Näin saat paikannusdatan helposti liiketoiminnan hyödynnettäväksi

Lukuaika 2 min

Elisa Business IoT -palvelu ratkaisee paikannusdatan keräämiseen ja hyödyntämiseen liittyviä haasteita. Lue, miten palvelu auttaa organisaatioita hyödyntämään täysimääräisesti IoT-paikannuksen mahdollisuuksia.

“Elisa on tehnyt erilaisia IoT-ratkaisuja vuodesta 2014 lähtien. Vaikka IoT, esineiden internet, on tuonut organisaatioille paljon mahdollisuuksia, sen hyödyntäminen on ollut hidasta IoT-laitteiden tuottaman datan keräämiseen liittyvien haasteiden vuoksi”, kertoo Elisan IoT-asiantuntija Sami Ukkonen.

Yksi suurimmista IoT:n haasteista on IoT-laitteista saatavan paikannusdatan keräämisessä ja paketoimisessa liiketoimintaa hyödyttävään muotoon. IoT-laitteiden nopean kehityksen vuoksi eri laitteilla on erilaisia ja jatkuvasti kehittyviä tiedonsiirtotapoja, protokollia ja salausmenetelmiä. Eri laitevalmistajat pyrkivät keräämään dataa omiin pilvialustoihin, minkä seurauksena data siiloutuu useisiin eri järjestelmiin. Tämä vaikeuttaa datan hyödyntämistä liiketoiminnassa.

“Nämä haasteet aiheuttavat ylimääräisiä ja päällekkäisiä kustannuksia, vaativat organisaatiolta vahvaa IoT-osaamista ja hidastavat paikannusdatan hyödyntämistä liiketoiminnassa”, Ukkonen sanoo.

Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Haasteet on luotu ratkaistaviksi.

Turvallinen ja kustannustehokas tapa kerätä paikannusdataa yhteen tietovarastoon

“Olemme luoneet Elisa Business IoT -tiedonkeruupalvelun, joka kerää paikannusdatan kaikenlaisista IoT-laitteista. Tiedonkeruupalvelu välittää datan turvallisesti organisaation haluamaan paikkaan kuten yhteen tietovarastoon tai suoraan haluttuun sovellukseen”, Sami Ukkonen kertoo.

Elisa Business IoT -palvelussa jokaiseen organisaation IoT-laitteeseen asennetaan Elisan sim-kortti. “Palvelu toimii Suomen lisäksi kaikkialla, jossa Elisalla on roaming-sopimukset eli aika lailla koko maailmassa. Palvelussa on kerätty paikannusdataa muun muassa Etelä-Afrikasta ja Etelä-Amerikasta.”

Data siirretään Elisan suljetussa mobiiliverkossa Elisan tiedonsiirtoalustalle, jossa data vastaanotetaan, analysoidaan ja käsitellään.

“Missään vaiheessa IoT-laitteet eivät ole yhteydessä internetiin, mikä tekee palvelusta erittäin tietoturvallisen. Tietoa keräävät IoT-laitteet eivät voi päätyä vahingossakaan osaksi rikollisten bottiverkkoja.”

Elisan tiedonsiirtoalustalta kerätty paikannusdata siirretään organisaation osoittamaan paikkaan.

“Kun kaikki paikannusdata on yhdessä ja samassa tietovarastossa, sitä on paljon helpompi ja nopeampi hyödyntää liiketoiminnan tarpeisiin. Dataa voidaan siirtää myös suoraan asiakkaan liiketoimintasovelluksen hyödynnettäväksi. Näin tieto siirtyy suoraan toiminnaksi”, Ukkonen kertoo.

Palvelun käyttöliittymän kautta organisaatiot voivat helposti hallita IoT-laitteita ja pääsyoikeuksia laitteiden tuottamaan dataan.

“Esimerkiksi organisaatio voi itse luoda palvelussa ryhmän kadonneesta omaisuudesta ja antaa poliisille pääsyoikeuden niiden tuottamaan paikannusdataan.”

Sopii hyvin omaisuuserien seurantaan ja paikannukseen

Elisa Business IoT -palvelusta on myös muita liiketoimintahyötyjä. Kun Elisa hoitaa datan keräämiseen, käsittelyyn, tietoturvaan ja siirtämiseen liittyvät asiat, organisaation omat resurssit voidaan keskittää liiketoiminnalle lisäarvoa  tuottavaan tekemiseen.

“Palvelu ei ota kantaa IoT-laitteisiin vaan lisäämme nopeasti tuen uusille laitetyypeille ja protokollille. Näin yritykset ja organisaatiot säilyttävät mahdollisuuden valita useiden laitevalmistajien laitteita ja hyötyä IoT-laitteiden nopeasta ja voimakkaasta kehityksestä ja kilpailusta”, Ukkonen sanoo.

Paikannusdatan lisäksi Elisa Business IoT – palvelussa voidaan kerätä hyvin erilaista dataa mistä tahansa IoT-laitteesta.

Kenelle Elisa Business IoT -palvelu sitten sopii?

“Se sopii kaikille, jotka keräävät tai suunnittelevat keräävänsä IoT-dataa. Esimerkiksi erilaisten omaisuuserien paikannus ja seuraaminen on alue, joka kiinnostaa niin yrityksiä kuin kaupunkeja”, Ukkonen vastaa.

Esimerkiksi Helsingin kaupungin Stara seuraa erilaisten laitteiden ja omaisuuden paikkatietoa, niin puistonpenkkejä, työmaakoppeja, vaihtolavoja kuin ajoneuvoja.

Haluatko kuulla enemmän Elisa Business IoT -palvelusta? Ota yhteyttä!

Lue myös:

Näin Helsingin kaupunki hyödyntää paikkatietoa toiminnassaan

Hyödynnä IoT-dataa tehokkaasti ja turvallisesti