Testi: Pitkä akkukesto, huippukamerat ja vuosien elinkaari tekevät iPhone 13:sta erinomaisen työpuhelimen

Lukuaika 4 min

Applen iPhone 13 -mallisto nostaa älypuhelimet uudelle tasolle erinomaisilla kameroilla ja suorituskyvyllä. Aikaisempaa isommat akut ovat paljon odotettu parannus. Nyt iPhoneilla pärjää testimme mukaan helposti aktiivisenkin työpäivän.

Uudet iPhonet ovat kauniisti muotoiltuja, erittäin kestäviksi suunniteltuja laitteita. Etunäytön Ceramic Shield on tämän hetken vahvin panssarilasi, joka on osoittanut kestävyytensä riippumattomissa pudotustesteissä.

Puhelimet ovat täysin pöly- ja vesitiiviitä. Ne kestävät jopa puolen tunnin upotuksen kuuden metrin syvyyteen. Puhelimiin on lisäksi paljon erilaisia suojakuoria niitä haluaville. Puhelinten pinta on sormenjälkiä hylkivää lasia. Pro-malliston viimeistelyssä reunat on tehty ruostumattomasta teräksestä, mikä tuo niihin ripauksen luksusta.

Pitkä elinkaari tekee iPhonesta kannattavan investoinnin

iPhone 13 -malliston suorituskyvystä vastaa Applen itse suunnittelema A15 Bionic -järjestelmäpiiri. Se on tällä hetkellä tehokkain mobiililaitteiden siru, joka takaa erinomaisen käytettävyyden vuosiksi eteenpäin. Apple tukee ohjelmistopäivityksiä muita valmistajia pitempään. Uusimman iOS 15 -käyttöjärjestelmän ja kaikki tietoturvapäivitykset saa edelleen asennettua jopa yli viisi vuotta vanhaan iPhone 6S -mallistoon. Luotettavan päivitystuen ansiosta iPhone 13 -puhelimet ovat turvallisia käyttää ja erittäin pitkäikäisiä.

iPhonet sopivatkin erinomaisesti yrittäjille ja yrityskäyttöön. Kaikki suositut sovellukset, kuten Microsoftin ja Googlen yrityskäyttöön tuotetut toimisto-ohjelmat, löytyvät iOS-käyttöjärjestelmälle ja niitä päivitetään säännöllisesti. Helppokäyttöisyys on ollut iPhonejen suurimpia vahvuuksia jo pitkään. Yksinkertaista käyttöliittymää on mukava käyttää sellaisenaan, mutta uusimpien iOS-päivitysten myötä sitä voi muokata paremmin tehokäyttäjän toiveiden mukaisesti.

Kaikista malleista löytyy erinomaisen tarkka kasvojentunnistus. FaceID aktivoituu puhelinta käytettäessä automaattisesti, ja skannaa käyttäjän kasvot. Kasvojen tunnistusta voi käyttää myös ostoksia tehdessä ja maksujen vahvistukseen. Apple Pay on helppo ja turvallinen tapa maksaa ostoksia suoraan puhelimella niin kaupoissa kuin netissä.

Pro-mallit tehokäyttäjälle ja kuvaajille

Pro-mallit sisältävät kuusi gigatavua keskusmuistia ja viisi grafiikkaydintä perusmallin neljän gigatavun ja neljän grafiikkakiihdyttimen sijaan. Suorituskyvyssä erot Pron hyväksi tulevat esiin lähinnä useiden sovellusten rinnakkaiskäytössä. Pro on kooltaan identtinen iPhone 13:n kanssa. Pro Max on malliston isoin ja painavin. Sen näyttö on 6,7-tuumainen ja akku muuta mallistoa kookkaampi.

Koko mallisto on varustettu amoled-näytöllä. Näyttöjen kirkkaus riittää ongelmitta katseluun ulkona kirkkaana päivänä. Laadukkaat näytöt soveltuvat väritarkkuudeltaan erinomaisesti esimerkiksi kuvankäsittelyyn.

Pro-mallistossa näytön päivitysnopeus yltää nyt 120 hertsiin aiemman 60 hertsin sijaan. Mallit osaavat säädellä päivitysnopeutta automaattisesti käytön perusteella 10–120 hertsin välillä, mikä säästää akkua tehokkaasti. 120 hertsin hyödyt näkyvät käytössä sulavampina animaatioina, sekä tekstin ja kuvien tarkkuutena esimerkiksi rullatessa ruutua nettisivuilla.

Kamerat loistavat myös hämärässä

Uusitut kamerat tuottavat onnistuneita kuvia joka tilanteesta tekoälyyn perustuvan automatiikan ansiosta. Pääkameroissa valovoima on erinomainen. Uutena ominaisuutena pääkameran vakautus tehdään nyt kameran kennoa liikuttamalla. Tekniikka on kopioitu kalleimmista järjestelmäkameroista. Sen tuloksena käsivaralta voi kuvata tarkkoja kuvia jopa aivan hämärässä. Ultralaajakulmakameran valovoima on parantunut, minkä ansiosta sillä on helpompi kuvata sisällä ja vähäisessä valossa.

Automatiikka poimii tarkat yksityiskohdat valaistuksen määrästä riippumatta. Värit toistuvat eloisasti. Hämärässä kuvatessa voi taltioida kuvia huomattavasti silmää paremmalla värierottelulla. Tumma taivas vaihtuu sinertäväksi ja pimeä nurmi vihreäksi pidemmällä valotuksella.

Pro-malleissa on paras kameravarustus. Lisänä on telekamera, jolla päästään 3x-zoomeihin optisesti. Telekameralla pystytään kuvaamaan kauempaa ja esimerkiksi näyttäviä potretteja. Pro-malleissa on mahdollista kuvata makrokuvia. Makrokuvissa hyödynnetään parempaa ultralaajakulmakameraa, joka osaa tarkentaa vain parin sentin päässä oleviin kohteisiin.

Yritysvideoita elokuvallisella tunnelmalla

Videokuvauksessa uusien iPhonejen suurin uutuus on elokuvallinen tila. Se toimii samaan tapaan kuin muotokuvatila peruskuvauksessa. Ideana on luoda elokuvamainen syvyysvaikutelma videoon keskittämällä tarkennus vain tiettyyn kohteeseen kuvassa. Kohde saadaan esille näyttävästi, kun epätarkaksi jätetty tausta ei vie huomioita. Elokuvamaiset videot soveltuvat niin tuote-esittelyihin kuin haastatteluihin ja antavat ammattimaisen lopputuloksen.

Elokuvallisen tilan automatiikka on optimoitu käytännönläheisesti, joten siitä on hyötyä aloittelijoillekin. Kamera etsii kuvasta kasvoja ja luo tarkennuksen niihin automaattisesti. Tarkennuskohteen voi halutessaan valita sormella suoraan ruudusta. Erittäin toimivana lisänä tarkennuskohdan voi valita pieleen menneestä videosta vielä muokkausvaiheessakin. Tällaista ominaisuutta ei pystytä saavuttamaan perinteisellä kameralla.

Videoiden laatu on parantunut erityisesti hämärässä kuvatessa. Ultralaajakulmakamerallakin saa näyttäviä videoita heikossa valaistuksessa. Pro-mallien telekamera on erinomaisen käyttökelpoinen videokuvauksessa, jossa usein halutaan kuvata kohdetta yleiskuvan sijaan. Vakautus toimii luotettavasti käsivaralta videoidessa.

Akkukestoa jopa kahdeksi päiväksi

Aiempiin iPhoneihin verratessa akkukesto on parantunut kaikissa malleissa. Puhelimilla on aktiivista käyttöaikaa 1,5–2,5 tuntia aiempaan verrattuna. Käytännössä parannus on tätäkin suurempi. Jos aiemmin akkua oli päivän päätteeksi jäljellä 20–30 prosenttia, sitä on nyt 40–60 prosenttia. Pro Maxissa akkukesto on paras. Kevyessä käytössä Pro Maxilla pärjää kaksikin päivää ilman lisälatausta.

Mukana on usb-c-laturiin soveltuva Lightning-piuha, mutta virtalähdettä paketissa ei ole. Puhelimet tukevat 20 watin pikalatausta esimerkiksi Applen omalla laturilla. Kätevä vaihtoehto langalliselle lataukselle on langaton Magsafe-pikalaturi, joka kiinnittyy suoraan iPhonen takapintaan magneetilla. Tutustu myös muihin lisätarvikkeisiin yritysverkkokaupassa.

Valitse itsellesi sopiva iPhone

iPhone 13:n kyvyt riittävät tavalliseen työkäyttöön. Hyvät kamerat, kestävyys, käytettävyys, mainio suorituskyky ja parantunut akkukesto houkuttelevat päivittämään uuteen iPhoneen. iPhone 13 Pro tuo samaan kokoluokkaan luksusta ja paremmat kamerat. Se soveltuukin parhaiten paljon kuvaavalle yrityskäyttäjälle. Pro Maxin huikea akkukesto ja iso näyttö soveltuvat tehokäyttäjälle, joka käyttää puhelinta työtehtäviin pitkin päivää.

iPhone 13 5G

Näyttö: 6,1” oled
Tarkkuus: 2532 x 1170
Tallennustila: 128 / 256 / 512 Gt
Nettiyhteydet: 5G
Sim-kortit: nanoSIM, eSIM
Takakamerat: 12 MP (laaja), 12 MP (ultral.)
Etukamera: 12 MP
Ilmoitettu akkukesto: jopa 19 h
Lataus: 20 W + langaton
Suojaus: IP68
Mitat: 146,7 x 71,5 x 7,7 mm
Paino: 173 g
Värit: pinkki, sininen, keskiyö, tähtivalkea, product red

Apple iPhone 13 5G

iPhone 13 Pro 5G

Näyttö: 6,1” oled 120 Hz
Tarkkuus: 2532 x 1170
Tallennustila: 128 / 256 / 512 / 1024 Gt
Nettiyhteydet: 5G
Sim-kortit: nanoSIM, eSIM
Takakamerat: 12 MP (laaja), 12 MP (ultral.), 12 MP (tele)
Etukamera: 12 MP
Ilmoitettu akkukesto: jopa 22 h
Lataus: 20 W + langaton
Suojaus: IP68
Mitat: 146,7 x 71,5 x 7,7 mm
Paino: 203 g
Värit: poutapäivänsininen, hopea, kulta, grafiitti

Apple iPhone 13 Pro 5G

iPhone 13 Pro Max 5G

Näyttö: 6,7” oled 120 Hz
Tarkkuus: 2778 x 1284
Tallennustila: 128 / 256 / 512 / 1024 Gt
Nettiyhteydet: 5G
Sim-kortit: nanoSIM, eSIM
Takakamerat: 12 MP (laaja), 12 MP (ultral.), 12 MP (tele)
Etukamera: 12 MP
Ilmoitettu akkukesto: jopa 28 h
Lataus: 20 W + langaton
Suojaus: IP68
Mitat: 160,8 x 78,1 x 7,7 mm
Paino: 238 g
Värit: poutapäivänsininen, hopea, kulta, grafiitti

Apple iPhone 13 Pro Max 5G