Tabletti työkoneena – mitä kannattaa tietää ja mitä vaihtoehtoja on?

Lukuaika 3 min

Kannettava tietokone on monen yrittäjän luottokaveri, joka kulkee aina matkassa. Nyt sen voi korvata kevyemmällä tabletilla.

Tabletit mielletään edelleen viihdelaitteiksi, mutta todellisuudessa niiden teho ja ominaisuudet pärjäävät nykyään mainiosti peruskannettaville ja jopa tehokannettaville.

Tablettia työkoneeksi haaveilevan kannattaa kuitenkin ensin kerrata, mitä päivittäisiin työrutiineihin kuuluu. Jos päivät kuluvat lähinnä sähköpostien ääressä ja dokumentteja luoden ja käsitellen, ei ole oikeastaan todellista tarvetta tietokoneelle. Myös kuvankäsittely ja videoiden editointi onnistuvat nykyään tehotableteilla kohtuullisen hyvin.

Jotta työnteko olisi tabletilla helppoa, kannattaa laitteelle hankkia kaveriksi näppäimistön sisältävä suojakuori sekä hiiri tai kynä tarkempaan osoitinkäyttöön. Parhaimmat näppäimistöt on tehty työkäyttöön suunnatuille tehotableteille.

Vahvuuksina keveys ja helppous

Tablettien vahvuudet ovat keveys, nopeus ja yksinkertaisuus. Lisäksi niihin saa mobiilin dataliittymän ja sim-kortin, jolloin nettiyhteys on aina valmiina ilman tarvetta wifille tai sen jakoon puhelimella tai mobiilireitittimellä.

Kannettavaan verrattuna tabletti on varsin edullinen hankinnan jälkeen. Tableteille ostettavat sovellukset ovat poikkeuksetta pc-versioita edullisempia ja usein jopa täysin ilmaisia. Kaikki käytetyimmät sovellukset, kuten Microsoftin Office ja Adoben lukuisat ohjelmat löytyvät jo tableteille. Lisäksi tarjolla on monia edullisia ja monipuolisia vaihtoehtoja.

Toimisto- ja editointiohjelmien mobiiliversiot ovat tyypillisesti kevennettyjä versioita, joissa on keskitytty pääasioiden toimimiseen helppokäyttöisyyden ja kosketusnäytön ehdoin. Keveys heijastuu tallennustilan tarpeeseen. Mobiilisovellukset ovat monin kerroin pc-vastineitaan pienempiä, joten ne eivät tuki tabletin muistia yhtä nopeasti kuin tietokoneella. Pilvipalvelut toimivat natiivisti ja laajentavat tallennustilaa helposti ja huomaamattomasti.

Tämän hetken parhaat vaihtoehdot työkäyttöön soveltuviksi tableteiksi löytyvät Samsungilta, Applelta ja Microsoftilta. Alustasta riippumatta perustyöskentely sujuu näillä kaikilla mainiosti ja niitä on mukava käyttää. Keveytensä ja kokonsa ansiosta kone kulkee myös matkassa pienemmässäkin laukussa.

Samsung Tab S5e

Android-tablettien parhaimmistoa työkäyttöä ajatellen on Samsungin Tab S5e. Edullinen S5e on todella kevyt vaihtoehto, joka kulkee helposti mukana laukussa, suojaavan näppäimistökuorensa alla.

Näyttö peittää tehokkaasti koko tabletin jättäen tasaisen ohuet reunukset joka laidalle. 16:10 kuvasuhde on hyvä kompromissi työ- ja viihdekäyttöön, mutta korkeutta ruudulla voisi olla hitusen enemmän tehokäyttöä ajatellen. Kuvanlaadultaan amoled-näyttö on erinomainen.

Tabletin käytös muuttuu, kun se kytketään kiinni erikseen hankittavaan näppäimistöön. Tällöin tabletti siirtyy Dex-työpöytätilaan, joka vastaa tietokoneita. Siinä ovat mukana niin alavalikot kuin sovellusten ikkunointi. Ratkaisun heikkoutena on, etteivät kaikki sovellukset suostu toimimaan työpöytätilassa. Onneksi suosituimmat työsovellukset kuten Microsoftin Officen mobiiliversiot toimivat hienosti. Mikään ei estä käyttämästä muitakin sovelluksia tabletin normaalitilassa. Joskin Androidin mobiilisovelluksia ei ole yhtä ahkerasti optimoitu tablettikäyttöön kuin iPadille.

Näppäimistö on kohtuullinen, joskin näppäinten tuntuma on hieman keinotekoisen ponnahtava ja näppäimet liukkaat. Ylärivin numeronäppäimet ovat merkittävästi pienemmät eivätkä sijoitu näppäinten päälle kuten tietokoneella. Tasainen alusta soveltuu hyvin sylikäyttöön, mutta kallistusvaihtoehtoja ei ole. Näppäimistön magneettikiinnitys ei ole kovin vahva, mikä kannattaa huomioida tablettia siirrellessä.

Samsung Tab S5e 4G

Samsung Galaxy Tab S5e 

Näyttö: 10,5” (16:10) 2560×1600

Käyttöjärjestelmä: Android 9

Tallennustila: 64 Gt + muistikortti

Akkukesto: jopa 15 h (7040 mAh)

Mitat: 24,5 x 16,0 x 0,55 cm

Paino: 400 g

Samsung Galaxy Tab S5e yritykselle

Samsung Galaxy Tab S5e kuluttajana

 

Apple iPad Pro 11

Applen iPadit ovat huippumaineensa veroisia ja käytettävyydeltään hiottuja. Työkäyttöön kehitetyt iPad Pro -huippumallit haastavat tehoillaan samanhintaiset kannettavat – joskin huomattavasti kevyemmässä koossa.
Uuden iPad Pron uutuuksiin kuuluvat kutistetut kehykset ja faceid-kasvojentunnistus. Samalla perinteisestä kotinäppäimestä on luovuttu ja siirrytty täysin eleohjaukseen. Näyttö peittää tasaisesti koko etupuolen, joten työskentelyalaa on mukavasti. 4:3 kuvasuhde toimii työkäytössä laajakuvaa paremmin, koska ruudulla on enemmän korkeutta.

Applen oma näppäimistökuori kiinnittyy magneetein tukevasti tablettiin ja on nopeasti irrotettavissa. Kaltevuuteen on kaksi vaihtoehtoa. Tasainen alusta toimii hyvin sylissä ja pöydällä. Kumiset näppäimet ovat liukumattomat ja matalaprofiiliset. Niillä kirjoittelu ei kuitenkaan vastaa hyvää kannettavaa, mutta koon puolesta näppäimet sopivat isoillekin käsille.

IPadin sovellusvalikoima työkäyttöön on erittäin hyvä ja ohjelmat on suunniteltu hyvin toimimaan kosketusnäytön kanssa. Tarkempaan työskentelyyn kannattaa kuitenkin harkita Apple pencil -kynää, joka helpottaa tarkkaa työskentelyä ja pitää sormenjäljet pois ruudulta.

Uusi iPadOS-käyttöjärjestelmä tuo työkäyttöön ja moniajoon lukuisia parannuksia, joilla iPad ottaa selkeän askeleen kohti kannettavia esimerkiksi aidon tiedostonhallinnan ja usb-c-muistien osalta.

Apple iPad Pro 11 wifi + cellular

Apple iPad Pro 11 Wi-Fi + Cellular

Näyttö: 11,0” (4:3) 2388×1668

Käyttöjärjestelmä: iOS12 (iPadOS)

Tallennustila: alkaen 64 Gt

Akkukesto: 10 h (7812 mAh)

Mitat: 24,8 x 17,9 x 0,59 cm

Paino: 468 g

Apple iPad Pro 11 (2018) Wi-Fi + Cellular yritykselle

Apple iPad Pro 11 (2018) Wi-Fi + Cellular 64GB kuluttajana

Apple iPad Pro 11 (2018) Wi-Fi + Cellular 256GB kuluttajana