5G vauhdittaa Levin matkaa etätyön keskukseksi

Lukuaika 3 min

Elisan 5G-verkko mahdollistaa ensimmäisenä Suomessa huippunopeat yhteydet kauniissa tunturimaisemassa. Modernit etätyötilat mahdollistavat luotettavan ja turvallisen etätyön myös lomakohteessa.

Kuvat: Visit Levi ja Innovation Home

Kuluneen vuoden aikana on opittu, että etätyöt onnistuvat lähes kaikessa tietotyössä. Töiden tekeminen etänä voi merkitä myös jotakin paljon parempaa kuin kotona istumista.

Yrjötapio Kivisaari, VisitLevi

 

”Työtä ei tarvitse tehdä vain neljän seinän sisällä. Jos sama työ joka onnistuu toimistolla tai kotona, onnistuu aivan yhtä hyvin tunturin äärellä, miksi sitä ei haluaisi tehdä siellä”, Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari sanoo.

Sujuva etätyö edellyttää sujuvia tietoliikenneyhteyksiä. Elisa toi lokakuussa ensimmäisenä teleoperaattorina Suomessa 5G:n tunturiin. Silloin uuden sukupolven huippunopea 5G-verkko laajeni kattamaan myös Levin alueen.

Se on nostanut etätöiden vaivattomuuden aivan uudelle tasolle, Kivisaari sanoo.

”Aikaisemmin etätyöt hoituivat pääasiassa 4G-verkon kautta, joka etenkin sesonkien aikana tuppasi ruuhkautumaan. 5G on mahdollistanut sen, että kapasiteetti ei lopu kesken. Se on meille tosi iso juttu”, Kivisaari jatkaa.

Moderni etätyötila tunturissa on turvallinen

”Haluamme olla maailman paras ja houkuttelevin etätyökohde”, Kivisaari sanoo.

Tavoite on kova, mutta työkalutkin ovat hyvät. Kittilän lentoasema on Suomen neljänneksi vilkkain ja Kolarin autojuna-asemalta on vain tunnin ajomatka tunturiin. Matka Ruotsiin ja Norjaan on lyhyt, mikä mahdollistaa matkailun kolmessa maassa, kun koronaepidemia hellittää.

”Työkulttuuri muuttuu. Samalla matkalla voi vuoron perään lomailla ja tehdä tehokkaasti töitä”, Kivisaari sanoo.

Petra Erätuli-Kola, Innovation Home

 

Tehokas etätyöskentely edellyttää kunnollisia välineitä. Koronaviruksen alkaessa useassa yrityksessä riitti, että palaverit saatiin jotenkuten pidettyä ja päivän työt tehtyä, mutta etätyön yleistyessä vaatimukset ovat kiristyneet. Varmatoiminen ja nopea verkkoyhteys on etätyön välineistä tärkein, etätyötiloja vuokraavan Innovation Homen toimitusjohtaja Petra Erätuli-Kola sanoo.

”Nopea ja varma yhteys tuo tärkeän turvallisuuden tunteen työasioiden hoitamiseen. Etänä tehtävän työn laatu ei saa kärsiä siitä, että verkkoyhteys tökkii”, Erätuli-Kola sanoo.

5G on etätyötilan tärkein työkalu

Suomen suurimmissa kaupungeissa sekä Singaporessa ja Los Angelesissa toimiva Innovation Home avasi toimipisteen Leville viime vuonna. Yritys vuokraa jaettuja työtiloja, joissa työpisteen ja tavanomaisten toimistopalveluiden ohessa asiakas pääsee nauttimaan myös terveys- ja työhyvinvointipalveluista.

”Tapa tehdä töitä muuttuu, mutta inhimilliset tarpeet eivät. Etätöissäkin ihmisellä on tarve päästä toisten seuraan ja olla osa yhteisöä”, Erätuli-Kola sanoo.

Innovation Homen kaksi erilaista työtilaa sijaitsevat Myllyjoentiellä Visit Levin yhteydessä aivan hiihtokeskuksen sydämessä. Jaetussa työtilassa on 5 pöytäpaikkaa, jotka ovat tehty noudattaen koronarajoituksia. Alakerrasta asiakasyritys puolestaan voi vuokrata lyhytaikaisesti yksityisen toimiston omalla sisäänkäynnillä. Etätyötilan verkkoyhteys on toteutettu Elisan 5G-yhteyden avulla.

Innovation Home työtila

”Viiveetön ja varmatoiminen yhteys nostaa etätyön kokemuksen uudelle tasolle ja mahdollistaa uusien innovaatioiden tekemisen myös etänä. Samalla sillä on suuri merkitys asiakaskokemuksen syntymisessä”, Erätuli-Kola sanoo.

Etätyömatkailu tasoittaa ruuhkaa

Levillä etätyötä halutaan kehittää siksi, että se voi tehdä parempaa sekä paitsi työstä myös Lapin matkailusta. Lomakausina tunturi on perinteisesti täynnä, mutta muuten hiljainen.

”Etätyölomailu mahdollistaisi tunturin hyödyntämisen entistä tasaisemmin pitkin vuotta. Sulanakin aikana Lappi on todella kaunis. Levin 500 erilaista aktiviteettia pitävät huolen siitä, että tekemistä riittää”, Kivisaari sanoo.

Etätöissä Levillä

Etätöiden kehittäminen aloitettiin Levillä jo pari vuotta sitten. Alun perin ajatuksena oli tarjota ainutlaatuinen etätyöloma puhtaassa tunturiluonnossa ulkomaisille asiakkaille. Koronavirus kuitenkin sulki rajat ja heitti suunnitelman ympäri. Tilalle tulivat suomalaiset asiantuntijatyön tekijät, jotka olivat kyllästyneet tuijottamaan näyttöjä kaupunkiasunnoissaan.

”Nyt Elisan 5G-verkko toimii koko Levin alueella. Mökkien omistajille se merkitsee sitä, että mökkejä on entistä helpompaa markkinoida myös kasvavan etätyömarkkinan tarpeisiin”, Kivisaari sanoo.

Elämää ja työtä tunturin ehdoilla

Etätyötä voi tehdä missä vain, mutta vasta kunnon tilat tekevät uudesta työkulttuurista pitkällä aikavälillä kestävää. Ihminen tarvitsee myös etätöissä rytmiä ja rutiineja.

”Innovation Homen tapaiset palvelut ovat tärkeitä ja kasvavat varmasti. Lomalla on mukavampaa käydä tekemässä aamupäivä töitä toimistolla ja palata sen jälkeen perheen luokse mökille. Silloin muut eivät häiritse etätyötä tekevää, eikä hän muita”, Kivisaari sanoo.

Erätuli-Kola uskoo Lapin taikaan. Ensimmäisenä talvena Innovation Homen työtilojen varausaste on ollut korkea. Espoossa asuva Erätuli-Kola on itse tehnyt etätöitä Leviltä useassa jaksossa niin talvella kuin kesälläkin. Kasvavassa startup -yrityksessä hän lukee hyötyihin esimerkiksi sen, että yöttömässä yössä on helppoa siirtää itsensä Yhdysvaltojen aikaan ja pysyä yöllisissäkin neuvotteluissa virkeänä.

”On mahtava voimavara, kun oppii rytmittämään työtään tunturin ehdoilla. Työssä jaksaminen on aivan eri tasolla kuin kotona, kun kesken työpäivän pääsee nauttimaan Lapin puhtaasta luonnosta.”

Lue lisää Elisan 5G:stä