Näin Slushiin rakennetaan toimiva WiFi-verkko

Lukuaika 2 min

Kuva: Jussi Hellsten

Euroopan suurimmassa teknologiatapahtumassa Slushissa wifi-verkko on samanlainen perustarve kuin ruoka, juoma ja vessa. Sen on toimittava. Miten toimiva langaton verkko rakennetaan massatapahtumaan?

Euroopan johtava kasvuyritys- ja teknologiatapahtuma Slush on maailman vaativampia ympäristöjä rakentaa langaton tietoverkko, sanoo Slushin varatoimitusjohtaja Nicolas Dolenc. “Pienellä alueella on 20 000 ihmistä, joilla jokaisella on keskimäärin 3 päätelaitetta. Videot, VR ja AR kuluttavat paljon dataa ja kaistan tarve on valtava.

Lisäksi Slushiin tulijat odottavat, että netti toimii. Wifi:stä on tullut isoissa tapahtumissa samanlainen perustarve kuin juomasta, ruuasta ja vessoista. Jos wifi ei toimi, ihmisten mielessä mikään ei toimi ja kaikki on pielessä ”, Dolenc tiivistää.

Haaste on heitetty. Miten siis ratkaista mahdottomalta kuulostava yhtälö, Elisan verkkoratkaisujen tekninen konsultti Ville Franck?

“Suurimmat haasteet aiheutuvat itse wifi-tekniikasta. Wifi-teknologia on standardoitu alunperin 20 vuotta sitten, eikä sitä ole koskaan kehitetty tarpeeksi skaalautuvaksi Slushin kaltaista käyttöä varten. Lisäksi wifi-verkoille tarkoitettuja taajuuksia on yksinkertaisesti liian vähän käytössä isoja massatapahtumia ajatellen”, Franck tiivistää kaksi keskeistä haastetta, joihin Slushin langattoman verkon rakentamisessa on pitänyt vastata.

Slushin rakentaminen

Slushissa käytössä vain 5 GHz:n taajuusalue

“Olemme nähneet tapahtumissa, että kun paikalla on 10 000 ihmistä, wifi:n alempi ja kapeampi 2,4 gigahertsin taajuusalue menee täysin tukkoon. Tämä johtuu siitä, että alempaa taajuusaluetta käyttää moni muukin teknologia, kuten esimerkiksi bluetooth-laitteet.

Massatapahtumissa 2,4 GHz:n taajuusalueelle ei yksinkertaisesti mahdu mitään wifi-liikennettä. Siksi olemme toteuttaneet Slushin verkkoympäristön yksinomaan 5 gigahertsin taajuusalueella”, Franck kertoo.

Massatapahtuma edellyttää 5 GHz:n taajuusaluetta“Olemme tehneet Elisan kanssa tiivistä yhteistyötä ja suunnittelua saadaksemme koko Slushin tapahtuma-alueen verkkoalueen piiriin. Varsinkin lava-alueet ovat haastavia kohtia, koska pienellä alueella on paljon kävijöitä. Viime vuonna suoriuduimme aika lailla hyvin ja tänä vuonna on tarkoitus tehdä sama”, Nicolas Dolenc kertoo.

Slushin verkkoympäristö toteutetaan yli 200 langattoman tukiaseman avulla. Tukiasemien oikeanlainen sijoittelu ratkaisee, miten hyvin data verkossa kulkee.

Suuntaavat antennit  ja tarpeeksi pieni lähetysteho

“Tänä vuonna Slushissa tukiasemia sijoitetaan selvästi aikaisempaa enemmän katsomoiden alle. Käytämme myös aiempaa pienempiä lähetystehoja, jotta kunkin tukiaseman kantavuus saadaan sopivan pieneksi”, Ville Franck kertoo, millaista jatkuvaa kehitystyötä Elisassa tehdään massatapahtumien verkkoratkaisujen suunnittelussa.

Tapahtuma-alueen rakentaminen 3“Käytämme voimakkaasti suuntaavia antenneja, jotta voimme luoda kullekin tukiasemalle oman tarpeeksi pienikokoisen solun, joka ei mene päällekkäin muiden tukiasemien kanssa. Silloin verkko toimii optimaalisesti. Käytämme esimerkiksi paljon noin metrin korkeudelle asennettuja tukiasemia, jolloin ihmismassa estää wifi-signaalia kantamasta toisen tukiaseman alueelle.”

Esitystekniikalle varattu omat taajuudet

Slushissa ja muissa isoissa tapahtumissa verkkoympäristön suunnittelu vaatii myös muun tekniikan huomioimista. “Pyrimme siihen, että esimerkiksi esitystekniikka ei käyttäisi langattomalle verkolle varattuja 5 GHz:n taajuusalueen kaistoja.

Juuri ennen tapahtumaa kierrämme koko tapahtuma-alueen spektrianalysaattorin kanssa, etsimme langattoman verkon taajuusaluetta käyttäviä laitteita ja ratkaisemme esiin tulevat ongelmat lennossa”, Franck kertoo.

Tapahtuma-alueen rakentaminen 4Osa 5 GHz:n taajuusalueen kaistoista on varattu esitystekniikan käyttöön ja muu tekniikka ohjataan käyttämään niille varattuja taajuuksia.

Tapahtuma-alueen rakentaminen 5Slushissa Elisalla on viiden hengen wifi-tiimi ylläpitämässä langatonta verkkoympäristöä ja korjaamassa mahdollisia ongelmia. “Valvomme koko ajan että verkko toimii oikein ja kapasiteetti riittää. Tarvittaessa voimme lisätä paikallisesti kapasiteettia, jos jollain alueella käyttäjämäärät ovat ennakoitua suuremmat”, Franck kertoo.

Wifi-vinkit Slushissa kävijälle

Ville Franck antaa kolme wifi-vinkkiä Slushissa kävijälle:

  1. Varmista että päätelaitteesi wifi tukee 5 gigahertsin taajuusaluetta. Voit varmistaa tämän seuraavalla tavalla: googlaa laitteesi tekniset tiedot. Jos niistä löytyy maininta “dual band” tai ”802.11a” tai “802.11ac”, päätelaitteesi on valmis Slushiin.
  2. Välillä päätelaitteet menevät sekaisin suuresta tukiasemamäärästä, eivätkä enää yhdisty kunnolla verkkoon. Tällöin auttaa se, että sammutat hetkeksi päätelaitteen wifi:n ja laitat sen saman tien takaisin päälle.
  3. Ota wifi ja bluetooth päätelaitteistasi kokonaan pois päältä, mikäli käytät ainoastaan mobiiliverkkoa. Wifi-verkkoon liittymättömät päätelaitteet etsivät koko ajan aktiivisesti tukiasemia ja ruuhkauttavat jo ennestään tukkoista verkkoa.

Lue myös

Slush ja Roihu kuuluvat vaativimpiin verkkoympäristöihin

Slush-poiminta: Musiikin tekoon tarvitaan kohta vain hanska

Slush-kävijät vinkkaavat: Ota yhteyttä nopeasti tapahtuman jälkeen

Tutustu Elisan tarjoamiin tietoliikenneratkaisuihin.