Connected-aikakauteen syntynyt C-sukupolvi käyttää dataa mobiililaitteillaan ihan eri mittakaavassa kuin vanhempansa. Elisan 18–19-vuotiaat asiakkaat käyttävät yli kolme kertaa enemmän dataa kuin 30–40-vuotiaat.
Nuorten suunta on pysyvä, ja me muut seuraamme perässä. Älypuhelimista ja ylipäätään mobiililaitteista on tullut kiinteä osa suomalaisten arkea. Maailmamme on digitalisoitumassa kovaa vauhtia. Digitalisaatiota ei pitäisi pelätä, se on suuri mahdollisuus Suomelle ja koko maailmalle. Kyllä, se muuttaa paljon asioita – mutta se ei ole huono asia, saati kaiken loppu.
Suomalaisen yhteiskunnan pitäisi toimia nyt kuin nuorisomme toimii eli ottaa digitalisaatio ja sen tuomat hyödyt omakseen. Globaalissa kilpajuoksussa Suomella ei ole varaa jäädä lähtötelineisiin. Digitalisaatio on jo täällä ja se tulee vain kiihtymään – ja se tulee muuttamaan kaikkia toimialoja.
Mobiililaitteita käytetään nykyään yhä enemmän ja yhä useampiin tarkoituksiin. Tämä luo lisääntyvää kysyntää uusille palveluille, joita Elisakin kehittää. Tekemiemme tutkimusten mukaan uusien digitaalisten palveluiden käyttö ei ole niinkään kiinni iästä, vaan siitä, onko ottanut uusia digitaalisia laitteita käyttöönsä.
Esimerkiksi e-kirjojen suosio kasvaa tablettien yleistymisen myötä. E-kirjojen omaksumisessa ikä ei näyttele pääroolia, vaan nimenomaan se, onko ottanut käyttöönsä uusia laitteita, kuten tabletin.
Jokainen voi kantaa kortensa kekoon. Me voimme esimerkiksi tukea läheistemme digitaitoja, kuten lasten ja nuorten. Vanhemmat ja koulut ovat tässä avainasemassa, mutta myös yritykset voivat olla avuksi. Elisa vie tänä vuonna lasten digikoulut yli kymmenelle paikkakunnalle tänä vuonna ympäri Suomen.
Elisan digikouluja pidetään kouluissa ja omissa toimitiloissamme niin kursseina kuin koulun kerhotoimintana. On todella tärkeää, että digi- ja koodaamistaidot ovat vihdoin puskemassa myös peruskoulun opetusohjelmaan.
Nopeasti muuttuvassa maailmassa on ensiarvoisen tärkeää saada kehitystyöhön parhaat tekijät ja monipuolisesti näkökulmia. Me esimerkiksi olemme tänä vuonna mukana Dialogi-hankkeessa, jolla pyritään edistämään monimuotoista johtamista ja naisten mahdollisuuksia työelämässä. Nopeasti muuttuva ja monimuotoinen maailma tarvitsee monimuotoista johtamista.
Lue myös
Näkökulma: Sovelluskehityksen ostamisen vaikeudesta
K-ryhmä kiihdyttää kauppojen digitalisaatiota
Fiksu työnantaja tukee hybridityötä – valmiina kolmeen työtapaan