Vertailussa 500 ja 1000 euron 5G-puhelimet – keskihintaiset haastavat huiput

Lukuaika 10 min

Työpuhelimen valinnassa kannattaa hinnan ohella kiinnittää huomio kameroihin, käytettävyyteen, akun kestoon sekä puhelimen elinkaareen. Vertailimme vaihtoehtoja 500 ja 1000 euron hintaluokissa, joissa kaikissa 5G on jo kiinteä osa. Puhelinvertailu päivittyy uusilla malleilla pitkin vuotta.

Puhelin on yrittäjän ja liikkuvan työntekijän monitoimiveitsi. Yhdellä ja samalla laitteella hoidetaan puhumisen ohella sähköpostit, viestittely, pankki- ja some-palvelut sekä kuvaus ja markkinointi. Luotettavuus, käytettävyys ja laadukkuus ovat oleellisia kriteereitä hyvää puhelinta etsiessä. Turvallisimmat valinnat löytyvät suurilta valmistajilta.

Vuodelle 2022 valmistajat ovat keskittyneet parantamaan puhelinten kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä. Uusien huippumallien panssarilasien luvataan kestävän pudotukset pään korkeudelta ja netistä löytyvien testivideoiden perusteella lupaukset eivät jää turhiksi. Puhelimet ovat myös entistä paremmin suojattu niin pölyltä kuin vedeltä ip68-suojauksen ansiosta.

Kuinka paljon puhelimeen kannattaa panostaa?

Keskihintaiset (400–800 €) mallit sisältävät nykyään jo paljon aiemmin vain huippumalleissa olleita ominaisuuksia. Huippumallit (1000–1500 €) puolestaan edustavat kehityksen kärkeä ja sisältävät kaikki herkut yksissä kuorissa.

Huippuluokan työkäyttöön suunnattuja puhelimia Suomessa ovat tällä hetkellä käytännössä Samsungin ja Applen laitteet. Niiden hinnat saattavat kuulostaa hurjilta. Kannattaa kuitenkin tarkkaan miettiä, kuinka paljon puhelinta tulee käytettyä päivittäin esimerkiksi kannettavaan tietokoneeseen verrattuna ja kuinka paljon haluaa puhelimeen panostaa. Puhelimen käyttöikä on nykyisin noin 3 vuotta.

Lippulaivamallien alapuolelle sijoittuu mielenkiintoinen keskihintaisten puhelinten (400–800 €) luokka, missä suurin kilpailu käydään neljän valmistajan mallien välillä: OnePlus, Xiaomi, Samsung ja Apple. Keskihintaista puhelinta harkitsevan on hyvä pohtia, mitkä ominaisuudet ovat hänelle puhelimessa tärkeintä. Keskihintaisissa puhelimissa kaikki ominaisuudet eivät ole huipussaan, mutta hyvän kameran, akun keston tai suorituskyvyn saa varmasti. Edulliset 5G-puhelimet ovat peruskäytössä erittäin kilpailukykyisiä.

Nopea 5G ja pitempi akun kesto

Entistä nopeammat siirtonopeudet ovat kaikkien ulottuvilla, sillä 5G on nyt kiinteä osa uusia puhelimia ja niitä saa jo alle 300 eurolla. Nopeampien nettiyhteyksien avulla suurien tiedostojen, kuten videoiden, siirto nopeutuu ja videoita voidaan striimata entistä paremmalla laadulla.

Nopeasta puhelimesta ei ole iloa, jos sen virta loppuu kesken päivän. Akkukehitys ja samalla käyttöjärjestelmien entistä parempi virrankulutuksen optimointi pitävät huolen siitä, ettei näin pääse uusissa puhelimissa käymään. Monella puhelimella pärjää kaksikin päivää kevyemmässä käytössä.

Hyvän akkukeston rinnalla puhelinten pikalatausmahdollisuudet paranevat. Usb-c-liitäntä yleistyy edullisissakin malleissa. Samalla puhelimet saavat tuen pikalataukselle. 20 watin pikalaturilla puhelimen akun saa puolilleen noin puolessa tunnissa. Täyteen uusi puhelin latautuu noin puolessatoista tunnissa. Näin puhelinta voi tankata tarpeen tullen perinteisen yön yli latauksen sijaan. Pikalataus on jo vakio-ominaisuus myös keskihintaisissa puhelimissa.

Useat valmistajat ovat jo uusissa malleissaan poistaneet laturin kalliimpien mallien myyntipaketeista. Puhelimet mahtuvat lähes puolet pienempään laatikkoon, mikä vähentää pakkauksista aiheutuvaa jätettä niin pahvin, muovin kuin jälleen yhden ylimääräisen laturin osalta. Uusia puhelimia voi ladata kotoa löytyvillä latureilla. Usein nopeaa pikalatausta varten on kuitenkin hankittava siihen tarkoitettu laturi.

Erinomaisilla kameroilla pärjää pitkälle

Uusien 5G-puhelinten kameroilla hoituvat niin dokumentointi kuin markkinointikin, eikä yrityskäytössä välttämättä enää tarvitse erillistä kameraa.

Ultralaajakulmakamerat kuuluvat jo vakiovarustukseen pääkameran rinnalla edullisissakin puhelimissa, mikä helpottaa muun muassa kuvauksia sisätiloista. Pääkameran pikselimäärä puolestaan kasvaa. Lisääntyneillä pikseleillä saadaan yksityiskohtia kuviin ja parempia kuvia hämärässä. Lisätarkkuutta voidaan hyödyntää myös osasuurennoksina. Koska 48, 64 tai jopa 108 megapikselin tarkkuus on jo enemmän kuin riittävän iso, voidaan siitä rajata vähintään 2x-suurennos pienempään pikselimäärään absoluuttisesta tarkkuudesta tinkimättä.

Kalleimmissa puhelimissa pää- ja ultralaajakulmakameran rinnalla panostetaan optiseen zoomiin. Perinteisen 2x-suurennoksen sijaan telelinssillä saadaan 3x- tai jopa 10x-suurennos aidosti polttoväliä muuttamalla. Telekamerat ulottuvat poimimaan yksityiskohtia pitkienkin etäisyyksien päästä.

Parempia ja tarkempia näyttöjä

90 hertsin näytöt yleistyvät keskihintaluokan puhelimissa. Lippulaivamalleissa näyttö päivittyy 120 hertsin taajuudella eli 120 kertaa sekunnissa aiemman 60 hertsin sijaan. Tämän ansiosta kuvasta tulee terävämpi. Liikkuvat kohteet pysyvät terävinä, teksti pysyy luettavana ruutua vierittäessä ja pelit pyörivät sulavampina.

120 hertsiä on vakio-ominaisuus lippulaivamalleissa sekä osassa keskihintaisista puhelimista. Päivitysnopeutta voi muuttaa sisällön mukaan eli puhelimet tukevat adaptiivista päivitystaajuutta. Kun puhelimeen ei kosketa, se voi päivittää ruutua esimerkiksi 30 kertaa sekunnissa tai tiputtaa päivityksen 24 hertsiin suoratoistopalveluiden videota katsoessa. Nettiä selatessa tai pelatessa otetaan täysi nopeus käyttöön. Hitaammilla päivitysnopeuksilla säästyy akkua, joten turhan nopea ruudunpäivitys ei ole järkevää.

Keskihintaisten ryhmä

OnePlus Nord 2T 5G

OnePlus Nord 2T:n tarkalta 6,43 tuuman näytöltä asiakirjojen ja työmeilien lukeminen onnistuu helposti. Suoritin puolestaan tukee loistavasti grafiikkaa ja raskaammatkin sovellukset toimivat ongelmitta. Tehokas 4500 mAh:n akku ja pikalataustuki pitävät huolen, että akkukesto riittää tehokkaaseen työpäivään ongelmitta.

Puhelimessa on 50 megapikselin AI-kolmoiskamera, jonka tekoälytoimintojen avulla saa otettua kirkkaampia, värikkäämpiä ja tarkempia kuvia. Elektroninen kuvanvakain takaa tärähtämättömät kuvat.

Android-puhelinta etsivälle Oxygen OS -käyttöjärjestelmä on hyvä uutinen, ja se perustuu Android 12 -järjestelmään. OnePlus Nord 2T 5G on oiva valinta pitkäikäistä työpuhelinta etsivälle niin ominaisuuksiensa, tupla-SIM-kortin kuin hintansa puolesta.

Muisti: 128/256 Gt
Näyttö: 6,43’’ FHD+
Tarkkuus: 1080 x 2400 px
Takakamerat: 50 + 8 + 2 MP
Etukamera: 32 MP
Yhteydet: 5G
Akku: 4500 mAh
Suojaus: ei
Mitat: 15,91 x 7,33 x 0,84 cm, 190 g

Osta OnePlus Nord 2T 5G 128 Gt yritykselle

Osta OnePlus Nord 2T 5G 256 Gt yritykselle

 

Osta OnePlus Nord 2T 5G kuluttajana

 

OnePlus Nord 2T 5G

Apple iPhone SE (2022) 5G

Vuoden 2022 uusittu iPhone SE asettuu hinnaltaan reilusti muiden Applen uutuuksien alapuolelle. Siitä on karsittu pois turhat hienoudet ja keskitytty olennaiseen. SE on kooltaan pieni kilpailijoihin verrattuna. Pyöristettyjen muotojen ja keveyden ansiosta se mahtuu taskuun ja sitä on helppo käyttää yhdellä kädellä.

Näytön alapuolella on selkeä kotinäppäin, jossa on tunnistautumiseen käytettävä sormenjälkilukija. Näyttö on väreiltään tarkka ja sen kirkkaus riittää hyvin myös ulkokäyttöön. Puhelin on IP67-suojattu pölyltä ja vedeltä, mikä on tässä hintaluokassa harvinaista.

Takakameroita on vain yksi. Sillä saa näyttäviä kuvia ja videoita automatiikalla, kunhan valoa riittää. Hämärässä kuvanlaatu heikkenee.

Puhelimen suorituskyky on hintaluokassaan ylivoimainen, paras keskihintainen 5G-puhelin. Sen turvin puhelimella pärjää helposti useita vuosia. iPhone SE soveltuu käyttäjälle, joka haluaa pienen, mutta pitkäikäisen ja luotettavan puhelimen. Sen ergonomia ja käytettävyys ovat erinomaiset. Harmillisesti puhelimen akku on tehokäyttäjälle vaatimaton, ja peruskäyttäjälle virtaa riittää päiväksi.

Muisti: 64/128/ 256 Gt
Näytön koko: 4,7’’
Näytön tarkkuus: 1334 x 750 pikseliä
Takakamerat: 12 MP
Etukamera: 7 MP
Akkukesto: 2018 mAh
IP-suojaus: IP67
Mitat: 13,8 x 6,73 x 0,73 cm, 144 g

Osta iPhone SE (2022) 5G 64 Gt yritykselle

Osta iPhone (SE (2022) 5G 128 Gt yritykselle

Osta iPhone SE (2022) 5G 256 Gt yritykselle

 

Osta iPhone SE (2022 5G) kuluttajana

Apple iPhone SE (2022) 5G

Samsung Galaxy A53 Enterprise Edition 5G

Galaxy A53 Enterprise Edition monipuolinen yrityskäyttöön suunniteltu tehopuhelin. Enterprise-mallien etuna on 2 vuoden taattu saatavuus sekä Samsung Knox -tietoturvapäivitykset neljäksi vuodeksi. Puhelin sopii siis erinomaisesti käyttäjälle, joka ei halua vaihtaa usein puhelinta. Galaxy A53 on hyvä 5G-puhelin alle 500 eurolla.

Ison akun ansiosta puhelin kestää koko työpäivän ajan ja 25 W pikalatauksella saa nopeasti virtaa, puolessa tunnissa saat ladattua jopa 50 % lisää tehoa akkuun.

Galaxy A53 sopii myös käyttäjälle, joka ei halua varoa puhelintaan, sillä siinä on vahva Gorilla Glass 5 -lasipinnoite ja IP67-luokitus. 6,5 tuuman näytöltä on helppo tutkia asiakirjoja ja lukea työsähköposteja. 120 herzin SuperAMOLED-näyttö toistaa värit ja grafiikat kirkkaasti silmiä rasittamatta.

Puhelin poikkeaa muista saman hintaluokan malleista viiden kameran järjestelmällään ja sen voisikin sanoa olevan paras kamerapuhelin alle 500 eurolla. 64 megapikselin takakameralla saa otettua tarkat kuvat jopa hankalimmissakin kuvauspaikoissa. Lisäksi takakameroissa on erikseen laajakuva-, makro- ja bokeh-linssit.

Galaxy A53 Enterprise Edition on loistava vaihtoehto työpuhelimeksi, jolla pärjää monta vuotta eteenpäin yritysominaisuuksien, turvallisuuden ja tehokkaan akun ansiosta.

Muisti: 128 Gt + microsd
Näyttö: 6,5’’
Tarkkuus: 1080 x 2400 px
Takakamerat: 64+12+5+5 MP
Etukamera: 32 MPix
Akku: 5000 mAh
Suojaus: IP67
Mitat: 15,9 x 7,47 x 0,81 cm, 190 g

Osta Samsung Galaxy A53 Enterprise Edition 5G yritykselle

Osta Samsung Galaxy A53 5G kuluttajana

 

Samsung Galaxy A53 5G Enterprise Edition

Motorola Edge 30 Pro

Motorola Edge 30 Pro 5G sopii henkilöille, jotka arvostavat puhelimessaan suurta akkua, terävää näyttöä ja kestävyyttä, mutta eivät painota tiettyä merkkiä. Se onkin edullinen, mutta laadukas 5G-puhelin.

Edge 30 Prossa on terävä 6,7 tuuman ja 144 Hz:n OLED-näyttö, joka toimii erityisen hyvin esimerkiksi videopuheluissa kokonsa puolesta. Puhelimen Snapdragon-suoritin puolestaan jaksaa pyörittää isompiakin sovelluksia yhtä aikaa.

Puhelin on näyttönsä koosta huolimatta kompakti ja se kestää hyvin myös roiskeita (IP52-luokitus). Käyttöjärjestelmä on Android 12, joten normaalit työsovellukset toimivat moitteetta. 4800 mAh:n akku on riittävän iso, joten virtaa riittää hyvin työpäiväksi ja pikalatauksella saa nopeasti lisää käyttöaikaa.

Muisti: 256 Gt
Näyttö: 6,7”
Tarkkuus: 2400 x 1080 px
Takakamerat: 50+50 MP
Etukamera: 60 MPix
Akku: 4800 mAh
Suojaus: IP52
Mitat: 16,3 x 7,59 x 0,88 cm, 196 g

Osta Motorola Edge 30 Pro 5G yritykselle

Osta Motorola Edge 30 Pro 5G kuluttajana

Motorola Edge 30 Pro 5G

Xiaomi 12T 5G

Xiaomi 12T 5G on lähellä muiden valmistajien huippumalleja, mutta hintansa puolesta on saatavilla jokaiselle. 5G-puhelin on varustettu tehokkaalla MediaTek-suorittimella ja Android 12:een perustuvalla MIUI 13 -käyttöjärjestelmällä.

Puhelimen 6,67 tuuman näyttö on isohko, mutta muihin puhelimiin verrattuna hyvin keskivertokokoa. 108 megapikselin kolmoiskamera on varustettu Samsung ISOCELL HM6 -kennolla ja se mahdollistaa terävien ja laadukkaiden kuvien ottamisen myös hieman huonommassa valossa.

Näytön kestävä Corning Gorilla Glass 5 -lasi antaa puhelimelle lisäkestoa ja sen latausta avustaa AdaptiveCharge-agoritmi, joka optimoi puhelimen latausta älykkäästi. Xiaomi 12T 5G on hyvä vaihtoehto työpuhelimeksi henkilölle, joka arvostaa hyviä kameroita, kestävää akkua sekä helppokäyttöisyyttä.

Muisti: 128 Gt
Näyttö: 6,67’’, 120 Hz
Tarkkuus: 2712 x 1220 px
Takakamerat: 108+8+2 MP
Etukamera: 20 MPix
Akku: 5000 mAh
Suojaus: ei
Mitat: 16,31 x 7,59 x 0,86 cm, 202 g

Osta Xiaomi 12T 5G yritykselle

Osta Xiaomi 12T 5G kuluttajana

Xiaomi 12T 5G

Realme 9 Pro 5G

Realme 9 Pro 5G on hintansa puolesta keskikastia, mutta ominaisuuksiensa puolesta se sopisi huippumallien joukkoon. Puhelimessa on huippuluokan Snapdragon-prosessori ja 6,6 tuuman LCD-näyttö, joiden avulla videopalaverit sujuvat moitteetta ja työohjelmistot toimivat tökkimättä.

Puhelin on varustettu 64 megapikselin kolmoiskameralla, jossa pääkameran lisäksi löytyy ultralaajakuva- sekä makrokamerat.
5000 mAh:n akulla on helppo työskennellä koko työpäivän ajan huoletta.

Mukana tulevalla 33 W -laturilla saa ladattua puolessa tunnissa akun 50 prosenttiin. Android-käyttöjärjestelmää arvostavalle Realme 9 Pro on hyvä valinta pitkäikäiseksi puhelimeksi.

Muisti: 128 Gt
Näyttö: 6,6’’
Tarkkuus: 2412 x 1080 px
Takakamerat: 64+8+2 MP
Etukamera: 16 MPix
Akku: 5000 mAh
Suojaus: ei
Mitat: 16,43 x 7,56 x 0,85 cm, 195 g

Osta Realme 9 Pro 5G yritykselle

Osta Realme 9 Pro 5G kuluttajana

Realme 9 Pro 5G

Huippumallit

Samsung Galaxy Z Fold4 5G

Samsung Galaxy Z Fold4 on liikkuvan yrittäjän näkökulmasta monipuolisuudessaan ainutlaatuinen työväline. Kokoon taitettuna se on taskuun mahtuva älypuhelin. Avattuna laite toimii tehokkaana tablettina ja laajentuu tarvittaessa tietokoneeksi näyttöön, näppäimistöön ja hiireen kytkemällä.

Galaxy Z Fold4:n todelliset kyvyt paljastuvat, kun avaa laitteen 7,6 tuuman päänäytön ja käyttää puhelinta kuin mitä tahansa tablettia.Multitaskaaminen on tällä laitteella helppoa ja tuottavaa. Teams-palavereiden osallistuminen on vaivatonta. Isossa näytössä voi käyttää samanaikaisesti jopa kolmea eri sovellusta. Esimerkiksi sähköposteja kirjoittaessa vierelle saa dokumentin, selaimen, kartan, kuvat tai kalenterin. Galaxy Z Foldin käytön tuottavuus kasvaa lisävarusteena hankittavan Samsungin S Pen -kynän avulla. Huom. S Pen -kynä myydään erikseen.

Galaxy Z Fold4:n päivitetty kameravarustus on käytännössä samaa ammattilaistasoa kuin kehutussa Galaxy S22-huippumallissa. Tarkkaa 50 megapikselin laajakulmakameraa täydentävät 12 megapikselin ultralaajakulmakamera ja 10 megapikselin 3-kertaisella optisella zoomilla varustettu telekamera.

IPX8-suojausluokituksen myötä Galaxy Z Fold4 kestää tilapäisen upotuksen veteen. Galaxy Z Fold4:lla on päivitystakuu neljälle seuraavalle isolle Androidille sekä viisi vuotta tietoturvapäivityksiä. Erinomainen suorituskyky ja parannettu kestävyys ennustavat pitkää käyttöikää.

Muisti: 256 / 512 / 1000 Gt
Päänäyttö: 7,6”, etunäyttö: 6,2”
Tarkkuus päänäyttö: 2176 x 1812, etunäyttö: 2316 x 904
Takakamerat: 12+50+10 MP
Etukamerat: 10+4 MP
Akku: 4400 mAh
Suojaus: IPX8
Mitat: 155,1 x 130,1 x 6,3 mm (avattuna), 155,1 x 67,1 x 15,8 mm (suljettuna), 263g

Osta Samsung Galaxy Z Fold4 5G yritykselle

Osta Samsung Galaxy Z Fold4 5G kuluttajana

Samsung Galaxy Z Fold4 5G

Samsung Galaxy Z Flip4 5G

Samsungin pienempi taittuvanäyttöinen puhelin Galaxy Z Flip4 on aito simpukkapuhelin. Sen kätevä koko ja kuorien suojaan taittuva näyttö tekevät kuljetuksesta taskussa tai laukussa huoletonta. Puhelin sopii käyttäjälle, joka ei pidä isoista puhelimista mutta ei silti halua tinkiä huippupuhelinten ominaisuuksista.

Päänäytön aukaisemalla Galaxy Z Flip4:stä saa täysverisen älypuhelimen, jolla työnteko hoituu ripeästi. Avautuvaan kookkaaseen 6,7-tuumaiseen kirkkaaseen näyttöön mahtuu paljon tekstiä tai kuvia. Halutessa taittuvan näytön voi jakaa kahdelle sovellukselle rinnakkain, mikä tehostaa työntekoa.

Takakameroina on laajakulma ja ultralaajakulma, jotka molemmat ovat tarkkuudeltaan kaksitoista megapikseliä. Valovoimainen laajakulmakamera on optisesti vakautettu laadukkaita kuvia ja videoita varten. 90 asteen kulmaan taitettuna puhelin toimii kuvatessa kätevänä jalustana.

IPX8-suojausluokituksen myötä Galaxy Z Flip4 kestää jopa 30 minuutin upotuksen veteen. Laitteella on päivitystakuu neljälle seuraavalle isolle Androidille sekä viisi vuotta tietoturvapäivityksiä. Erinomainen suorituskyky ja parannettu kestävyys ennustavat pitkää käyttöikää.

Muisti: 256 / 512 / 1000 Gt
Päänäyttö: 7,6”, etunäyttö: 6,2”
Tarkkuus päänäyttö: 2176 x 1812, etunäyttö: 2316 x 904
Takakamerat: 12+50+10 MP
Etukamerat: 10+4 MP
Akku: 4400 mAh
Suojaus: IPX8
Mitat: 155,1 x 130,1 x 6,3 mm (avattuna), 155,1 x 67,1 x 15,8 mm (suljettuna), 263g

Osta Samsung Galaxy Z Flip4 5G yritykselle

Osta Samsung Galaxy Z Fold4 5G kuluttajana

Samsung Galaxy Z Flip4 5G

OnePlus 11 5G

OnePlus 11 5G on suorituskyvyltään ja käytettävyydeltään huippupuhelin. Iso keskusmuisti soveltuu aktiiviselle käyttäjälle. Rinnakkain käytettäviä sovelluksia ei tarvitse ladata uudelleen vaan niiden välillä voi vaihdella sukkelasti.

Puhelimen suorituskyky on huippuunsa viritetty ja käyttö miellyttävän sulavaa joka tilanteessa erinomaisen 6,7 tuuman näytön ja stereoäänentoiston ansiosta.
Hasselblad-kolmoiskameralla saa laadukkaita kuvia kaikissa olosuhteissa.

Erityisesti pimeäkuvaukseen on panostettu, ja kuvat toistuvat yksityiskohtaisina hämärässäkin. 115 asteen ultralaajakulmakamera on poikkeuksellisen tarkka ja soveltuu myös makrokuvaukseen. Telekamera toimii optisena ja häviöttömänä kolminkertaiseen zoomaukseen asti. Telelinssillä voi myös poimia yksityiskohtia hieman kauempaa. Kuvien yksityiskohdat toistuvat terävinä sortumatta digitaaliseen terävöintiin. OnePlus 11 onkin huippumallien parhaimpia kamerapuhelimia.

Tehokas akku kestää riittää helposti koko työpäivän ajan ja akun saa ladattua pikalaturilla tyhjästä täyteen alle puolessa tunnissa. 15 minuutissa saa jo yli puolet akkuvarauksesta. OnePlus 11 soveltuu tehokäyttäjälle, jolle kelpaa vain paras. Puhelin istuu käteen erinomaisesti ja sen käytettävyys on kiitettävä.

Muisti: 128/256 Gt
Näyttö: 6,7’’, 120 Hz
Tarkkuus: 3216 x 1440 px
Takakamerat: 50 + 48 + 32 MP + värisuodinkamera
Etukamera: 16 MP
Akku: 5000 mAh
Suojaus: ei
Mitat: 16,31 x 7,41 x 0,85 cm, 205 g

Osta OnePlus 11 5G 128 GB yritykselle
Osta OnePlus 11 5G 256 GB yritykselle

Osta OnePlus 11 5G kuluttajana

OnePlus 11 5G

Samsung Galaxy S23+ 5G

Samsung Galaxy S23+ 5G on luotu käyttäjille, jotka vaativat puhelimeltaan paljon. Puhelimen käytettävyys ja ergonomia ovat erinomaiset.

Huippulaadukas 6,6-tuuman näyttö täyttää puhelimen etupinnan kattavasti ja soveltuu työkäyttöön Galaxy S23-pikkuveljeä paremmin. Puhelin tuntuu kädessä mukavan kevyelle ja sujahtaa taskuun Galaxy S23 Ultra -mallia helpommin.

Käyttöliittymä on monipuolisuudestaan huolimatta erittäin selkeä. Kamerat ovat huippuluokkaa. Videokuvauksessa optisen kuvanvakaajan apuna on sähköinen vakautus. Sulavan tasaisesti liikkuvia videoita voi kuvata käsivaralta vaikka kävellessä. Heikko valokaan ei haittaa kuvausta ja kameralla saa selkeän kuvan niin varjossa kuin auringonpaisteessakin.

Yrittäjää miellyttää S23+:n pitkään kestävä akku, josta riittää virtaa helposti koko päivän ajaksi. Kevyemmällä käytöllä pärjää kaksikin päivää. Tietoturvassa Samsung ei tuota pettymystä salattujen Knox-kansioiden ja tietoturvapäivitysten ansiosta.

Tinkimättömien ominaisuuksien, suosituskyvyn sekä 5G-tuen ansiosta S23+:aa käyttää mielellään useita vuosia. Android 13 -käyttöjärjestelmälle onkin luvattu jopa neljän uuden version päivitykset ja viiden vuoden ajaksi tietoturvapäivitykset.

Muisti: 256/512 Gt
Näyttö: 6,6’’, 120 Hz
Näytön tarkkuus: 2340 x 1080
Takakamerat: 50+10+12 MP
Etukamera: 12 MP
Akku: 4700 mAh
Suojaus: IP68
Mitat: 7,62 x 15,78 x 0,76 cm, 195 g

Osta Samsung Galaxy S23+ 5G 256 GB yritykselle
Osta Samsung Galaxy S23+ 5G 512 GB yritykselle

Osta Samsung Galaxy S23+ 5G kuluttajana

Samsung Galaxy S23+

Apple iPhone 14 Pro 5G

Apple iPhone 14 Pro on samankokoinen iPhone 14 -mallin kanssa, mutta poikkeaa viimeistelyssä. Pro-mallin taustalasi on mattalasia, mikä tekee puhelimesta näyttävän ja entistäkin kestävämmän yhdessä Ceramic Shield -etulasin kanssa. Kulmikas puhelin istuu käteen tukevasti ja hylkii sormenjälkiä.

Pro-version kamerat ovat monipuolisemmat kuin perusmallissa. Uudessa 48 megapikselin pääkamerassa on valovoimainen 1.78 aukon linssi ja optinen kuvanvakain. Uusi aiempaa isompi kenno yhdistää neljä pikseliä yhdeksi suureksi pikseliksi, mikä vangitsee neljä kertaa enemmän valoa ja tuottaa parempia kuvia varsinkin hämärässä. Ultralaajakulman avulla voi ottaa makrokuvia muutaman senttimetrin päästä kohteista. 2x-telekamera puolestaan tuo ulottuvuutta kauempaa kuvatessa. Kuvanlaatu on erinomainen ja kuvat onnistuvat tekoälyyn perustuvan kuvanparannuksen ansiosta myös haasteellisissa olosuhteissa. Pääkamera ja telekamera ovat mekaanisesti vakautettuja, minkä ansiosta käsivaralta on helppo kuvata videoita. Elokuvallisessa tilassa telekamera pystyy tyylikkäisiin tuloksiin aloittelijankin käsissä. Kuvauksesta innostuneiden kannattaa suunnata katseensa 512 Gt tai teratavun malleihin.

Pro-mallien uusi OLED-näyttö on muotoiltu uudestaan ja sen kirkkautta on parannettu. Samalla se on saanut uuden Dynamic Island -termillä kuvatun ominaisuuden. Siinä päänäytön päälle tuodaan pienessä kokoa muuttavassa infonäytössä oleellista tietoa taustalla pyörivistä sovelluksista ilman, että käyttäjän tarvitsee keskeyttää sitä, mitä oli puhelimella tekemässä.

Akkukesto on parantunut merkittävästi, ja akku riittää nyt kevyessä työkäytössä jopa kahdeksi  päiväksi ilman lisälatausta. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole, joten kannattaa valita malli, jossa on jo lähtökohtaisesti riittävästi muistia. Erinomaisen suorituskyvyn, kestävyyden ja hyvän päivitystuen ansiosta iPhone 14 Pro on monivuotinen investointi, jota käyttää työkäytössä mielellään useiden vuosien ajan.

Muisti: 128/256/512/1024 Gt
Näyttö: 6,1’’
Tarkkuus: 2556 x 1179 px
Takakamerat: 48+12+12 MP
Etukamera: 12 MPix
Akku: 3200 mAh
Suojaus: IP68
Mitat: 14,75 x 7,15 x 0,785 cm, 206 g

Osta Apple iPhone 13 Pro 5G yritykselle

Osta Apple iPhone 13 Pro 5g kuluttajana

Apple iPhone 14 Pro 5G

Xiaomi 12T Pro 5G

Xiaomi 12T Pro on hintatietoisen käyttäjän valinta. Sen vahvuuksia ovat iso ja väritarkka näyttö sekä jopa 200 megapikselin kamera. Ison akun ansiosta puhelin jaksaa pidemmänkin työpäivän ilman latausta.

Puhelin sopii kahden käden käyttöön. Isolta näytöltä tekstistä saa hyvin selvää. Amoled-näytön päivitysnopeus on 120 hertsiä. Sen ansiosta käytettävyys on mainio, koska teksti ja valikot toistuvat tarkkoina niitä rullatessakin.

200 megapikselin kamera tuottaa tarkkoja kuvia. Täyden tarkkuuden kuvista voi rajata yksityiskohtia kuvanlaadun kärsimättä. Kokonaisuutta täydentää erillinen ultralaajakulmakamera. Kamerassa on runsaasti tekoälyä hyödyntäviä erikoistiloja. Yksi käytännöllisimmistä on muotokuvamainen taustan pehmennys, joka toimii myös videoita kuvatessa. Tulokset ovat parhaimmillaan erittäin näyttäviä.

Puhelin on hintatietoisen valinta. Tallennustilaa on tehokäyttöön riittävästi 256 gigatavua. Mukana on 120 watin pikalaturi, jolla puhelimen akun saa ladattua täyteen noin 19 minuutissa. Suorituskyky on samalla viivalla tuplasti kalliimpien lippulaivapuhelinten kanssa.

Muisti: 256 Gt
Näyttö: 6,67’’, 120 Hz
Tarkkuus: 2712 x 1220 px
Takakamerat: 200 + 8 + 2 MP
Etukamera: 20 MP
Akku: 5000 mAh
Suojaus: ei
Mitat: 16,31 x 7,59 x 0,86 cm, 205 g

Osta Xiaomi 12T Pro 5G yritykselle

Osta Xiaomi 12T Pro kuluttajana

Xiaomi 12T Pro 5G