabletilla.

Continuum vaatii uusia laitteita (erityisesti Qualcommin uusia prosessoreja), joita esiteltäneen Windows 10:n julkistuksen yhteydessä.

Katso tästä video, jossa Microsoftin Joe Belfiore esittelee uutta Continuum for Phones –toiminnallisuutta.

Testiohjelmaan liittyminen

Jos olet kiinnostunut Windows 10:n esiversion testaamisesta ja haluat antaa Microsoftille palautetta, niin rekisteröidythän testiohjelmaan osoitteessa https://insider.windows.com/. 3,7 miljoonaa Windows-käyttäjää ovat niin jo tehneet. J

Kommentit tervetulleita

Kaikki kommentit ovat tervetulleita.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Kirjoittanut

Timo Läpinen
Teknologiasaarnaaja

Timo Läpinen toimii Elisa Appelsiinissa uuden teknologian evankelistana ja on julkaissut jo puolitoistasataa artikkelia mobiilista, tuottavuudesta ja uusista tuotteista. Vapaa-ajalla Timo ajaa Paimion Trek-tallissa, nostaa punttia ja on kova TPS-fani.