Älypuhelimet pelastavat henkiä

Lukuaika 2 min

Älypuhelin ei ole ylellisyysesine vaan monelle välttämättömyys, kirjoittaa Elisan viestintäjohtaja Katiye Vuorela blogikirjoituksessaan.

Taannoin eräässä testissä kysyttiin, kuinka tärkeä älypuhelin on ihmisille. Moni oli valmis luopumaan vaikka pikkurillistään ennemmin kuin puhelimestaan.

Sosiaalinen media ja keskustelupalstat tursuavat nyt paheksuvia mielipiteitä siitä, miten pakolaisilla voi olla sellainen ylellisyysesine kuin älypuhelin. Siis älypuhelin, jonka halvimmillaan voi saada muutamalla kymmenellä eurolla. Älypuhelin, joka on Suomessa nykyään jo useimmilla ekaluokkalaisillakin.

Älypuhelin ei ole enää ylellisyysesine, johon vain harvoilla on varaa. Se on nykyihmiselle lähes välttämättömyys. Älypuhelin on kommunikointiväline, jolla pidetään yhteyttä, karttapalvelu, jolla löydetään perille, uutislähde, albumi, jonne talletetaan tärkeimmät muistot ja paljon enemmän. Syyriassakin on vuoden 2014 tilastojen mukaan ollut 87 kännykkäliittymää 100 ihmistä kohden (CIA World Factbook).

Mitä älypuhelin merkitsee pakolaiselle?

Älypuhelin voi näyttää kuvissa ylellisyydeltä, mutta todelliseksi ylellisyydeksi sen tekee se, että sillä voi pitää yhteyttä hajalleen joutuneisiin läheisiin tai löytää ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan.

Älypuhelimista on YK:n ja pakolaisjärjestö UNHCR:n edustajien mukaan tullut pakolaisille tärkeitä hengissä säilymisen välineitä. Älypuhelimella voi esimerkiksi löytää turvallisimmat ja välttää vaarallisimmat pakoreitit: MAPS.ME-karttapalvelu näyttää sijainnin jopa ilman verkkoyhteyttä.

Älypuhelimien avulla voidaan myös vähentää ihmissalakuljetuksella rahastusta ja lieveilmiöitä. Esimerkiksi Facebookissa ja WhatsAppissa on ryhmiä, jotka neuvovat ja auttavat pakolaisia selviytymään matkastaan tai mahdollisista juridisista ongelmista kohdemaassa.

Älypuhelimella talletetut ja jaetut tiedot reiteistä, kuljetusmahdollisuuksista, rajanylityspaikoista tai pidätyksistä voivat olla elintärkeitä. Matkalta puhelimella otetut kuvat taas antavat mahdollisuuden kertoa tarinoita, jotka eivät ehkä muuten tulisi kerrotuksi.

Sitä paitsi pakolaisuus ei katso varallisuutta. Pakolaiseksi voi joutua kuka vain. Yhteistä on pakko jättää kaikki taakseen ja ottaa mukaan vain se välttämättömin. Monelle välttämättömiin kuuluu puhelin, väline, joka voi parhaimmillaan pelastaa yhden tai useamman ihmisen hengen.

Elisa, Aller Media ja iTapsa haluavat edistää turvapaikanhakijoiden yhteydenpitoa lähiomaisiin

Elisa ja Aller Media ovat keränneet henkilöstöltään päätelaitteita ja matkapuhelimia vastaanottokeskusten asukkaiden ja siellä työskentelevien Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisten käyttöön. Matkapuhelinhuoltoliike iTapsa on mukana huoltamassa ja resetoimassa laitteita luovutuskuntoon. Yritykset haluavat yhteisellä lahjoituksellaan toivottaa turvapaikanhakijat tervetulleiksi Suomeen ja mahdollistaa heille yhteydenpidon lähiomaisiinsa ympäri maailman. Keräyksen tunnus on #tervetuloa2015.

Aller Media, Elisa ja iTapsa kannustavat muitakin yrityksiä auttamaan maahan saapuneita turvapaikanhakijoita ja jakamaan tietoa omista, liiketoiminnalleen ja henkilöstölleen luontaisista toimenpiteistään Tervetuloa2015-kampanjan Facebook-sivuille.

Tervetuloa2015-yritykset tukevat myös Suomi sanoo tervetuloa –kansalaisliikettä. #suomisayswelcome

Lue lisää Tervetuloa2015-kampanjasta.

Kirjoittanut

Katiye Vuorela

Katiye Vuorela on Elisan viestintäjohtaja ja Elisan johtoryhmän jäsen.