5G tuo uusia mahdollisuuksia kaikille yrittäjille

Lukuaika 3 min

Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien 5G-paneeli kertoi konkreettisia esimerkkejä uuden teknologian käytöstä yrityksissä.

Valtakunnallisilla Yrittäjäpäivillä Lahdessa keskusteltiin 5G-teknologian tuomista mahdollisuuksista yrittäjille. Paneelissa olivat mukana Elisan mobiiliratkaisujen johtaja Eetu Prieur ja teknologiajohtaja Ville Rautio sekä tuotekehitysjohtaja Marko Touhunen HappyOrNot:lta ja Exoven toimitusjohtaja Janne Kalliola. Paneelin vetäjänä toimi Talouselämän toimittaja Elina Lappalainen.

5G mahdollistaa yhä nopeammat yhteydet ja sitä myöten entistä sujuvammat palvelut. Monille IoT:n sovelluksille verkon kaksisuuntainen viiveettömyys on pelkkää nopeutta tärkeämpää.

”5G tarjoaa kymmenen kertaa nopeamman netin kuin 4G. Tästä hyötyvät niin yhä laadukkaampi videokuva kuin virtuaalitodellisuuden sovellukset, jotka vaativat nopeutta”, Eetu Prieur sanoi.

Narrowband IoT:n avulla uutta liiketoimintaa

5G myös on vahvasti myös koneiden välistä teknologiaa. Narrowband IoT (NB IoT) on esineiden internetiä varten suunniteltu 5G-teknologia. Sillä on hyvä läpäisykyky ja laaja peitto, ja se kuluttaa vähän energiaa ja mahdollistaa pitkät akun kestot ja alhaiset kustannukset.

IoT-laitteiden energiatehokkuus on kehittynyt huimasti, samalla kun niiden hinta on laskenut. ”Ne saattavat toimia jopa 10 vuotta yhdellä AA-paristolla, joten se tuo huoltovapautta. Teknologia soveltuukin paikkoihin, joissa pitää mitata dataa valtavasti ja pitkään. Esimerkkeinä tällaisista ovat vaikkapa etäluettavat sähkö- ja vesimittarit sekä paikannuslaitteet”, Prieur kertoi.

”Yksi sovellus on myös parkkialueella asfaltin alla olevat sensorit. Ne kertovat heti autoilijalle, missä päin aluetta tyhjä ruutu sijaitsee.”

Merkittäviä kustannussäästöjä

Asiakastyytyväisyyden mittauspalveluja myyvä HappyOrNot on hyödyntänyt NB IoT -teknologiaa.

”Laitteemme eivät ole niin yksinkertaisia kuin mille ne näyttävät hymynaamoineen. Niiden taustalla on älykästä raportointia ja analytiikkaa”, Marko Touhunen kertoi.

Kun IoT-sensorien välittämä tieto on reaaliaikaista ja virrankulutus huomattavan pientä, se tuo merkittäviä kustannussäästöjä.

”Uudella teknologialla tietoa voidaan lähettää minuutin välein ja paristo kestää kaksi vuotta. Aiemmin kommunikaatioväli oli 15 minuuttia, ja paristoa piti olla vaihtamassa 3-6 kuukauden välein. Kun sopimukset ovat usein 1–3-vuotisia, uudella tekniikalla päästään usein koko sopimuskauden mittaiseen toimintaikkunaan.”

Sensorit iäkkäiden ihmisten hyvinvoinnin apuna

Exove auttaa asiakkaidensa digitaalista kasvua ja muuttaa prosesseja digitaalisiksi. Janne Kalliola kertoo esimerkin ikäihmisille suunnatuista palveluista.

”Kengässä on sensori, ja jos kenkä on liian kauan liikkumatta, siitä tulevan tiedon perusteella osataan lähteä tarkastamaan tilanne. Muistisairaan vanhuksen valvonnassa voidaan taas määritellä, minne hänen pitäisi minäkin päivänä mennä. Jos hän poistuu sallitulta alueelta, siitä tulee esimerkiksi kotihoitoon hälytys.”

Samalla tekniikalla voidaan myös seurata, missä yrityksen omaisuutta liikkuu.

”Rakennuksilla katoaa valtavati vasaroita. Jos jokaisen varteen saadaan edullinen sensori, voidaan seurata, etteivät ne lähde työmaalta pois tai ne voidaan jäljittää työmaan syvimpäänkin kellariin saakka”, havainnollisti Ville Rautio.

Koneoppimista rakentamiseen

Paneelissa puhuttiin myös koneoppimisen sovelluksista. Exovella on kehitteillä sovellus rakennustyömaille, joilla tutkimusten mukaan aikaa kuluu aivan liikaa turhaan työhön.

”Työmaan mestareille laitettiin liiveihin kamera, joka kuvaa työmaata. Koneälyä on alettu opettaa siihen, että se poimii kuvavirrasta rakennusvirheitä ja ne korjataan heti. Näin ei jälkikäteen tarvitse ajella ympäriinsä korjaamassa jälkiä”, Kalliola kertoi.

Ville Rautio antoi myös esimerkkejä ohjelmistorobotiikasta, jota Elisa on ottanut käyttöön omassa laskutuksessaan.

”Jos viitenumeroissa on pieniä virheitä, pankki ei voi kohdentaa laskuja. Robotti tarkistaa vanhoja laskuja ja muita lähteitä, ja osaa sen perusteella korjata laskuista 98 prosenttia. Ennen tähän käytettiin viisi henkilötyövuotta.”

5G mahdollistaa yritysten omat verkot

5G-teknologian toinen osa-alue on yrityksille rakennettavat omat mobiiliverkot, privaattiverkot.

”Tällaiseen verkkoon pääsee vain yrityksen oma väki eikä kukaan muu. Silloin kaikki kapasiteetti on omassa käytössä ja esimerkiksi bisneskriittisten sovellusten käyttö on viiveetöntä. Myös oma data on turvassa omassa verkossa”, Eetu Prieur kuvailee.

Privaattiverkoista hyötyvät yritykset, joilla on kriittisen tärkeitä sovelluksia.”Esimerkiksi kaivosajoneuvot, joita ohjataan etänä tai satamanosturit, joissa tarvitaan videokuvan välitykseen paljon kapasiteettia.”

Ensimmäisten joukossa olevat menestyvät parhaiten

Ville Rautio muistutti, miten kehittyvän teknologian eri osa-alueet tarvitsevat toinen toistaan toimiakseen kunnolla.

”Koneoppiminen ei onnistu ilman tietoa, ja tiedon pitää olla reaaliaikaista. Tietoa tulee järjestelmistä verkon kautta, ja verkon pitää olla siksi riittävän nopea. Teknologiaa ei kannata ottaa myöskään käyttöön vain sen itsensä vuoksi, vaan tärkeää on, että käyttökokemus paranee.”

Eetu Prieurin mukaan yritysten mielenkiinto 5G:n käyttöönottoon on kovassa kasvussa.

”Puolet yrityksistä uskoo, että se tuo kilpailuetua. Niistä, joilla oli jo 5G-ratkaisuja käytössä, uskoi näin jopa 75 prosenttia. Siirtyminen 2G:stä 3G:hen kesti pari vuotta, samoin siirtyminen taas 4G:hen. Uskon, että siirtyminen 5G:hen tapahtuu yhtä nopeasti. Ne, jotka ovat ensimmäisten joukossa, pärjäävät aina parhaiten.”

Lue myös

5G mullistaa teollisuuden kilpailuedut

Ilmapiiri IoT:n ympärillä: Mitä mieltä ovat 10 edelläkävijää eri teollisuudenaloilta?

HappyOrNot rakentaa reaaliaikaisuudesta kilpailuetua

NB-IoT tuo sujuvuuden sähkömittarien etäluentaan