Tabletti työkoneena – mitä kannattaa tietää ja mitä vaihtoehtoja on?

Lukuaika 5 min

Kannettava tietokone on monen yrittäjän luottokaveri, joka kulkee aina matkassa. Nyt sen voi korvata kevyemmällä tabletilla.

Tabletit mielletään edelleen viihdelaitteiksi, mutta todellisuudessa niiden teho ja ominaisuudet pärjäävät nykyään mainiosti peruskannettaville ja jopa tehokannettaville.

Tablettia työkoneeksi haaveilevan kannattaa kuitenkin ensin kerrata, mitä päivittäisiin työrutiineihin kuuluu. Jos päivät kuluvat lähinnä sähköpostien ääressä ja dokumentteja luoden ja käsitellen, ei ole oikeastaan todellista tarvetta tietokoneelle. Myös kuvankäsittely ja videoiden editointi onnistuvat nykyään tehotableteilla kohtuullisen hyvin.

Jotta työnteko olisi tabletilla helppoa, kannattaa laitteelle hankkia kaveriksi näppäimistön sisältävä suojakuori sekä hiiri tai kynä tarkempaan osoitinkäyttöön. Parhaimmat näppäimistöt on tehty työkäyttöön suunnatuille tehotableteille.

Vahvuuksina keveys ja helppous

Tablettien vahvuudet ovat keveys, nopeus ja yksinkertaisuus. Kannettavaan verrattuna tabletti on myös varsin edullinen hankinnan jälkeen.

Tabletin hyötyjä ovat muun muassa:

  • Tabletteihin saa mobiilin dataliittymän ja sim-kortin, jolloin nettiyhteys on aina valmiina. Myös wifi-käyttö onnistuu helposti.
  • Tableteille ostettavat sovellukset ovat poikkeuksetta pc-versioita edullisempia ja usein jopa täysin ilmaisia.
  • Käytetyimmät sovellukset, kuten Microsoftin Office ja Adoben lukuisat ohjelmat löytyvät jo tableteille omina mobiiliversioina.
  • Toimisto- ja editointiohjelmien mobiiliversiot ovat tyypillisesti kevennettyjä versioita, joissa on keskitytty pääasioiden toimimiseen helppokäyttöisyyden ja kosketusnäytön ehdoin.
  • Mobiilisovellukset ovat monin kerroin pc-vastineitaan pienempiä, joten ne eivät tuki tabletin muistia yhtä nopeasti kuin tietokoneella.
  • Pilvipalvelut toimivat natiivisti ja laajentavat tallennustilaa helposti ja huomaamattomasti.

 

Tämän hetken parhaat vaihtoehdot työkäyttöön soveltuviksi tableteiksi löytyvät Samsungilta, Applelta, Microsoftilta ja Lenovolta. Lisäksi kevyempään työkäyttöön löytyy tabletti Nokialta. Alustasta riippumatta perustyöskentely sujuu näillä kaikilla mainiosti ja niitä on mukava käyttää. Keveytensä ja kokonsa ansiosta kone kulkee myös matkassa pienemmässäkin laukussa.

Etsitkö hyvää tablettia työkäyttöön? Suosittelemme näitä:

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Android-tablettien lippulaiva työkäyttöä ajatellen on Samsungin Galaxy Tab S8 Ultra. Näytön suuri koko mahdollistaa monenlaisen käytön ja se toimii kannettavana työkoneena jo suorituskykynsä ansiosta.

Näyttö peittää tehokkaasti koko tabletin jättäen tasaisen ohuet reunukset joka laidalle. Näytön 16 miljoonan värisyvyys takaa erityisesti luovaa työtä tekeville loistavan pohjan. Kuvanlaadultaan Super AMOLED -näyttö on erinomainen.

Tabletin näytön voi jakaa useaan eri ikkunaan, jolloin monen tehtävän yhtäaikainen työstö helpottuu. DeX Mode -tilan avulla näkee kaikki avoinna olevat sovellukset läpinäkyvinä, mikä muistuttaa tavallisen tietokoneen käyttöä.

Galaxy Tab S8 Ultran mukana tulee myös S Pen -kosketuskynä, joka tekee laitteen käyttämisestä entistä vaivattomampaa. Kaikki suosituimmat työsovellukset, kuten Microsoftin Officen mobiiliversiot toimivat hienosti.

Tabletti sopii erinomaisesti etäpalaverikäyttöön ultralaajakulmakameran, automaattisen zoomin ja suunnattavien mikrofonien ansiosta. Lisäksi 50 % melunvaimennus auttaa hieman hälyisämmissä tiloissa, kuten kahviloissa ja muilla julkisilla paikoilla.

Galaxy Tab S8 Ultran kuori on Armor Aluminum -materiaalia, joka suojaa laitetta iskuilta. Tabletti sopii siis erinomaisesti myös muuhun kuin siistiin toimistokäyttöön. Plussaa tulee erityisesti tehokkaasta akusta ja pikalatauksesta. Laturia ei ole pakko kantaa mukana työpäivän aikana ja lyhyelläkin latauksella saa pitkäksi aikaa tehoa.

5G-mallin lisäksi Galaxy Tab S8 Ultra -tabletin saa Wifi-versiona. Galaxy Tab S8 -sarjaan kuuluvat myös Galaxy Tab S8+ ja Galaxy Tab S8 -mallit.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 5G

Näyttö: 14,6”, 2960×1848

Käyttöjärjestelmä: Android 12

Tallennustila: alkaen 128 Gt + muistikortti

Akkukesto: jopa 8 h Internet-käyttöaika (11 200 mAh)

Mitat: 32,64 x 20,86 x 0,55 cm

Paino: 728 g

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 5G yritykselle

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra kuluttajana

Apple iPad Pro 12.9 (2022)

Applen iPadit ovat huippumaineensa veroisia ja käytettävyydeltään hiottuja. Työkäyttöön kehitetyt iPad Pro -huippumallit haastavat tehoillaan samanhintaiset kannettavat – joskin huomattavasti kevyemmässä koossa.

Uusi iPad Pro jatkaa edeltäjänsä hyväksi havaitulla tiellä ja siihen kuuluvat kutistetut kehykset sekä Touch ID -tunnistus helppoon tunnistautumiseen. Näyttö peittää tasaisesti koko etupuolen, joten työskentelyalaa on mukavasti. 12.9 tuuman näytön lisäksi on valittavissa hieman pienempi 11 tuuman näyttö samoilla ominaisuuksilla. Suurempi näyttö toimii jo näppäränä ja tehokkaana kannettavana tietokoneena.

iPadin sovellusvalikoima työkäyttöön on erittäin hyvä ja ohjelmat on suunniteltu hyvin toimimaan kosketusnäytön kanssa. Tarkempaan työskentelyyn kannattaa kuitenkin harkita Apple Pencil -kynää, joka helpottaa tarkkaa työskentelyä ja pitää sormenjäljet pois ruudulta.

iPad Pron ultralaajakulmakameran 122 asteen kuvakulma ja Valokeila-toiminto mahdollistavat liikkumisen palaverien aikana; Valokeila pitää puhujan kuvan keskellä, vaikka liikkuisi tilassa. Lisäksi iPadissa on viisi mikrofonia, joten kaikki osallistujat kuulevat puheen selvästi.

Tehokas akku mahdollistaa koko työpäivän käytön ilman laturia ja lisäämällä siihen näppäimistön saa iPadista enemmän irti. Applen uusi M2-siru puolestaan varmistaa vaativan, mutta energiatehokkaan käytön.

iPad Pro -tabletin saa myös Wi-Fi-versiona sekä 11 tuuman näytöllä.

Apple iPad Pro 12.9 (2022) Wi-Fi + Cellular 5G

Näyttö: 12,9”, 2732×2048 (264 ppi)

Käyttöjärjestelmä: iPadOS 16

Tallennustila: alkaen 128 Gt

Akkukesto: 10 h Internet-käyttöaika (40,88 wattitunnin litium-polymeeriakku)

Mitat: 28,06 x 21,49 x 0,64 cm

Paino: 682 g

Apple iPad Pro 12.9 (2022) Wi-Fi + Cellular 5G 128 GB yritykselle
Apple iPad Pro 12.9 (2022) Wi-Fi + Cellular 5G 256 GB yritykselle
Apple iPad Pro 12.9 (2022) Wi-Fi + Cellular 5G 512 GB yritykselle
Apple iPad Pro 12.9 (2022) Wi-Fi + Cellular 5G 1 TB yritykselle
Apple iPad Pro 12.9 (2022) Wi-Fi + Cellular 5G 2 TB yritykselle

Apple iPad Pro 12.9 (2021) Wi-Fi + Cellular 5G kuluttajana

Microsoft Surface Pro 9 for Business

Microsoft Surface Pro 9 on kevyt 2-in-1-yrityskannettava ja tabletti samoissa kuorissa. 13 tuuman PixelSense-näytöltä ei tarvitse tihrustaa ja se toistaa värit sekä liikkuvan kuvan hienosti. Windows 11 Pro -käyttöjärjestelmässä kaikki toimisto-ohjelmat pyörivät kuin tavallisessa kannettavassa.

Lisäämällä tablettiin näppäimistön on se kuin mikä tahansa tietokone pienemmästä koostaan huolimatta. Tablettiin saa myös muita lisätarvikkeita, kuten hiiren ja kosketuskynän, joilla työnteko helpottuu entisestään. Tehokas suoritin varmistaa sujuvan käytön yhdessä kestävän akun kanssa. Akku jaksaa jopa 15,5 tuntia yhdellä latauksella, joten Surface Pro 9 on helppo napata mukaan myös liikkuvassa työssä.

Videopalaverit onnistuvat selkeällä kuvalla ja äänellä 5 megapikselin HD-etukameran sekä kahden studiomikrofonin avulla. Tabletti on myös kevyt kantaa mukana, joten se sopii erinomaisesti liikkuvaan työhön.

Microsoft Surface Pro 9 for Business

Näyttö: 13″, 2880×1920 (267 ppi)

Käyttöjärjestelmä: Windows 11 Pro

Tallennustila: 256 Gt

Akkukesto: jopa 15,5 h

Mitat: 28,7 x 20,9 x 0,93 cm

Paino: 879 g

Microsoft Surface Pro 9 yritykselle

Lenovo Tab P11 Plus LTE

Lenovo-tableteista hyvä vaihtoehto liikkuvaan työhön on Tab P11 Plus, jonka 11 tuuman Full HD IPS -näyttö ja tehokas MediaTek Helio -suoritin tekevät työstä sujuvaa. Suoritin jaksaa pyörittää pelejä ja toistaa videota sekä tukee moniajoa.

Android-käyttöjärjestelmän myötä tärkeimpien toimistotyössä tarvittavien ohjelmien, kuten Microsoftin Officen, mobiiliversiot toimivat hienosti.

Tabletin akku toimii jopa 15 tuntia yhdellä latauksella, joten laturin voi jättää huoletta kotiin, jos liikkuu paljon työssään. Tab P11 Plus on kevyt kantaa mukana ja mahtuu kokonsa puolesta laukkuun helposti.

Lenovo Tab P11 Plus LTE

Näyttö: 11”, 2000×1200

Käyttöjärjestelmä: Android 11

Tallennustila: 128 Gt

Akkukesto: jopa 15 h (7700 mAh)

Mitat: 25,84 x 16,3 x 0,75 cm

Paino: 490 g

Lenovo Tab P11 Plus LTE yritykselle

Lenovo Tab P11 Plus LTE kuluttajana

Nokia T21 4G

Nokian tabletissa painotetaan turvalliseen käyttöön: T21-mallissa on Android 12 -käyttöjärjestelmä, joka kattaa kahden vuoden ohjelmistopäivitykset ja kolmen vuoden kuukausittaiset tietoturvapäivitykset. Muutenkin tietoturvaa on huomioitu mm. kasvojentunnistuksella.

10,26 tuuman näyttö on riittävä lyhytaikaiseen käyttöön, mutta jatkuvaan toimisto-ohjelmien käyttöön se tuntuu pieneltä. Tabletti toimii kuitenkin erinomaisesti lyhyillä toimiston ulkopuolisilla piipahduksilla ja pikaisilla kahviloissa käydyillä videoneuvotteluilla. Kaksi mikrofonia ja stereokaiuttimet OZO-toistolla takaavat sujuvan neuvottelun.

Tabletin akku toimii jopa 3 päivää yhdellä latauksella, jos työskentely koostuu lähinnä netin käytöstä.

T21-tabletti sopii erinomaisesti peruskäyttöön, esimerkiksi esittelytilanteisiin tai vaikkapa rakennustyömaalle tai toimiston yleistabletiksi. Hintakin jo paljastaa, että tabletti on kevyemmästä päästä ja ei pärjää muiden brändien kalliimmille kilpakumppaneilleen ominaisuuksillaan.

Tabletista on saatavilla myös Wifi-versio.

Nokia T21 4G

Näyttö: 10,36”, 1200×2000

Käyttöjärjestelmä: Android 12

Tallennustila: 64 Gt

Akkukesto: jopa 3 vuorokautta Internet-käyttöaika (8200 mAh)

Mitat: 24,75 x 15,73 x 0,75 cm

Paino: 471 g

Nokia T21 4G yritykselle

Nokia T21 4G kuluttajana

Lue myös

Surface-kannettavat ovat erinomaisia työkoneita 21

Vertailussa 500 ja 1000 euron 5G-puhelimet – keskihintaiset haastavat huiput