5G tekee elämästä Oulussa entistäkin parempaa

Lukuaika 2 min

Kaupunkien on opittava kaivamaan 5G-verkkoteknologian hyödyt esiin kaupunkilaisten elämän parantamiseksi. Parhaiten se tapahtuu luomalla kumppanuuksia oman alueen yritysten kanssa.

Kuva: Sanna Krook / Oulun kaupunki

Liiketoimintaa kehittävän BusinessOulun yhteyspäällikkö Heikki Huhmolla on selvä ajatus siitä, mitä digitaalisuus ja uuden sukupolven 5G-verkon hyödyntäminen kaupungissa tarkoittaa.

Heikki Huhmo

”Olemme perinteisesti ollut langattomien teknologioiden kaupunki ja olemme sitä edelleen. Samaan aikaan näemme, että olemalla teknologisen kehityksen eturivissä mahdollistamme uusien työpaikkojen syntymisen”, Huhmo linjaa.

Marraskuussa 2019 Elisa avasi ensimmäisenä Oulussa kuluttajille ja yrityksille avoimen kaupallisen 5G-mobiiliverkon.

Jo tätä ennen Oulussa sekä yliopisto että joukko yrityksiä ovat pioneerihengessä tutkineet 5G:n mahdollisuuksia omassa liiketoiminnassaan pilottiverkkojen avulla.

”5G-teknologian soveltamisessa esineiden internetissä (IoT) ollaan pitkällä. Seuraava suuri kysymys on, miten opimme hyödyntämään 5G:n mahdollisuudet tavallisten kaupunkilaisten elämässä.”

5G nostaa tiedolla johtamisen uudelle tasolle

Huhmo uskoo, että kaupunkikuvassa 5G alkaa näkyä ensimmäisenä kaupunkilaisille parempana ja tehokkaampana hallintona.

”Kun palvelut digitalisoituvat, tietoa saadaan kerättyä langattomasti ja analysoitua aiempaa helpommin. Näin tärkeä tiedolla johtaminen kunnissa helpottuu”, Huhmo näkee.

Jo käsillä oleva esimerkki tästä on talotekniikka. Laajan kapasiteettinsa ansiosta 5G-verkot kestävät monikertaisen määrän IoT-laitteita ja -antureita edellisen sukupolven tekniikkaan verrattuna.

Kun suuri kiinteistömassa varustetaan IoT-sensoreilla, voidaan älykkään talotekniikan avulla kaupunkien energiakustannuksissa säästää merkittäviä summia rahaa.

Asiat on opittava näkemään uudella tavalla

Opetuksessa voidaan hyödyntää esimerkiksi hologrammeja sekä virtuaalista ja laajennettua todellisuutta. Verkon nopeus ja kapasiteetti mahdollistavat kaupunkien eri toimialoille sovelluksia, joiden sujuva käyttö vanhoilla yhteyksillä olisi ollut vaivalloista.

”Meidän on kuitenkin haastettava ajatteluamme jatkuvasti. Monissa kaupunkien toimintatavoissa on kysyttävä, miksi asia on aina tehty kuten on, ja miten se nyt voitaisiin toteuttaa uudella tavalla. 5G avaa maailman, jota ennen ei ollut.”

Edellisen sukupolven 4G-mobiiliverkkoon verrattuna 5G-verkko on monin verroin nopeampi. Elisan 600–1000 M/bits -liittymät tuovat valokuituverkon nopeuden 5G-verkon peittoalueelle ilman mittavia investointeja.

”Kannustammekin yrityksiä kokeilemaan 5G:n mahdollisuuksia rohkeasti nyt, kun uusi tekniikka on käytettävissä. 5G-verkko hyödyttää myös perinteisiä pienyrityksiä, sillä verkon nopeus ja viiveettömyys tekevät paikkariippumattomasta työstä aiempaa sujuvampaa”, Elisan Pohjois-Suomen aluejohtaja Jarmo Mikkola sanoo.

Kaupunkien roolina on avata pelikenttä yrityksille

Teknologinen osaaminen on yrityksissä. Kaupungin tehtävä on toimia autenttisena testikenttänä ja rakentaa kumppanuuksia yritysten välille, Huhmo näkee. Näin syntyy uusia palveluita kaupunkilaisille, yrityksille taas innovaatioita, joita voidaan tuotteistaa ja viedä muuallekin.

”Haluamme kehittää vaikuttavuutta kaupunkiin digitalisaatiota hyödyntämällä ja toisaalta synnyttää elinvoimaa ja työpaikkoja kumppanuuksien avulla”, Huhmo tiivistää.

Hyvä esimerkki on Oulussa toimiva BusinessAsema, joka luo puitteita yritysten kehitystoiminnalle. Siellä sijaitseva pienvalmistuksen Fab Lab -tila ja yleiset tilat on täytetty IoT-antureilla.

”Tilasta luotu digitaalinen kaksonen puolestaan toimii kokeilualustana sille, miten reaaliaikaisella datan keruulla ja sen analysoinnilla voidaan tehostaa kaupungeissa tilanhallintaa.”

Ouluun kohoaa parhaillaan uusi yliopistollinen sairaala. Sen tavoitteena on olla maailman älykkäin sairaala hyödyntämällä digitaalisuutta. Huhmo uskookin, että terveydenhuolto kuuluu palveluihin, joissa 5G:llä on eniten mahdollisuuksia muuttaa kaupunkien tapaa toimia.

”Terveydenhuollossa 5G antaa kaupungeissa vauhtia etälääkäripalveluille. Lisäksi se mahdollistaa esimerkiksi sen, että liikkuvasta ambulanssista voidaan välittää aiempaa yksityiskohtaisempaa kuvaa sairaalaan potilaan ollessa vasta matkalla.”

5G on lentävän logistiikan selkäranka

Tulevaisuudessa 5G:n ympärille rakentuva liiketoiminta muokkaa myös silmin nähtävää kuvaa kaupungista. ”Tosin moni kehityskulku perustuu digitaalisuuteen ylipäätään ja 5G tekee siitä vauhdikkaampaa ja helpompaa, mutta ei aina välttämättä juuri tekniikkana itsessään näy”, Huhmo sanoo.

Merkittävästi muuttuviin aloihin kuuluu esimerkiksi kaupunkilogistiikka. Huhmon tulevaisuuden visioihin kuuluu droneilla eli erilaisilla lennokeilla tapahtuva kuljetustoiminta.

Ollakseen hallittua lennokkiliikenteen on kuljettava määriteltyjä lentokäytäviä pitkin. Toimivuus puolestaan edellyttää autonomisuutta, jonka ehtona on viiveetön ja nopea langaton tiedonsiirto. Sellaiseen avaimet tarjoaa 5G-verkko.

”Tällainen autonominen drone voisi hyvin lentää päivittäisiä lentoja ennalta määrättyjä postireittejä pitkin, mutta yhtä hyvin se voisi toimia kuljetusratkaisuna tietylle kaupunginosalle, jolloin palvelu itsessään muokkaisi myös kuvaa alueesta”, Huhmo sanoo.

Lue myös

Mobiilit 4K-livelähetykset yleistyvät 5G-verkossa

Elisa Showroom näyttää miten 5G-teknologioita voi hyödyntää eri toimialoilla

Langaton verkko turvaa metron häiriötöntä kulkua

Etätyökalusteita valmistavan Selkan moderni tehdas perustuu 5G-verkkoon