5G mahdollisti unelmien etätyön Lapissa

Lukuaika 3 min

Yrittäjä Janne Reposelle koronapandemia ja 5G antoivat mahdollisuuden tehdä paikkariippumatonta työtä mielimaisemissa. Samalla lisääntyi myös oma hyvinvointi.

Kuvat: Rendeko ja Janne Reponen

Janne Reponen seisoo öisen taivaan alla Lapissa kun se tapahtuu, revontulet repeävät täyteen väriloistoonsa. Hetki on juhlava ja juuri sitä, mitä on tultu hakemaankin: Pari kuukautta etätöissä Levillä on inspiroiva ja virkistävä muutos arkeen luovaa työtä tekevälle helsinkiläiselle yrittäjälle.

Rakennus- ja sisustusalan yrityksille 3D-visualisointeja tekevä Rendeko on huonekalusuunnittelija Janne Reposen kuusi vuotta sitten perustama yritys. Reponen työstää tietokoneilla suunnitteilla olevista rakennuksista ja sisätiloista realistisia 3D-kuvia ympäristöineen suunnitelmien pohjalta.

Rendeko luo siis kuvitteellista todellisuutta. Työ vaatii luovuutta, tietoa, taitoa ja korkeatasoiset työvälineet tietokoneista tietoliikenneyhteyksiin. Kaikki tekeminen kun tapahtuu tietokoneilla ja verkossa.

Tulikiven tulisija Rendekon tietokoneella mallintamassa miljöössä
Tulikiven tulisija Rendekon tietokoneella mallintamassa miljöössä.

Korona ja 5G saivat kokeilemaan etätöitä Lapissa

Laskettelusta ja luonnosta nauttiva Janne Reponen oli ennen koronapandemiaa suunnitellut hiihtolomaa Lappiin. Korona sotki ja perui suunnitelmat jo kevättalvella 2020, mutta tilanne antoi myös ideoita tehdä asioita toisin. Mitä jos ei vain lomailisi vaan viettäisikin pitemmän aikaa Lapissa ja ottaisi työt mukaan?

Etätyöidea oli kariutua, kun ilmeni, ettei Levillä sijaitsevan hotellin WiFi riittäisi 3D-kuvien nopeaan siirtämiseen verkossa. Kaistaa ja nopeutta tiedonsiirtoon tarvitaan esimerkiksi kuvien renderöintiä varten.

Renderöidessä tietokone laskee 3D-tiedostosta kuvan, joka rakentuu näytölle. Esimerkiksi yhteen animaatiosekuntiin täytyy renderöidä vähintään 24 kuvaa, joista kukin on jo sinällään iso tiedosto.

“Siirrän 3D-tiedostoja pilvipalveluun renderöitäväksi verkossa. Yhden 1,5–2 GB:n kokoisen 3D-kokonaisuuden siirto olisi kestänyt 80 tuntia hotellin langattomassa verkossa. Se ei ollut järkevää, joten aloin etsiä vaihtoehtoja”, Janne Reponen kertoo.

5G:n avulla jättitiedostot siirtyvät minuuteissa

Viime vuoden Levin kaudelle Reponen sai nopeasti avun Elisalta. Hän kiittelee Elisan yhteyshenkilöä, joka selvitti ja järjesti kaiken tarvittavan, kun piti keksiä tehokas ratkaisu vaativaan tiedonsiirtoon.

Levillä on Elisan 5G-verkko, joten se oli parempi ratkaisu kuin Reposen aluksi harkitsema 4G:n käyttö. Reposen 5G-liittymä (1000M) mahdollistaa suuret, parhaimmillaan 100 Mbit/s, lähetysnopeudet ilman pelkoa verkon ruuhkautumisesta, mikä on työn sujuvuuden kannalta olennaista.

Vaikka 5G-yhteys on helppo jakaa puhelimesta, Reponen satsasi nimenomaan erilliseen 5G-liittymään ja mukana kulkevaan, maitopurkin kokoiseen 5G-reitittimeen.

Näin myöskään puhelin ei kuormitu, jos siitä jaetaan pitkäaikaisesti yhteyttä. Reititin tuli vuosi sitten salamannopeasti Leville lähikauppaan toimitettuna, kun päätös oli tehty.

“Päätin ottaa erillisen 5G-reitittimen, jotta internetyhteys toimisi varmasti luotettavasti. Reitittimessä on myös kaksi lan-porttia ja saan siihen suoraan kaksi konettani kiinni. Minulla on Windowsin etäyhteystyöpöytä ja näin pystyn käyttämään helposti molempia tietokoneita reitittimen kautta luomassani kotiverkossa”, Reponen selittää.

Reponen on puolisoineen nyt jo toista kertaa pitemmällä etätyöjaksolla Levillä. Tällä kertaa käytössä on alppimajatyylinen huoneisto Levillä kaksi kuukautta. Molempien työ sujuu 5G:n avulla ongelmitta. Enää toisen kone ei hyydy, jos toinen pitää vaikka videoyhteydellä palaveria.

Reitittimestä on ollut iloa muuallakin kuin etätöissä. Helsingin koti on vanhassa kivitalossa, jossa on paksut seinät, eikä vanha sisäverkko ole aina toiminut toivotusti. Siksi lähetysnopeudet saattavat jäädät 5G:n tarjoamista nopeuksista. 5G-reititin on otettu välillä sielläkin apuun.

Samoin äidin luona Keski-Suomessa lomaillessa verkko on luotu 5G-reitittimen avulla vaivattomasti koko seurueen käyttöön.

Etätyö avarsi ajattelua elämästä

Levillä etätöiden ohessa Reponen on puolisoineen lasketellut, patikoinut ja ajellut koiravaljakolla. Tänä vuonna hän innostui myös maastohiihdosta, jonka avulla kunto kasvaa kohisten ja mieli lepää hienoissa maisemissa. Pariskunta haaveilee koiravaljakolla tehtävästä pitkästä 50 kilometrin reissusta.

“Koirien kanssa matkustaminen on jotain aivan ainutlaatuista.”

Etätyö pitemmissä jaksoissa on tullut jäädäkseen Reposen ja hänen puolisonsa elämään. Etätyö on tuonut sivujuonteena myös uudenlaista ajattelua elämän suhteen.

Revontulet Lapin taivaalla olivat elämys
Revontulet Lapin taivaalla olivat elämys.

“Kokeilujen myötä on avautunut aivan uusia mahdollisuuksia elämässä, joita en aiemmin ajatellut. Haaveilen jo asumisesta parin kuukauden jaksoissa eri puolella Suomea etätöitä tehden ja uusiin paikkoihin tutustuen. Leviin olemme jo niin ihastuneita, että etsimme nyt tonttia rakentaaksemme oman mökin sinne”, Reponen kertoo.

Lataa maksuton opas:

Hybridityön parhaat käytännöt – tarkistuslista

Lue myös

Heinosen perheessä tehdään sujuvasti etätöitä 5G-verkossa

5G vauhdittaa Levin matkaa etätyön keskukseksi

5G ja etätyö

Mikä on paras netti mökille? Vinkit kesän etätyöhön