NarrowBand IoT, mikä se oikein on ja mihin sitä voi hyödyntää? HappyOrNot rakentaa sen avulla hymiölaitteitaan pienemmiksi ja reaaliaikaisemmiksi. Tämä tuo kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla.
“Todella hienoa, että Suomi ja Elisa ovat etunenässä NB IoT -verkon käytössä. Se helpottaa meidän tuotekehitystä, kun pystymme testaamaan uusia tuotteita ja ottamaan ne ensimmäisenä käyttöön Suomessa. Ilman muuta tämä tuo meille kilpailuetua”, tiivistää tuotekehitysjohtaja Marko Touhunen HappyOrNotista.
HappyOrNot on asiakas- ja työntekijätyytyväisyyden mittauspalveluja myyvä tamperelainen yritys, jonka HappyOrNot-hymiölaitteita käytetään maailmanlaajuisesti yli 117 maassa. Laitteita on maailmalla yli 30 000 ja Suomessakin yli 5000.
Suomessa HappyOrNot on testannut Elisan kanssa 5G-teknologioihin kuuluvan NarrowBand IoT -verkon hyödyntämistä jo reilun vuoden Tampereen seudulla. Marko Touhunen, mitä hyötyä NB IoT-liittymä tuo yrityksellenne?
Uuden 5G-teknologian avulla monipuolisempia laitteita
“NarrowBand IoT mahdollistaa meille nykyistä pienempien laitteiden valmistamisen. Tällöin asiakkaamme voivat mitata omien asiakkaidensa tyytyväisyyttä uusissa paikoissa, jonne nykyiset laitteemme eivät mahdu, esimerkiksi ahtaissa kioskeissa”, Touhunen kertoo.
NB IoT mahdollistaa myös paremman radiokuuluvuuden. Tällöin esimerkiksi kellaritiloissa kuten kuntosaleissa, jonne perinteinen langaton signaali ei kunnolla yllä, voidaan käyttää langattomia ratkaisuja.
HappyOrNotin liiketoimintamallina on myydä mittauspalveluja 12-36 kuukauden sopimuksella. “Emme halua, että langattomissa laitteissamme tarvitsee vaihtaa paristoja kovin usein. NB IoT mahdollistaa meille paljon nykyistä pitemmän paristojen keston”, Touhunen sanoo.
Elisan NB IoT -verkkoon kytkettävä teknologia kuluttaa hyvin vähän virtaa, joten käytettävien laitteiden akunkesto on pitkä, jopa 10 vuotta. Verkkoon voidaan kytkeä suuri määrä laitteita, joiden tuottama data voidaan siirtää reaaliaikaisesti yritysten edelleen hyödynnettäväksi.
Reaaliaikaisuus parantaa asiakastyytyväisyyttä
“Tällä hetkellä mittauslaitteemme lähettävät langattomasti tiedot 15 minuutin välein 2G- tai 3G-verkon välityksellä. NB IoT mahdollistaa meille reaaliaikaisen keskimäärin kerran minuutissa tai useammin tarpeen vaatiessa tapahtuvan datan lähetyksen. Tällöin asiakkaamme voivat näyttää asiakastyytyväisyyden reaaliaikaisesti. Esimerkiksi lentokenttien turvatarkastuksissa voidaan esittää reaaliaikainen tieto jonotusajoista ja tyytyväisyydestä”, Touhunen kertoo.
Reaaliaikaisuus on HappyOrNotille tärkeää. “Vaikka hymiölaitteet ovat näkyvä osa brändiemme, niin liiketoimintamme todellinen ydin on datan analysoinnissa ja raportoinnissa. Myymme asiakkaillemme parempaa asiakastyytyväisyyttä. Mitä tyytyväisempiä asiakkaidemme asiakkaat ovat, sitä enemmän he ostavat. Näin asiakkaamme saavat hyvän tuoton investoinnille palveluumme”, Touhunen sanoo.
”Hyvää ja asiantuntevaa apua Elisalta”
“Piloteissa haluamme testata ja varmistaa, että NB IoT on teknologiana valmis myytäviin tuotteisiin. Olemme nyt loppusuoralla piloteissa ja lähestymme tuotantovalmiutta. Tavoitteena on se, että käyttäisimme vain NB IoT -ratkaisuun pohjautuvia laitteita kaikissa niissä maissa, joissa se on mahdollista. Tällaisia maita on Suomen lisäksi lähitulevaisuudessa noin kymmenen.”
“Olemme saaneet todella hyvää ja asiantuntevaa apua Elisalta pilottien aikana. Olemme päässeet Elisan laboratorioon testaamaan jo etukäteen tuotekehityksessä vaadittavia asioita. Olemme myös saaneet asiantuntevaa sparrausta verkkoparametreista”, Touhunen kertoo yhteistyöstä Elisan kanssa.
HappyOrNot on yksi Elisan noin 60 pilottikumppanista NarrowBand IoT -verkoissa. Elisa pystyy avaamaan NB IoT -verkon piloteille missä tahansa Suomessa. NB IoT -verkkoon suunniteltu NB IoT -liittymä on tilattavissa yrityksille Oma Elisa -verkkopalvelusta.
“Kehitys etenee nyt nopeasti tällä alalla. NB IoT -moduulit tilaamme suoraan moduulivalmistajilta, jotka kehittävät koko ajan uusia ratkaisuja ja moduuleja. Vuosi sitten julkaistut moduulit ovat jo vanhenemassa. Meidän pitääkin pilotoida, kehittää ja päivittää omia laitteitamme säännöllisesti, että pysymme kehityksessä mukana”, Touhunen katsoo tulevaisuuteen.
Narrowband IoT (NB IoT) = Narrowband IoT on esineiden internetiä varten suunniteltu 5G-teknologia. Sillä on hyvä läpäisyky ja laaja peitto, ja se kuluttaa vähän energiaa ja mahdollistaa pitkät akun kestot ja alhaiset kustannukset. Narrowband IoT on myös yhteensopiva nykyisen 4G-verkon kanssa.
Lue myös:
IoT muuttaa öljyn kuluerästä omaisuudeksi
5G-teknologiat luovat yrityksille kilpailuetua