Elisa Showroom näyttää miten 5G-teknologioita voi hyödyntää eri toimialoilla

Lukuaika 2 min

Etäohjaus, automaatio, etälääketiede, privaattiverkot ja VR-sovellukset. Siinä vain osa 5G-teknologioiden sovelluskohteista, jotka paljastuvat Elisa  Showroomissa.

Elisan toimitiloissa Helsingin Pasilassa sijaitsevassa Elisa Showroomissa on tällä hetkellä esillä yhdeksän 5G-ratkaisua ja -palvelua, jotka näyttävät miten 5G-teknologioita voi eri toimialoilla hyödyntää.

Yksi ratkaisuista on älykäs robottikäsi, jonka sensorit tunnistavat ihmisen käden liikkeet kaupallisen 5G-verkon välityksellä niin nopeasti, että ihminen ei pysty voittamaan robottia perinteisessä kivi-sakset-paperi-pelissä. Elisan Senior Development Manager Minna Vatilo, missä kaikessa näin lyhyttä 5G-verkon viivettä voi hyödyntää?

Lyhyt viive ja mobiliteetti mullistavat useita toimialoja

“Esimerkiksi teollisuuslaitoksissa, maataloudessa, satamissa, kaivoksissa ja logistiikassa käytetään ja pilotoidaan jo nyt paljon etäohjausta, joka vaatii erittäin lyhyttä viivettä.

Etäohjausta on testattu raskaiden kaivinkoneiden, rekkojen, traktoreiden, trukkien, robottien ja dronejen kanssa. 5G:n erinomaisen lyhyt viive mahdollistaa aikaisempaa tarkemman ja turvallisemman etäohjauksen ratkaisut.”

Showroomissa on esillä Elisan ja Valtran yhdessä toteuttama maailman ensimmäinen 5G:n ja 360-asteisen kameran avulla etäohjattava traktori. 5G:n nopeus ja pieni viive mahdollistavat Raisiossa sijaitsevan traktorin etäohjauksen Pasilasta käsin.

Ratkaisussa ohjaussignaali kulkee suojattuna Elisan kaupallisessa 5G-verkossa varmistaen traktorin turvallisen ohjaamisen. Traktorin katolle asennettu 360-kamera välittää 4K-tasoista kuvaa, minkä ansiosta etäohjaaja näkee ympäristön jatkuvasti reaaliaikaisena ja tarkkaresoluutioisena.

“Myös etäterveydenhuollossa, varsinkin hoitotoimenpiteissä, lyhyet viiveet ovat tärkeitä. Showroomissa on esillä 5G-verkkoa hyödyntävä, jo nyt patologien käytössä oleva pieni ja liikuteltava mikroskooppiskanneri.

Patologin ei tarvitse enää olla paikan päällä, kun leikkauksessa saatu näyte pitää analysoida ja päättää, missä laajuudessa leikkaus toteutetaan. Hän voi analysoida näytteen saman tien vaikka toisesta kaupungista käsin”, Vatilo kertoo.

“Valmistavassa teollisuudessa kokoonpanolinjat voidaan rakentaa joustaviksi, kun robotit pääsevät 5G:n avulla irti kaapeleista, pystyvät liikkumaan ja tekemään töitä yhdessä. Mobiliteetti ja 5G:n lyhyt viive voivat mullistaa valmistavaa teollisuutta paljonkin.”

Privaattiverkko tuo laatua ja luotettavuutta

“Privaattiverkoilla saamme toteutettua asiakkaille oman erittäin toimintavarman ja laadukkaan mobiiliverkon esimerkiksi tehdasalueille, kaivoksiin, satamiin ja sairaaloihin.”

”Privaattiverkossa vain asiakkaan määrittämät laitteet voivat käyttää mobiiliverkkoa, jolloin näillä laitteille voidaan taata haluttu nopeus, kapasiteetti ja viiveettömyys. Haluttaessa kaikki data kulkee pelkästään yksityisessä privaattiverkossa, mikä varmistaa erittäin tietoturvallisen datasiirron”, Minna Vatilo kertoo.

Privaattiverkko voidaan toteuttaa jo nyt 4G-verkossa. Tulevaisuudessa 5G-verkossa privaattiverkko on nopeampi, sen kapasiteetti suurempi ja viive lyhyempi. Teollisuuslaitoksissa privaattiverkkoja käytetään esimerkiksi etäohjauksen ja autonomisen liikenteen toteuttamisessa sekä tuotantoprosessien ja logistiikan tehostamisessa.

Lisäksi erilaiset esineiden internetin (IoT) ratkaisut voivat hyödyntää privaattiverkkoa. Uudet IoT-ratkaisut mahdollistavat massiivisen antureiden ja sensoreiden määrän, joilla voi monitoroida ja ohjata etänä lähes mitä vain.

Elokuvat liikkuvat sujuvasti 8K-tarkkuudella 5G-verkossa

Elisa Showroomissa on esillä näyttö, jossa voi katsoa korkealaatuista 3D-elokuvaa 8K-tarkkuudella ilman erityisiä laseja kaupallisen 5G-verkon välityksellä. Tämä onnistuu siten, että 3D-näytön kaksi kameraa tunnistavat automaattisesti katsojan kasvot ja lähettävät katsojan molemmille silmille kuvastriimit, jotka yhdistyvät näyttäväksi 3D-kuvaksi.

“Näin korkealaatuisen 8K-elokuvan koko on jopa 800 gigatavua. Sellaisen datamäärän liikuttamiseen langattomasti mobiiliverkossa tarvitaan 5G:n nopeutta ja kapasiteettia. 5G mahdollistaa 8K-elokuvien suoratoistopalvelujen käytön mobiiliverkon välityksellä”, Minna Vatilo sanoo.

Lue myös

Elisa Showroom – itse kokeileminen antaa oivalluksia

Elisa Showroom näyttää miten 5G-teknologioita voi hyödyntää eri toimialoilla

Hybridityön johtaminen – parhaat toimintatavat

Varaa aika Showroom-vierailuun