Miten analytiikkaa hyödynnetään jääkiekkomaajoukkueen pelaajavalinnoissa?

Lukuaika 3 min

 

Voit kuunnella jakson myös:
ELISA KIRJASSA | APPLE PODCASTISSA | SPOTIFYSSA

 

Digitalisaatio hyödyttää myös jääkiekkomaajoukkueen pelaajavalintaprosessia. Millainen rooli digitaalisilla työkaluilla on pelaajatarkkailussa?

Tässä jaksossa keskustelemme digitalisaation vaikutuksesta pelaajavalintoihin, kun juontajamme Kimmon Pentikäisen vieraaksi saapuu Suomen jääkiekkomaajoukkueen General Manager Jere Lehtinen.

Esittelyssä: Suomen jääkiekkomaajoukkueen general manager Jere Lehtinen

”Tervetuloa Elisan Digitalisaatio300-podcastiin, jossa käsittelemme kolmessasadassa sekunnissa digitalisaation eri ilmentymiä. Tänään vieraanamme on Suomen jääkiekkomaajoukkueen general manager Jere Lehtinen”, Juontajamme Kimmo Pentikäinen esittelee.

”Terve”, Lehtinen tokaisee reippaasti.

Digitaaliset apuvälineet urheilussa

”Kisat alkaa perjantaina ja joukkue on kasassa. Varmasti oli tänä vuonna yhtä haastavaa kuin aina ennenkin valita parhaista parhaat. Käytättekö te tässä miten digitaalisia apuvälineitä ja analytiikkaa hyödyksi?”, Pentikäinen avaa keskustelun ensimmäisellä kysymyksellä.

”No joo, vaikeita nää valinnat on joka vuosi”, Lehtinen kertoo.

Hän kertoo, että pelaajien seuraamiseksi, heillä on olemassa palvelu, jolla voidaan seurata tilastoja, kuten esimerkiksi kamppailuvoittoja ja syöttötarkkuutta. Palvelu näyttää näiden lisäksi myös pelaajien pelit ja vaihdot, mikä helpottaa työskentelyä ajallisesti.

”Tosiaan se mitä näkee oma silmä livenä, on oma juttunsa. Mut sitten taas tää helpottaa aika paljon ja saa enemmän tietoa näistä pelaajista, mikä auttaa sit meijän valintaprosessissa tosi paljon. Et ollaan sit oikeesti ihan varmoja näistä pelaajista.Toisaalta se hankaloittaakin kyllä myös, kun on paljon hyviä pelaajia ja sä alat näkee niitä. Sit se on marginaaleja, ketä valitaan ja ketä jää sit ulos”, Lehtinen kertoo.

Pelaajien valinta digitaalisia työvälineitä hyödyntäen

”Mikä on general managerin rooli maajoukkueessa?”, Pentikäinen kysyy.

”Kyllähän se päärooli on pelaajien tarkkailu ja pelaajavalinnat Jalosen Jukan, päävalmentajan kanssa. Et kyl koko valmennustiimi tekee ne valinnat, mutta meillä on se tarkkailu ja valinnat pääosissa”, Lehtinen vastaa.

Hän kertoo, että pelaajien tarkkailu ja valintojen tekeminen on koko vuoden mittainen prosessi. Prosessi alkaa kesällä, sillä että kaikki mahdollisen pelaajat listataan. Lehtinen kertoo, että joka vuosi tulee pelaajia myös listan ulkopuolelta. Hänen mukaansa ulkopuolelta tulevat pelaajat ovat aina positiivinen asia.

”Et ei oo ollu semmosta vuotta, et joku olis yllättäny ja päässy sisään ja päässy jopa kisoihin asti ihan ulkopuolelta, et se on ollu positiivista.”, hän toteaa.

Pelaajavalintojen lisäksi managerille kuuluu paljon muutakin, kuten koko kauden suunnittelu – turnauksia pelataan paljon keväisin. Managerin tavoite on hänen mukaansa se, että pelaajan saapuessa paikalle, kaikki on jo hoidettu. Pelaajan ei tarvitse miettiä käytännön asioiden järjestelyä. Manageri hoitaa kaiken suunnittelun, kuten matkajärjestelyt. Myös jääkiekkoliiton sisältä tulee asioita managerin hoidettavaksi. Managerin tulee olla perillä siitä, missä muut maajoukkueet menee, vaikka nuorten maajoukkueet eivät olekaan aktiivisesti mukana prosessissa.

”Moninainen rooli, mut pääasia, ku sitä kysyy, on kuitenkin se että saadaan se joukkue valittua. Se on kuitenkin se päävastuu ja, että se joukkue toimii myös siellä kentällä.”, Lehtinen kokoaa.

Kun kaikki pelaa yhteen

”Kun kaikki pelaa yhteen, niin on mahdollisuus voittaa.”, Pentikäinen toteaa. Hän kysyy, onko jotain tiettyjä asioita, joita Lehtinen miettii valitessaan pelaajia yhdessä päävalmentajan kanssa.

”No kyllähän se iso osa on kuitenkin, mihin tää nykyjääkiekko on menny, et se on nopeeta pelii. Sulla täytyy tietty pää toimii, mutta myös jalat toimii”, Lehtinen kertoo.

Lehtisen mukaan tosi moni MM-kisoihin lähtevä pelaaja on ollut tänä vuonna neljä viikkoa leirityksessä. ”He on niinku tottunu tohon ja ollu tossa mukana ja peli on kehittyny ja coachit pääsee auttamaan niitä päivittäin. Kuitenkin marginaalit pelaajien välillä on, ne on kaventunut vuosi vuodelta”, Lehtinen jatkaa.

Lehtisen mukaan, on iso asia, kun joukkueen saa toimimaan yhdessä. Hänen mukaansa pelaajia valitessa on tärkeää huolehtia myös itsestään.

”Myös, kun sä valitset pelaajia, niin tottakai se oma suoritus siellä taustalla, et voitat kamppailut, osaat pelata, liikut tarpeeks ja jaksat. Mut sit, et sä pystyt myös pelaamaan sitä joukkuejääkiekkoa, koska se on kuitenkin, kun puhutaan joukkuepelistä, iso osa sitten, kun mennään pelaa isoja pelejä”

Sosiaalinen media apuna taktiikan rakentamisessa

”Käytätkö sinä Jere sosiaalista mediaa siinä, kun seuraat pelaajia ja heidän performanssiaan?”, Pentikäinen tiedustelee.

”No joo”, Lehtinen myöntää. Hän kertoo, että Twitter on tullut hänellä itsellään mukaan hieman vanhemmalla iällä.

”Twitter auttaa tosi paljon eli, seurajoukkueet, on se sit Suomessa, Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa, saa tosi nopeesti tietoo esimerkiksi mitkä kokoonpanot on pelissä tai jos joku on loukkaantunut tai jotain semmoista tärkeetä.”

Esimerkkinä hän kertoo, että vastapelaajien, tässä tapauksessa Kanadan, kentät saa hetkessä tietoon, heidän sivuiltaan katsomalla jo ensimmäisten treenien tullessa.

”Siel julkastaan kuitenkin, kun halutaan tietoa ulos, niin se on ollut hyvä keino ja nopeuttaa tiedon saantia.”

Lopuksi

On tullut loppusanojen ja kiitosten aika: ”Kiitos Jere ja paljon onnea perjantaihin ja ensimmäiseen otteluun Kanadaa vastaan.”

”Hyvä. Kiitos”, Lehtinen vastaa.

”Ja lisää tietoa osoitteesta elisa.fi/yrityksille”, Pentikäinen huikkaa lopuksi.